- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prieš keletą metų lietuvių lėkštes ir kepsnines užkariavusi mėsainių mada trauktis nežada. O ir nereikia – įsiminus keletą pagrindinių taisyklių, sultingas grilyje keptas mėsainis gali tapti firminiu vasaros patiekalu! Kad taip nutiktų, prekybos tinklas „Lidl“ ir grilio meistrė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič, dalijasi patarimais, kaip tinkamai iškepti mėsą, pasirinkti ingredientus bei kokia tvarka juos dėlioti.
Mėsos paplotėlis – 50 proc. sėkmės
Virtuvės šefė tikina, kad ruošiantis kepti mėsainius, svarbiausia – kokybiška mėsa. Jei gaminsite klasikinį jautienos mėsainį, rinkitės šiek tiek riebesnę smulkintą jauteną – iškeptas paplotėlis bus sultingesnis. Jei turima mėsa liesesnė, grilio meistrė pataria į ją įmaišyti karštu vandeniu perlietus susmulkintus svogūnus, sūrį ar gabaliuką sviesto – jie suteiks drėgmės. Prieš pradedant formuoti paplotėlius nepamirškite maltos mėsos gerai išminkyti, kad kepant paplotėlis išlaikytų savo formą. Taip pat, jis turėtų būti bent 1 cm storesnis už apatinę bandelę, nes kepdamas kiek susitrauks.
„Skonio ženklo“ smulkinta jautiena visose LIDL parduotuvėse vos už 1,55 Eur (akcija galioja nuo 05.16 iki 05.19).
„Jei abejojate, visuomet galite rinktis ir kepimui jau paruoštus paplotėlius – jų gamintojai mėsą gerai išminko ir pasirūpina, kad čia riebaliuko būtų pakankamai. Tačiau atšilti tokie paplotėliai turi iš lėto – jų skonis kepant geriausiai atsiskleis, jei atitirpti per naktį paliksite šaldytuve“, – pataria virtuvės šefė.
Ingredientus pasiruoškite iš anksto
Tinkamai iškepta mėsa – ne mažiau svarbus gero mėsainio atributas. H. Bovševič atskleidžia vieną gudrybę – kad jautiena išliktų sultinga, ant grilio dėkite be prieskonių paruoštus paplotėlius: „Jei jautiena pasūdoma iš anksto, kepimo metu druska iš mėsos ištraukia drėgmę. Verčiau druska ir pipirais gardinkite jau apkepusią paplotėlio pusę.“
Klasikinio jautienos mėsainio kepimo laikas – po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Jei mėgstate labiau iškepusią mėsą, laiko prireiks dvigubai daugiau – po 5-6 minutes. Svarbiausia, pasak virtuvės šefės, kepti tik ant gerai įkaitinto grilio – taip paplotėlis greitai pasidengs plona plutele, kuri neleis išbėgti skysčiui, tad mėsa išliks sultinga.
Mėsainio ruošimas prasideda nuo daržovių
Kad paplotėliai neperkeptų, virtuvės šefė pataria visus mėsainio ingredientus pasiruošti iš anksto: „Mėsainio kepimas prasideda nuo daržovių. Nuplaukite ir suplėšykite salotų lapus, susipjaustykite pomidorus, agurkus, pasiruoškite svogūnus ir padažus. Taip pat ant grilio paskrudinkite per pusę perpjautas bandeles – tam užteks vos minutės. Tai padaryti galėsite tuo metu, kai iškepti mėsos paplotėliai ilsėsis uždarame inde.“
„Mcennedy“ bandelės mėsainiams visose LIDL parduotuvėse kasdien.
Ji pabrėžia, kad svarbi ir tvarka, kuria dėliojami ingredientai. Klasikinį mėsainį sudaro paskrudinta apatinė bandelė, ant kurios tepamas majonezinis padažas, tuomet dedamas traškių salotų lapas, ant jo – mėsos paplotėlis, griežinėliais pjaustyti pomidorai, išilgai pjaustyti marinuoti agurkėliai, mėlynojo svogūno žiedai ir barbekiu padažu patepta viršutinė bandelė.
„Grill&Fun“ padažas (1,19 Eur) visose LIDL parduotuvėse kasdien.
Vegetarams – daržovių paplotėliai
Nors tradiciškai mėsainiai gaminami su jautienos faršu, H. Bovševič ragina eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią mėsainio variaciją. Ant paskrudintos bandelės puikiai tiks ir ant grilio kepti, plonai pjaustyti jautienos kepsniai, vištiena ar kiauliena. Tik pastarąsias dvi būtina gerai iškepti – priešingai nei jautiena, vištiena ir kiauliena negali būti pusiau kepta. Jei jaučiatės išalkę, pasigaminkite užsienyje sparčiai populiarėjantį išvirkščią mėsainį: bandelės jame susikeičia vietomis su mėsa, tad turime du paplotėlius viršuje ir apačioje bei paskrudintą bandelę viduryje.
Grilio meistrė rekomenduoja išbandyti ir daržovių paplotėlius: „Mėsą galima pakeisti cukinijomis, baklažano ir pomidorų griežinėlių sluoksniais bei svogūnų čatniu. Arba pasigaminkite burokėlių paplotėlį: stambiai sutarkuokite virtą ar keptą burokėlį, įmuškite kiaušinį, pabarstykite fetos sūriu. Gautą masę gerai išmaišykite, jei ji kiek per skysta, įberkite džiūvėsėlių. Suformuokite paplotėlius, apkepkite iš abiejų pusių ir dėkite ant padažu pateptos bandelės, visai kaip jautieną – atrasite visiškai kitokį mėsainį!“
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...