- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiurpiausia metų naktis – Šiurpnaktis (angl. Halloween) – baisingų istorijų, bauginančių kostiumų, išradingų pokštų ir gardžių skanėstų šventė.
Ją raginama saugiai švęsti namuose bei ta proga šventę siūloma dar labiau paįvairinti siaubūniškais užkandžiais, kurie vaiduokliškam siautuliui suteiks išskirtinio prieskonio. Trys unikalios „Maximos“ maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės patiekalų idėjos Šiurpnakčiui – lengvai paruošiamos bei išradingos, todėl nustebins tiek mažuosius, tiek ir suaugusius Helovino persirengėlius.
Vaiduoklio bučinys
8 porcijoms reikės:
1 didelio raudono obuolio,
1 arbatinio šaukštelio citrinų sulčių,
ketvirčio stiklinės tiršto riešutų sviesto,
2 valgomųjų šaukštų neriebios grietinės,
žiupsnelio cinamono, mažųjų zefyrų.
Supjaustykite obuolį į 16 skiltelių, pamirkykite citrinų sultyse. Nedideliame inde į vientisą masę suplakite riešutų sviestą, grietinę ir cinamoną. Šiuo mišiniu ištepkite kiekvieną obuolio skiltelę – užteks po arbatinį šaukštelį. Tuomet ant jų uždėję po likusią skiltelę ir suformavę lūpas, įdarą papuoškite mažaisiais zefyrais, kurie atrodys kaip vaiduokliški dantys. Prieš patiekdami, laikykite šaldytuve.
„Šis ruduo – gausus sultingų bei skanių obuolių. Tai ne tik labai gardūs, bet ir ypač sveiki vaisiai, turtingi mineralų, naudingųjų medžiagų, vitamino C, kuris būtinas šiuo peršalimo ligų sezonu. Tokiam užkandžiui dar pasirinkus riešutų sviestą be pridėtinio cukraus bei nedidelio riebumo grietinę, jis atitiks visas tinkamos mitybos normas. Todėl tai sveikas, saldus ir išradingas šventės akcentas, kuris puikiai papuoš Helovino vakarą“, – šypsosi B. Baratinskaitė.
Kiaušiniai – kaukoliniai
24 porcijoms reikės:
12 kietai virtų kiaušinių,
ketvirčio stiklinės neriebaus majonezo,
tiek pat pakepintų,
juostelėmis supjaustytų saldžiųjų raudonųjų pipirų,
2 arbatinių šaukštelių garstyčių,
2 arbatinių šaukštelių obuolių acto,
žiupsnelio druskos, tiek pat juodųjų pipirų,
pakelio kukurūzų traškučių.
Perpjaukite kiaušinius pusiau, nuo baltymų atskirkite kietuosius trynius, kuriuos sutrinkite nedideliame inde. Į šią masę sudėkite majonezą, paruoštus saldžiuosius raudonuosius pipirus, garstyčias, actą, druską bei juoduosius pipirus. Gerai išmaišykite. Naudodami šiaudelį ir dantų krapštuką, kiaušinių baltymuose suformuokite kaukolės akis, nosį bei burną, tuomet su šauktu sudėkite turimą masę. Pasmulkinkite kukurūzų traškučius, supilkite į dubenį, uždėkite paruoštus kiaušinius. Prieš patiekdami, laikykite šaldytuve.
„Toks Helovino užkandis – sotus, gardus ir be galo išvaizdus. Jis nustebins tiek vaikus, tiek ir suaugusius, nes lėkštėje atrodys išties įspūdingai. Ši skani bei sumani kulinarinė idėja išskirtiniam vakarui suteiks savito žavesio, o receptas ypač paprastas: užkandžio gamyba netrunka nė pusvalandžio. Tačiau rezultatui neatsispirs nė vienas Šiurpnakčio svečias“, – tikina „Maximos“ maisto ekspertė.
Siaubingai gardžios moliūginės bandelės
6 porcijoms reikės:
500 g miltų,
stiklinės pieno,
1 moliūgo,
50 g cukraus,
25 g sviesto,
20 g šlapių mielių,
pusės arbatinio šaukštelio druskos,
šiek tiek aliejaus.
Moliūgą nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas, supjaustykite riekelėmis, nulupkite, sudėkite į kepimo skardą, pašlakstykite aliejumi. Kepkite iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas suminkštės, tada išimkite ir palikite atvėsti. Minkštimą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Tuomet sumaišykite mieles su cukrumi, sviestu, pienu ir puse turimų miltų. Kai tešla taps tiršta, palikite šiltai, iki ji padvigubės. Tada supilkite vėsią moliūgų tyrę, likusius miltus, išmaišykite, leiskite masei dar pakilti. Iš tešlos padarykite rutuliukus, apvoliokite miltuose, apriškite medvilnine virvele ir suformuokite mažus moliūgus. Palikite šiltai apie 20 min., po to aptepkite sviestu ir kiaušinio tryniu, kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10–15 min. Išėmę bandeles, atriškite virvelę, viršų papuoškite razina. Skanaus!
