Garstyčių diena: kodėl šį pagardą vertina prancūzai (receptas)

  • Teksto dydis:

Garstyčios yra vadinamos vienu iš seniausių prieskonių, kuris buvo naudojamas dar Kinijoje prieš 3000 metų. Dabar garstyčioms tenka iškęsti negailestingą vis naujai sukuriamų pagardų ir padažų konkurenciją, todėl jos nepelnytai nustumtos į šalį. Kasmet pirmąjį rugpjūčio šeštadienį pasaulyje minima garstyčių diena. Tai gera proga prisiminti šį įvairiam maistui tinkantį prieskonį.

Pasak kulinarų, lietuviai valgo garstyčių labai nedaug, skirtingai nei lenkai ar prancūzai. „Lenkijoje garstyčiomis dažnai gardinami mėsos patiekalai. Ten jos yra švelnios ir jas galima kabinti šaukštais. Lietuvoje gi populiariausios yra aštrios garstyčios, dar vadinamos lietuviškomis ir šiek tiek primenančios garsiąsias prancūzų Dižono garstyčias“, – pasakoja pagardų gamintojas ir skonio meistras Algis Kairys.

Lietuvoje išskiriamos vos dvi garstyčių rūšys – švelnesnės ir aitresnės, o D. Britanijoje ir Prancūzijoje galima surasti net apie 20 garstyčių rūšių. Ten jos maišomos ir su medumi, ir su riešutais, ir su spanguolėmis. Ne veltui literatūroje teigiama, kad garstyčias išpopuliarino prancūzai. Žinoma, kad IX a. iš šio prieskonio specialius padažus gamindavo prancūzų vienuoliai.

Garstyčių universalumą įrodo tai, kad šis prieskonis tinkamas pagardinti beveik visas mėsos rūšis: kiaulieną, vištieną, jautieną. Jos tinka ir prie keptų dešrelių, ir prie dešrainių, ir marinuojant šašlyką – mėsa įgauna gražesnę spalvą ir pikantiškesnį skonį. Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią patariama gerai įtrinti garstyčiomis.

„Garstyčios dera ir jau prie paruoštų patiekalų. Tik skanauti jas rekomenduojama nedideliais kiekiais, nes jos dažniausiai pasižymi aitriu ir aštriu skoniu. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – jos neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos, negali turėti augalui būdingo kvapo, neturėtų būti karčios ir rūgščios“, – pastebi „Daumantų“ pagardų gamintojas A. Kairys.

Pastaruoju metu garstyčios tapo neatsiejama populiariųjų suvožtinių padažų sudedamąja dalimi, taip pat neretai jomis pagardinamos pikantiškos salotos.

Garstyčių dienos proga – sotaus jautienos suvožtinio receptas

Reikės:

mėsainio bandelės,

jautienos mėsos paplotėlio,

3–4 karšto rūkymo šoninės griežinėlių,

kiaušinio,

kelių stambiai pjaustytų raudonojo svogūno griežinėlių,

saujelės mėgstamų salotų lapų.

Naminį BBQ padažą sudarys: 1 puodelis pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais, 2 šaukšteliai grūdėtųjų garstyčių, 2 šaukštai balzaminio acto, 1 šaukštas vorčesterio padažo, 1–2 skiltelės tarkuotų česnakų, žiupsnelis rūkytos paprikos miltelių.

Padažo sudedamąsias dalis gerai sumaišykite. Svogūnus, šoninę ir kiaušinį, kuris turi būti skystu tryniu, kepkite kepsninėje arba keptuvėje. Ant bandelės puselės dėkite mėsos paplotėlį, keptą kiaušinį, užpilkite padažo ir uždėkite kitą mėsainio bandelės dalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių