- Jūratė Žuolytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Švęsti Mindaugo karūnavimo dieną Lietuvoje kol kas neįprasta. Tačiau norintiems pradėti naujas tradicijas ir surengti ypatingą vakarėlį tai netrukdo. O kur karališkas vakarėlis – ten ir gardūs valgiai.
Kaip reikia švęsti Mindaugo karūnavimo dieną, pirmieji parodė "Skonio studijoje" specialiai šia proga surengto konkurso dalyviai. Jų užduotis buvo sugalvoti scenarijų šiai šventei, pradedant dekoracijomis, apranga, baigiant žaidimais ir, žinoma, valgiaraščiu.
Nugalėtoju buvo paskelbtas rinkodaros specialistas Alfas Ivanauskas. Jo sukurtas scenarijus bus įtrauktas į "Electrolux" vakarėlių gido "Dinner Explorer" interneto duomenų bazę, o jam už tai atiteko vertingas prizas.
Vakarėlyje maisto gaminimu rūpinosi ne tik šeimininkai – dalyviai tarpusavyje varžėsi, kas skaniau pagamins ir gražiau paserviruos morkų ir voveraičių sriubą, kalakutienos salotas su vyšniomis ir ledų su duona desertą. Pabandyti galite ir jūs – nors A.Ivanauskas receptus su duona sugalvojo specialiai Mindaugo karūnavimo šventei, norėdamas priminti, kokia ji svarbi lietuviams, šie patiekalai puikiai tiks ir bet kuria kita proga.
Tiršta voveraičių sriuba duonos kubilėlyje
Reikės:
Vištienos filė, šviežių arba šaldytų voveraičių, džiovintų baravykų, karštai rūkytos kiaulienos šoninės, morkos, saliero šaknies, grietinėlės, svogūnų, kvietinių miltų, sultinio, druskos, pipirų, lauro lapų, vandens, duonos kubilėlių.
Kaip pasigaminti:
Į puodą su vandeniu sudėkite keptuvėje apkeptas morkas, svogūnus, saliero šaknį, grybus ir vištienos filė. Įdėkite prieskonių ir virkite apie 25 minutes. Į keptuvę įdėkite sviesto ir apkepinkite svogūnus su apvirtais džiovintais grybais, įdėkite kelis šaukštus miltų, palaukite, kol truputį apkeps, ir supilkite grietinėlę. Padažą supilkite į sriubą. Virkite dar kelias minutes, paskui su smulkintuvu viską susmulkinkite iki vientisos masės. Dar įpilkite grietinėlės ir virkite apie 5 minutes. Išskaptuokite mažus duonos kubilėlius ir į vidų pilkite sriubą. Papuoškite česnakinių svogūnų laiškais ir petražolėmis.
Šviežių salotų lapų asorti su karšta kalakutiena ir vyšniomis
Reikės:
Įvairių mėgstamų salotų lapų, mocarelos, kalakutienos filė, šviesios duonos trupinių (tarkuoti stambia trintuve), aguonų, citrinos žievelės, alyvuogių aliejaus, trijų pipirų mišinio, druskos, kiaušinio baltymo, vyšnių trauktinės.
Vyšnių padažui: šviežių vyšnių be kauliukų, medaus, aliejaus, druskos, pipirų, citrinos sulčių, balzaminio acto, vyšnių trauktinės.
Kaip pasigaminti:
Lėkštėje išdėliokite salotų lapus, pjaustyto sūrio gabaliukus. Kalakutienos filė apibarstykite prieskoniais ir pašlakstykite vyšnių trauktine, pamarinuokite. Dėkite į vyšnių trauktinės ir kiaušinio baltymo plakinį ir apvoliokite duonos tarkių ir aguonų mišinyje. Iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje ir dar 5 minutes pašaukite į orkaitę su vyšniomis ir balzaminio acto kremu, vyšnių trauktine ir medumi. Iškeptą kalakutieną ir vyšnias dėkite ant salotų lapų, šalia patiekite padažą.
Juodos duonos ledai su šviežiomis uogomis
Reikės:
Vanilinių ledų, miško ar sodo uogų (aviečių, gervuogių, braškių ir pan.), juodos "Bočių" duonos, citrinos sulčių, juodųjų serbentų likerio, cukraus pudros ir mėtos šakelės papuošti.
Kaip pasigaminti:
Duoną supjaustykite be plutelės ir apkepinkite orkaitėje, tada susmulkinkite iki nedidelių gabaliukų (kedro riešuto dydžio) ir dar kartą apkepinkite iki tamsiai rudos spalvos. Atvėsintą duoną dėkite į vanilinių ledų masę ir gerai išmaišykite su šlakeliu citrinos sulčių. Visą mišinį pusvalandžiui padėkite į šaldiklį.
Į lėkštę dėkite uogas, ant viršaus uždėkite rutuliuką ledų, uogas apšlakstykite likeriu. Puoškite cukraus pudra ir mėtos šakele.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...