„Moliūgai – neatsiejamas Helovino simbolis, kuris pakeitė į JAV atvykusių šventės sumanytojų airių žibintams naudotas ropes. Nors dažnai vadinami daržovėmis, jie yra vaisiai: skanūs, vertingi ir mėgstami rudens atributai. Moliūguose daug mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, magnio, geležies, o taip pat mažai kalorijų. Tačiau, svarbiausia, tokiose bandelėse puikiai atsiskleidžia šių vaisių skonis bei aromatas, todėl jos tiesiog akimirksniu išgaruos nuo stalo“, – sako B. Baratinskaitė.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Rūkyta žuvis: mėgaukimės, bet nepiktnaudžiaukime (receptai)
Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna sūroka, todėl sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelien...
-
Nemirštanti klasika: trys patiekalai iš šviežių bulvių pusryčiams, pietums ir vakarienei1
Nesvarbu, kaitina karštis ar pila lietus – patiekalai iš bulvių yra neatsiejami nuo lietuvių stalo. Paprastai bulves lietuviai valgo pietums ar vakarienei, tačiau, pavyzdžiui, Ispanijoje šios daržovės mėgstamos net ir pusryči...
-
Šeši patarimai, kaip pasigaminti burnoje tirpstantį mėsainį
Tobulai iškeptam mėsainiui atsispirti gali nedaugelis. Tam, kad mėsainis tiesiog tirptų burnoje, svarbu ne tik kokybiški ingredientai, bet ir keli triukai, kuriais šiam, iš pažiūros paprastam patiekalui, suteiksite naujų spalv...
-
Kai maisto gamyba teikia malonumą tiek sau, tiek kitiems1
Šefas Edvinas Černiauskas jau šešerius metus tiek sau, tiek kitiems gamina augalinį maistą ir moko to visus norinčius, dalijasi savo žiniomis mokymuose ir feisbuko paskyroje „Saldi druska“. Vyro teigimu, įvairiausių rece...
-
Grilis – ne tik mėsai: kaip teisingai skrudinti daržoves, vaisius, tofu ir augalinius paplotėlius?1
Lietuvių skonio receptoriams puikiai pažįstama visa gausybė ant grilio ruoštų mėsos patiekalų, tačiau populiarėjant augalinei mitybai, sparčiu tempu kinta ir tėvynainių požiūris į grilio valgių asortimentą. Nenustebkite iš jų l...
-
Ką skanaus iškepti vaikams?
Tinklaraščio „Svečiuose pas Godą“ autorės Gerdos Morozovienės šeimoje kepimas ant kepsninės – mėgstama veikla, į kurią noriai įsitraukia visi nariai. Tačiau vaikus norisi nustebinti ne tik gardžiais, bet ir sveikatai...
-
Vitaminų šaltinis – agrastai: naudokite juos ne tik uogienėms1
Šviežio derliaus agrastai – jau pasirodė parduotuvių lentynose. Šios gėrybės – nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu kiek primirštos. O veltui. Šios sodo gėrybės ne tik skanios, bet ir ypatingai v...
-
Joninių vaišės – proga pasireikšti fantazijai1
Joninės neatskiriamos nuo būrio draugų, smagaus laiko gamtoje ir, žinoma, skanaus maisto, dažniausiai ruošiamo virš laužo žarijų ar grilyje. Dalijamės patarimais, kaip ir ką pasigaminti gamtoje, kad maistas būtų gardus, o patenkinti l...
-
Valgykite žalią, kepkite ar troškinkite – tik prisiminkite vieną taisyklę apie jautieną5
Pasaulyje yra ne viena šalis, kuri didžiuojasi savo jautienos ir iš jos pagamintų patiekalų kokybe. Pavyzdžiui, Teksaso valstijoje esantis Herefordo miestas net vadinamas pasaulio jautienos sostine ir juokaujama, kad čia gyvena daugiau jau...
-
Penki itališki receptai, kurie įkvėps dažniau ir įvairiau virtuvėje naudoti citrinas1
Citrinmedžiai klesti šiltame, sausame Viduržemio jūros klimate, todėl citrinos šių regionų kulinarijoje užima ypatingą vietą. Didele meile citrinoms pasižymi italai – jas galima atrasti pačiuose netikėčiausiuose maisto ir gėri...