Įspūdinga pasninko patiekalų fiesta

"Pasninkas – šventė kūnui ir sielai" – tokiu devizu šiemet vadovavosi kasmečio konkurso "Lietuvaitė šeimininkė" dalyvės, kurias jau 20-tą kartą į sveikų patiekalų šeimininkių varžytuves  pakvietė Lietuvos sveikuolių sąjunga. Šio jubiliejinio parodos-konkurso nugalėtoja tapo trijų vaikų mama Eligija Suchockienė iš Trakų rajono Ūbiškės kaimo.

Anot vienos iš šio konkurso organizatorių ir "Žolinčių akademijos" prezidentės Danutės Kunčienės, nugalėtoja pateikė konkursui pagal savo receptūrą sukurtus ir patraukliai patiektus ridikėlių šaltibarščius, kuriems baltumo suteikė maltos daigintos saulėgrąžos. Akį traukė jos avinžirniais įdarytos paprikos, rauginti patisoniukai, mėlynių kisielius su migdolų grietinėle, kurią paruošė pati šeimininkė, sutrynusi ir perkošusi 8 valandas mirkytus migdolų riešutus. Šventėje buvo galima paragauti kitų šeimininkių paruošto mangoldų kepsnio, burokėlių marmelado, agurkų uogienės ir kitų neįprastų, bet sveikų produktų.

Pasak tris kartus Šeimininkių šeimininkės titulą pelniusios sveikos mitybos šalininkės ir propaguotojos D.Kunčienės, šiuo metu reikia daugiau valgyti gyvų, t. y. raugintų produktų, tačiau ne vien kopūstų, agurkų ar grybų, bet ir raugintų moliūgų. Kaip juos užraugti? "Maždaug kilogramą sveriantį oranžinį moliūgą – kuo kietesnis, tuo geriau – supjaustyti apytikriai 3 cm aukščio – pločio kubeliais, užpilti litru šilto vandens, kuriame ištirpinti 3 šaukštai druskos, 2 šaukštai cukraus, įdėta po šaukštą kmynų, kalendrų ir krapų sėklų, trys susmulkintos skiltelės česnako. Palikti rūgti 5–6 paroms", – paaiškino pašnekovė ir čia pat pateikė salotų "Rudenėlis" receptą, kur svarbiausias ingredientas – būtent raugintas moliūgas.


"Rudenėlis"

Salotoms reikės

juostelėmis sutarkuotos morkos bei baltojo ridiko,

supjaustytos salotų gūželės,

kubeliais supjaustyto rauginto moliūgo.

Galima vietoje salotų gūželės supjaustyti dalį šviežio kopūsto galvutės ir, stipriai sumaigius, pagrūsti, kad atsirastų sulčių. Tuomet visus ingredientus sumaišyti be jokių priedų ir prieskonių – reikiamą skonį suteiks rauginto moliūgo kubeliai, jų sultys. Beje, visų ingredientų dėti po lygiai. Galima paskaninti žiupsneliu susmulkintų petražolių ar salierų lapelių.

"Jei salotoms nesunaudosite visų rauginto moliūgo kubelių, jų sultis nupilkite, užvirinkite ir užpilkite ant moliūgo kubelių, sudėtų į stiklainį. Užsukite. Taip paruošti moliūgai labai pravers žiemą, ant Kūčių stalo", – tikino D.Kunčienė, kuriai neseniai pajūryje jos surengtoje sveikatingumo ir pasninko stovykloje – mokykloje "Šermukšnėlė" nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas įteikė Lietuvos kulinarijos paveldo puoselėtojos atitikties sertifikatą. Beje, per 20 metų V.Sakas šiuo sertifikatu įvertino tik dvylika žmonių Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių