- Marijana Jasaitienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pati gausiausia vakarienė metuose yra Kūčių vakarienė. Kaip nepersivalgyti, kai stalas gausus, o patiekalai – nekasdieniai?
Silkė ir žuvis
Mažiausiai dvylika patiekalų per vieną vakarienę: argi tai gali būti sveika? Būtent tiek valgių turi būti ant Kūčių stalo pagal mūsų tradicijas, nes, teigiama, tiek apaštalų valgė paskutinę vakarienę. Kitų šaltinių teigimu, šis skaičius pasirinktas pagal dvylika metų mėnesių.
Kad ir kaip būtų, tiek patiekalų yra labai daug, todėl gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė perspėja: kiekvieno patiekalo reikia valgyti ne po lėkštę, o po šaukštą, kad iš viso susidarytų viena lėkštė.
Vieni pagrindinių Kūčių valgių – silkė ir žuvis. Jie, anot K.Jasmontienės, yra labai geri.
"Žuvį patartina valgyti bent du tris kartus per savaitę, todėl adventas ir Kūčios yra labai puikus laikas tiems, kurie ją pamiršta", – pastebi gydytoja dietologė.
Kūčių vakarienė paprastai pradedama nuo silkės ir žuvies. Mitybos specialistė K.Jasmontienė sako, kad sveika ne tik liesa, bet ir riebi žuvis. Jos skiriasi maistine verte, bet visos turi labai reikalingų maistinių medžiagų.
"Vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems itin aktuali širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika, verta valgyti riebią žuvį, nes joje gausu omega 3 riebiųjų rūgščių – naudingų riebalų. Balta žuvis – puikus baltymų šaltinis, turi daug mineralinių medžiagų, fosforo", – pataria gydytoja ir priduria, kad žuvį valgyti sveika visiems.
Į klausimą, ar riebi žuvis nepadidins daugeliui ir taip per didelio blogojo cholesterolio kiekio kraujyje, gydytoja atsako, kad šiems žmonėms verta vengti riebaus karpio. Natūralioje lašišoje, silkėje, skumbrėje yra gausu gerųjų riebalų, o jie mums labai svarbūs ir reikalingi, ypač kai blogojo cholesterolio kiekis yra padidėjęs ar yra rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Svarbu paruošimo būdas
Sveikatai labai svarbu ne tik produktų maistinės medžiagos, bet ir jų gamybos būdas.
"Kepimo metu, naudojant net ir pačius geriausius šalto spaudimo aliejus, vyksta cheminis procesas, kurio metu susidaro transriebalai. Būtent jie kaltinami dėl didėjančio blogojo cholesterolio kiekio kraujyje ir progresuojančios aterosklerozės", – atskleidžia gydytoja K.Jasmontienė.
Taigi, kepant žuvis, kaip ir bet kuriuos kitus produktus, labai svarbu pasirinkti tinkamus riebalus. Tokie yra turintys sočiųjų riebalų – palmių ar kokosų aliejus, lydytas sviestas.
"Apskritai geriausia kepti be riebalų, ne keptuvėje, o orkaitėje ar grilyje, tik neskrudinti. Dar geriau – troškinti garuose, – pataria K.Jasmontienė, o argumentą, kad taip pagamintas maistas mažiau skanus, atremia savo argumentu. – Skonis ilgainiui keičiasi, kaip ir įpročiai, ypač jei to siekiame sąmoningai."
Silkė, anot gydytojos, yra geras produktas, nes taip pat turi daug omega-3 riebalų rūgščių. Bėda ta, kad dažniausiai ją valgome ne šviežią, o sūdytą. Tiems, kurių kraujospūdis padidėjęs, sūdytų, raugintų, marinuotų produktų vartojimą reikia riboti, o jei labai norisi silkės – labai gerai ją išmirkyti vandenyje.
Aliejus ir grybai
Ar nieko blogo, kad užpilame silkę aliejumi? Šiam deriniui K.Jasmontienė pritaria vartoti kuo įvairesnį aliejų kiekvieną dieną. Svarbu jį naudoti ne kepti, bet bent keletą šaukštų per dieną įpilti į jau paruoštus produktus – salotas, košę ir pan. Sako, kad labai sveikas lietuviškas linų sėmenų aliejus.
"Grybai – geras produktas, nes jie mažai kaloringi ir turi daug baltymų. Svarbu jų paruošimas. Ir švieži, ir džiovinti yra sveika, bet jie sunkiau virškinami, todėl derėtų atsargiau rinktis sergantiesiems skrandžio opalige, žarnyno ligomis", – perspėja gydytoja K.Jasmontienė.
Dažniausia nevirškinimo, pilvo pūtimo priežastis yra ne kokia nors netinkama maisto produktų dermė, o persivalgymas. Jei per tą pačią vakarienę valgysime silkės, žuvies, aguonų pieno ar patiekalų su džiovintais vaisiais, bet po šaukštą, blogai neturėtume pasijausti. Maisto derinimo būtinumas, kas kartais siūloma siekiantiesiems sulieknėti, anot gydytojos K.Jasmontienės, mokslo nėra įrodytas.
Tam, kad Kūčių vakarienės metu nepersivalgytume, nereikia badauti jos laukiant.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...