Dvylika patiekalų – į vieną skrandį

Pati gausiausia vakarienė metuose yra Kūčių vakarienė. Kaip nepersivalgyti, kai stalas gausus, o patiekalai – nekasdieniai?

Silkė ir žuvis

Mažiausiai dvylika patiekalų per vieną vakarienę: argi tai gali būti sveika? Būtent tiek valgių turi būti ant Kūčių stalo pagal mūsų tradicijas, nes, teigiama, tiek apaštalų valgė paskutinę vakarienę. Kitų šaltinių teigimu, šis skaičius pasirinktas pagal dvylika metų mėnesių.

Kad ir kaip būtų, tiek patiekalų yra labai daug, todėl gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė perspėja: kiekvieno patiekalo reikia valgyti ne po lėkštę, o po šaukštą, kad iš viso susidarytų viena lėkštė.

Vieni pagrindinių Kūčių valgių – silkė ir žuvis. Jie, anot K.Jasmontienės, yra labai geri.

"Žuvį patartina valgyti bent du tris kartus per savaitę, todėl adventas ir Kūčios yra labai puikus laikas tiems, kurie ją pamiršta", – pastebi gydytoja dietologė.

Kūčių vakarienė paprastai pradedama nuo silkės ir žuvies. Mitybos specialistė K.Jasmontienė sako, kad sveika ne tik liesa, bet ir riebi žuvis. Jos skiriasi maistine verte, bet visos turi  labai reikalingų maistinių medžiagų.

"Vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems itin aktuali širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika, verta valgyti riebią žuvį, nes joje gausu omega 3 riebiųjų rūgščių – naudingų riebalų. Balta žuvis – puikus baltymų šaltinis, turi daug mineralinių medžiagų, fosforo", – pataria gydytoja ir priduria, kad žuvį valgyti sveika visiems.

Į klausimą, ar riebi žuvis nepadidins daugeliui ir taip per didelio blogojo cholesterolio kiekio kraujyje, gydytoja atsako, kad šiems žmonėms verta vengti riebaus karpio. Natūralioje lašišoje, silkėje, skumbrėje yra gausu gerųjų riebalų, o jie mums labai svarbūs ir reikalingi, ypač kai blogojo cholesterolio kiekis yra padidėjęs ar yra rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Svarbu paruošimo būdas

Sveikatai labai svarbu ne tik produktų maistinės medžiagos, bet ir jų gamybos būdas.

"Kepimo metu, naudojant net ir pačius geriausius šalto spaudimo aliejus, vyksta cheminis procesas, kurio metu susidaro transriebalai. Būtent jie kaltinami dėl didėjančio blogojo cholesterolio kiekio kraujyje ir progresuojančios aterosklerozės", – atskleidžia gydytoja K.Jasmontienė.

Taigi, kepant žuvis, kaip ir bet kuriuos kitus produktus, labai svarbu pasirinkti tinkamus riebalus. Tokie yra turintys sočiųjų riebalų – palmių ar kokosų aliejus, lydytas sviestas.

"Apskritai geriausia kepti be riebalų, ne keptuvėje, o orkaitėje ar grilyje, tik neskrudinti. Dar geriau – troškinti garuose, – pataria K.Jasmontienė, o argumentą, kad taip pagamintas maistas mažiau skanus, atremia savo argumentu. – Skonis ilgainiui keičiasi, kaip ir įpročiai, ypač jei to siekiame sąmoningai."

Silkė, anot gydytojos, yra geras produktas, nes taip pat turi daug omega-3 riebalų rūgščių. Bėda ta, kad dažniausiai ją valgome ne šviežią, o sūdytą. Tiems, kurių kraujospūdis padidėjęs, sūdytų, raugintų, marinuotų produktų vartojimą reikia riboti, o jei labai norisi silkės – labai gerai ją išmirkyti vandenyje.

Aliejus ir grybai

Ar nieko blogo, kad užpilame silkę aliejumi? Šiam deriniui K.Jasmontienė pritaria vartoti kuo įvairesnį aliejų kiekvieną dieną. Svarbu jį naudoti ne kepti, bet bent keletą šaukštų per dieną įpilti į jau paruoštus produktus – salotas, košę ir pan. Sako, kad labai sveikas lietuviškas linų sėmenų aliejus.

"Grybai – geras produktas, nes jie mažai kaloringi ir turi daug baltymų. Svarbu jų paruošimas. Ir švieži, ir džiovinti yra sveika, bet jie sunkiau virškinami, todėl derėtų atsargiau rinktis sergantiesiems skrandžio opalige, žarnyno ligomis", – perspėja gydytoja K.Jasmontienė.

Dažniausia nevirškinimo, pilvo pūtimo priežastis yra ne kokia nors netinkama maisto produktų dermė, o persivalgymas. Jei per tą pačią vakarienę valgysime silkės, žuvies, aguonų pieno ar patiekalų su džiovintais vaisiais, bet po šaukštą, blogai neturėtume pasijausti. Maisto derinimo būtinumas, kas kartais siūloma siekiantiesiems sulieknėti, anot gydytojos K.Jasmontienės, mokslo nėra įrodytas.

Tam, kad Kūčių vakarienės metu nepersivalgytume, nereikia badauti jos laukiant.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
As tai viska skaiciuoju i ta dvylika ptiekalu , ir duona , ir kisieliu ir viskas , kas valgoma ir nera tiek daug , kaip kazkurie isivaizduoja, ramiu kuciu ir linksmu Sv.Kaledu ! Sypsokites !!!

Tai va

Tai va portretas
Kaip drasiai visiems siulo valgyti zuvi. Jei zmogus turi problemu su skydliauke zuvi galima valgyti retai, plius jam gali is vis but uzdrausta naudoti juros druska. Tad, atsargiai su zuvimi, turite zinoti ar ji jums tinka.

patiekalas

patiekalas portretas
tikra nesąmonnė ta dvylika patiekalų....Užtenka vieno ar dviejų patiekalų.....Nė vienoje šalyje taip nėra.....Šeimininkės tik vargsta ruošdamos tuos patiekalus.....Vieto to pabendrautų su namiškiais,šeima.....Tikrai biblijoje nėra parašyta,kai gimė kūdikėlis,tiek patiekalų buvo,dabar centrai siūlo tik pirkti,pirkti....fu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių