Atgaivai – namuose gamintas sorbetas Pereiti į pagrindinį turinį

Atgaivai – namuose gamintas sorbetas

Už lango – ilgai laukta vasariška šiluma, tačiau ji didina ir norą gaivintis. Norint naminių ledų, visai nebūtinas specialus aparatas – naminis sorbetas bus labai gaivus, natūraliai saldus, nebrangus ir skanus variantas. Tai labai paprastas receptas, kuris nereikalauja beveik jokių pastangų – herojėmis jame taps šilauogės.

Atgaivai – namuose gamintas sorbetas
Atgaivai – namuose gamintas sorbetas / „Iki“ nuotr.

„O geriausia dalis – šiam vėsinančiam skanėstui nereikės nei daug darbo, nei ledų aparato ar įmantrių priedų. Tik keli paprasti produktai, 5 minutės darbo – ir viskas. Sorbetą galėsite skanauti iškart, bet receptas tinka ir laukiant svečių kitą dieną – dėkite desertą į šaldiklį, o tuomet teliks ištraukti ir luktelti 10–15 minučių, kad šiek tiek atitirptų ir jį būtų lengviau patiekti“, – sako „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė.

Paprasčiausiam variantui reikia vos kelių dalykų – šilauogių, citrinos ir saldumo suteikiančio medaus, klevų sirupo, datulių ar cukraus. O tuomet jau receptūrą galima tobulinti pagal savo skonį ir tai, ką turite namuose.

„Galima į šaldiklį kartu su šilauogėmis įmesti kitų uogų, taip pat gabalėliais supjaustyto nulupto banano – bananas suteiks daugiau kremiškumo ir sorbetas labiau primins ledus. Gardu bus paskaninus trupučiu vanilės ekstrakto arba šaukštu kakavos miltelių. Vandenį galima pakeisti stipria, šalta mėgstama arbata – sorbetas bus kitokio skonio. Tiks netgi tarkuotas imbieras – egzotiškesnių skonių gerbėjams“, – idėjomis dalijasi kulinarijos šefė.


Greitas šilauogių sorbetas

450 g šilauogių,

1–2 šaukštai medaus arba klevų sirupo (galite pakeisti 4 datulėmis arba cukrumi),

1 šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės,

3 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių,

1/3 puodelio vandens.

Saują šilauogių atidėkite papuošimui. Likusias nuplaukite, nusausinkite ir įdėkite į šaldiklį bent 4 valandoms. Uogoms gerai sušalus, visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ar trintuvą. Trinkite, kol masė taps visiškai lygi, prireikus vis stabtelint ir išmaišant. Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite saldumą. Patiekite su grilyje keptomis persikų puselėmis, šviežiomis uogomis ir mėtų lapeliais.


Kaip šilauoges ilgiau išlaikyti šviežias

* Kelios saujos šilauogių bus skaniausias šviežias užkandis, jos tinka ir į salotas, ir į košę, ir į rytinį glotnutį, jogurtą, ant ledų, prie blynų, gali virsti skaniausiais keksiukais, pyragais. Kai tokios plačios jų panaudojimo galimybės – dažnas namuose nori jų turėti visuomet.

* Norint išsaugoti šių uogų šviežumą ir unikalų skonį, geriausia vieta – šaldytuvas. Laikykite jas apatinėje lentynėlėje, kur vidutinė temperatūra joms palankiausia.

* Šilauoges (kaip ir kitas uogas) geriau plauti tik prieš valgant –  drėgmė skatina gedimo procesus. Tad dėkite į šaldytuvą jas neplautas ir nelaikykite sandariame inde – uogoms reikia oro cirkuliacijos. 

* Jeigu norite jų galiojimo laiką pratęsti mėnesiais – užšaldykite. Šaldymas yra puikus būdas išsaugoti vitaminus, nes uogos nepraranda vertingų savo maistinių savybių.

* Norint užšaldyti šilauoges, jas nuplaukite ir gerai nudžiovinkite. Tai padės išvengti bakterijų dauginimosi šaldiklyje. Tada uogas vienu sluoksniu suberkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar kito indo, telpančio į šaldiklį. Geriausia, kad uogos net nesiliestų viena prie kitos.

* Iš pradžių uogas padėkite į šaldiklį maždaug valandai. Po to galite jas suberti į plastikinius maišelius ar indelius tolesniam užšaldymui. Taip jos nesulips ir išlaikys ne tik skonį, bet ir išvaizdą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų