- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ko gero kiekvienas eame susidūrę su situacija, kai nežinome, kaip panaudoti likusius maisto produktus. Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja Kristina Pišniukaitė pataria, kaip gaminant pasitelkti likusią vištieną ir dalinasi savo meksikietišku receptu.
Vištienos panaudojimo galimybių – gausu
Kiekvienas žinome, kad maisto švaistyti nederėtų, tačiau kartais tiesiog pasigaminame per daug. Tinklaraščio autorė sako, kad tai gali būti net į naudą.
„Tiesą sakant, kartais aš netgi tyčia pasigaminu daugiau vištienos tam, kad įtemptu laikotarpiu arba esant labai užimtai savaitei, maisto gamyba vakare taptų greitesnė ir lengvesnė”, – sako ji.
K. Pišniukatė pabrėžia, kad likusi vištiena nebūtinai turi būti panaudota iš karto: „Ji puikiai išsilaikys šaldytuve net kelias dienas“.
Anot tinklaraščio autorės, vištiena – universali mėsa, todėl jos panaudojimo galimybės – įvairios.
„Vištieną pasitelkti galima net keliuose patiekaluose. Jau paruošta vištiena tiks įvairioms daržovėms įdaryti, pavyzdžiui, paprikoms arba cukinijoms. Kaip ingredientas ji pravers gaminant troškinius, dedant į makaronus, į tortilijas arba tiesiog ant picos. Taigi būdų likusios vištienos panaudojimui yra labai daug“, – tikina ji.
Produktus renkasi atidžiai
Maisto tinklaraščio kūrėja teigia besirūpinanti savo mityba, todėl gamindama ieško kuo sveikesnių įvairių produktų alternatyvų.
„Man svarbu ne tik skoninės produktų savybės, bet ir jų kokybė. Gamindama renkuosi kuo natūralesnius ingredientus, atkreipiu dėmesį į jų maistingumą, lyginu sudėtis tarpusavyje. Net rinkdamasi mėsą, atsižvelgiu į tai, kaip ji buvo auginama“, – sako K. Pišniukaitė.
Svarbu rinktis atsakingai augintus produktus
„Visuomenė labai sąmoningėja ir kuo toliau, tuo daugiau žmonių kelia vis aukštesnius reikalavimus maisto produktų gamintojams. Aukščiausius kriterijus kelia skandinavai – pavyzdžiui, ten, jau seniai paukščiai nėra gydomi antibiotikais, investuojama į jų auginimo sąlygų gerinimą, kad pastarieji nesusirgtų ir jų neprireiktų gydyti. Europos paukštynai tai laiko siektinu pavyzdžiu, bet, deja, ne visi. Viskas priklauso nuo pirkėjų – kuo reiklesni jie bus, tuo paukščių auginimo sąlygos ir gerovės standartai bus aukštesni.
Deja, bet požiūris į standartus skiriasi, ypatingai kalbant apie antibiotikų naudojimą paukštienos industrijoje. Tam, kad vištų nereikėtų gydyti antibiotikais, visų pirma, turi būti sukurtos sąlygos joms nesirgti. Vadinasi, reikia pasirūpinti ne tik tuo, kad jos galėtų laisvai judėti, maitintis natūraliu pašaru, gauti gryno oro, bet ir kad visame auginimo procese būtų griežtai laikomasi jų gerovės principų. Ne kiekvienas gamintojas gali tai pasiūlyti, todėl vištienos, užaugintos be antibiotikų, pasiūla dar tikrai nėra didelė“, – sako Saulius Petkevičius.
Meksikietiškos tortilijos su vištiena
Ingredientai:
Vištienos filė (200 g)
Tortilijos (4)
Pomidoras (1)
Jalapenas (1)
Avokadas (1)
Žalioji citrina (1)
Fetos sūris (100g)
Šviežios kalendros
Čili pipiras
Gaminimas:
Keptą vištieną išdėliokite ant tortilijų. Ant viršaus berkite pomidorų bei smulkintų avokadų kubelius. Viską apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, ypatingai avokadą tam, kad jis nepajuoduotų. Ant viršaus užtrupinkite fetos sūrio. Atsižvelgdami į norima aštrumą, dėliokite smulkintą čili pipirą ir papuoškite šviežiomis kalendromis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...