Atvėsus orams – sotesnės sriubos (receptai)

  • Teksto dydis:

Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų pietums. Lietuvių virtuvėje sriubos nuo seno mėgstamos. Nors tradicinių šio patiekalo receptūrų gausu, skoniui paįvairinti verta išbandyti ir kitų šalių sriubų receptus.

Nauda priklauso nuo produktų

Edita Gavelienė, gydytoja dietologė:

Šaltuoju metų laiku sriuba išties sušildo žmogaus organizmą ir gali būti puikus pirmas patiekalas per pietus ar vakarienę, paruošiantis virškinimo sistemą vėliau valgomiems patiekalams, kuriuos įprastai organizmas virškina lėčiau. Kitaip tariant, sriuba padeda suaktyvinti organų, gaminančių virškinimo sultis, veiklą, todėl ją galima įtraukti į mitybos racioną.

Nereikėtų manyti, kad sriuba yra gydantis patiekalas. Dažnai tenka susidurti su situacija, kad sriubas, ypač sultinius, žmonės neša sergantiems artimiesiems ir tikisi, kad jas valgydami ligoniai greičiau pasveiks. Žinoma, su meile namuose gamintas patiekalas visada bus naudingas, tačiau sriubą reikėtų vertinti ne kaip gydantį produktą, bet kaip puikų patiekalą, kuris leidžia parodyti kulinarijos žinias, drąsiai eksperimentuoti ir atrasti nuostabiausių skonių ir kvapų.

Edita Gavelienė. Butauto Barausko nuotr.

Sriuba gali būti tiek itin maistingas patiekalas, kai kuriais atvejais savo verte prilygstantis ir antrajam patiekalui, tiek menkavertis nuoviras, jei ją gaminsime iš mažai maistingų ingredientų. Todėl sriubos maistinė nauda visada priklauso nuo to, kokių produktų į ją dedame. Kita vertus, sriubos yra puikus patiekalas, leidžiantis į mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių. Pavyzdžiui, trinta daržovių sriuba puikiai tinka vaikams, kurie ne visada mėgsta daržoves ar valgo jų nepakankamai.

Ruošiant sriubą, kaip ir visus patiekalus, galioja tam tikros taisyklės. Pavyzdžiui, svarbus į puodą dedamų ingredientų eiliškumas. Verdant daržovių sriubą, daržoves į verdantį vandenį suberti reikėtų ne visas iš karto, bet palaipsniui – pradedant nuo ilgiau verdančių ir baigiant greičiau suminkštėjančiomis. Geriau, kai daržovės sriuboje būna ne iki galo suvirusios – tokios ne tik skanesnės, bet ir išsaugo daugiau maistinių medžiagų. Be to, verdant sriubą svarbu nepadauginti druskos.

Japoniška ramenų sriuba su jautiena

3 šaukštai augalinio aliejaus,

2 skiltelės česnako,

2 cm imbiero šaknies,

2 l jautienos sultinio,

2 šaukštai sojų padažo,

2 šaukštai ryžių acto,

kininių bastučių,

100 g šviežių valgomųjų dantenių,

2 pakeliai (po 300 g) "Udon" makaronų,

400 g jautienos,

2 kiaušiniai,

2 svogūnų laiškų,

1–2 šaukštai sezamų sėklų,

1⁄2 jūrų dumblių lakšto.

Kininių bastučių salotą perpjaukite per pusę ir apvirkite pasūdytame vandenyje 1–2 min. Sezamų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol gražiai apskrus. Valgomuosius dantenius nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis. Kiaušinius išvirkite minkštai. Makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite puodą su dviem šaukštais augalinio aliejaus. Suberkite susmulkintą česnaką ir tarkuotą imbiero šaknį. Viską maišydami pakepkite apie 2 min. Supilkite jautienos sultinį, sojų padažą, ryžių actą. Užvirkite. Suberkite supjaustytus valgomuosius dantenius į sultinį, pavirkite 2 min. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su vienu šaukštu aliejaus. Įdėkite jautienos kepsnį ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 min. Iškeptą kepsnį supjaustykite plonomis juostelėmis. Į dubenėlius dėkite makaronų, kininių bastučių, jautienos juostelių, įpilkite paruošto sultinio, įdėkite kiaušinio puseles, įberkite sezamų sėklų, smulkintų svogūnų laiškų ir susmulkinto jūrų dumblių lakšto.

Morkų sriuba su imbierais ir kokosų pienu

5–6 morkos,

1 svogūnas,

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

1 šaukštas lengvai sugrūstų kalendrų sėklų,

1,5 šaukštelio maltų kalendrų,

1 šaukštelis tarkuotos imbiero šaknies,

1 apelsino nutarkuota žievelė,

1 l vištienos sultinio (arba daržovių sultinio, arba vandens),

1 indelis konservuoto kokosų pieno,

druskos,

juodųjų pipirų,

šviežių kalendrų.

Supjaustykite svogūną gabalėliais, morkas – griežinėliais. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir suberkite grūstas kalendrų sėklas. Kai jos paskleis aromatą, suberkite svogūnus, maltas kalendras, tarkuotą imbierą, nutarkuotą apelsino žievelę ir maišydami ant vidutinės kaitros kepinkite, kol svogūnai suminkštės. Elektriniu plakikliu sutrinkite sriubą. Maišydami supilkite kokosų pieną. Užvirkite sriubą ir nukelkite nuo ugnies. Paskaninkite druska ir pipirais. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.

Prancūziška svogūnų sriuba

500 g svogūnų,

1 l jautienos sultinio,

50 g sviesto,

2 česnako skiltelės,

2 šaukštai miltų,

1 stiklinė sauso baltojo vyno,

2 laurų lapeliai,

2 čiobrelių šakelės,

prancūziškas batonas,

100 g tarkuoto geltonojo fermentinio sūrio.

Puode storu dugnu ištirpinkite sviestą, sudėkite plonais žiedeliais supjaustytus svogūnus ir, nuolat maišydami, kepinkite ant nedidelės kaitros apie 20 min. arba kol svogūnai pradės karamelizuotis. Suberkite smulkintus česnakus, miltus ir, nuolat maišydami, pakepinkite kelias minutes. Nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių, supilkite sultinį ir vyną. Kai užvirs, įmeskite laurų lapelius ir čiobrelių šakeles. Uždenkite puodą ir ant mažos kaitros pavirkite 20–25 min. Patiekdami lauro lapelius ir čiobrelius išimkite. Į įkaitintą orkaitę dėkite skardą su prancūziško batono riekelėmis, pakepinkite, kad apskrustų. Į dubenėlius pilkite sriubos, į kiekvieną įdėkite po skrudintą prancūziško batono riekelę, ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio. Dubenėlius sustatykite į skardą ir įdėkite į karštą orkaitę, kad išsilydytų sūris. Patiekite iškart.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
Receptai ne lietuvių soniui

pritariu

pritariu portretas
kam tie makaronai iš pokelių?Raugintų kopūstų sriuba, barštukai su grybais-skanu ir sveika.

Teresa

Teresa portretas
močiutė sakydavo:"Kad ir nežmoniškai,svarbu kitoniškai"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių