Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

  • Teksto dydis:

Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tikras vitaminų, mikroelementų ir tirpiųjų skaidulų šaltinis.

Žiemą verta į racioną įtraukti šakniavaisius – ropes, ridikus, pastarnokus, salierų šaknis, morkas ir, žinoma, burokėlius. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, tai ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar savo skoniu išskirianti daržovė, tačiau ir žmogaus organizmui reikalingų medžiagų šaltinis.

„Burokėliuose gausu vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti, taip pat sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų, kaip manganas, kalis, magnis, geležis. Manganas svarbus kaulų būklei ir medžiagų apykaitai, kalis padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, yra naudingas raumenų veiklai. O geležis bei magnis svarbūs deguonies pernešimui kraujyje, bendrai energijos gamybai, raumenų bei nervų veiklai ir tolygiam širdies ritmui palaikyti“, – apie burokėlių naudą pasakoja gydytoja dietologė.

Pasak ekspertės, burokėlius galima vadinti folatų šaltiniu – šis vitaminas būtinas organizmo baltymų sintezei. „Juose randamas vitaminas C – puikus antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą, odos sveikatą ir žaizdų gijimą, o vitaminas B6 padeda smegenims, hormonų reguliacijai ir imuninei sistemai“, – paaiškina mitybos konsultantė.

Dėl švelniai saldoko skonio ir vidutinio glikeminio indekso (61) burokėlių kartais vengia sergantys cukriniu diabetu. Gydytoja E. Gavelienė teigia, kad jiems vertėtų susilaikyti nuo vien iš burokėlių pagamintų patiekalų, tačiau saikingai skanauti valgius, kuriuose burokėliai yra vienas iš komponentų, nedraudžiama.

„Sveikiems žmonėms ši daržovė padeda išlyginti gliukozės koncentraciją kraujyje, profilaktiškai mažina rezistentiškumą insulinui, o antioksidantas betaninas, dėl kurio burokėliai nusidažo ryškia spalva, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Burokėliai praturtina mūsų racioną, todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų mitybos racione“, – įsitikinusi dr. E. Gavelienė.

Įprastai naudojamus sriuboms ir salotoms, burokėlius galima pritaikyti įvairiems patiekalams: tiek maltinukams su kruopomis, kurie atstos mėsos kotletus, tiek apkepams su kitomis daržovėmis, tiek šokoladiniams pyragams ar keksiukams – jų skonis tikrai nustebins. Net paprastas rytinis sumuštinis su viso grūdo duona, burokėlio skiltele ir ožkos sūrio ar silkės gabalėliu bus puikus patiekalas dienos pradžiai.


Burokėlių ir morkų apkepas

250 g morkų,

250 g virtų burokėlių,

1 raudonasis svogūnas,

150 g avižinių dribsnių,

100 g graikinių riešutų,

50 g moliūgų sėklų,

1 šaukštas čiobrelių,

1 šaukštas raudonėlių,

150 ml migdolų pieno,

2 šaukštai maltų sėmenų,

6 šaukštai vandens,

1 šaukštelis druskos,

pipirų pagal skonį.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Dubenyje su vandeniu užmerkite maltus sėmenis. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite aliejumi. Svogūną supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje su aliejumi. Burokėlius ir morkas nuplaukite, nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Dideliame dubenyje sumaišykite avižas, graikinius riešutus, moliūgų sėklas, čiobrelius, raudonėlius, druską ir pipirus. Išbrinkintus sėmenis sumaišykite su migdolų pienu. Visus paruoštus produktus sumaišykite dubenyje ir supilkite į skardą. Ant viršaus užbarstykite moliūgų sėklų. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 40 min.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Matai, kurwa teroriste, BOMBAS ruosia.

visur

visur portretas
vienos bombos. Kopūstai, špinatai, salierai, burokėliai ir t.t. Baisu ir į parduotuvę įeiti - viskas užminuota.

>>>>Xxxx

>>>>Xxxx portretas
Klasifikuojasi taip : burokai t.y.pasariniai. O valgomi t.y burokeliai (raudoni )
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių