- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Iš Italijos kilę makaronai užkariavo kone visą pasaulį, kartu iki šiol užimdami svarbią vietą ir ant lietuvių stalo. Šiandien iš viso priskaičiuojama maždaug 350 skirtingų makaronų rūšių, pasižyminčių savo savita forma, sudėtimi ir netgi paruošimo būdu. Šefas Gian Luca Demarco juokauja, kad dėl to Italijoje visi makaronai turi savo vardą ir pavardę. O kad renkantis sau tinkamiausius makaronus būtų paprasta nepasiklysti, „Maximos“ maisto meistrai pristato populiariausias ir Lietuvos parduotuvėse dažniausiai randamas jų rūšis.
Lietuviai makaronų nuperka vis daugiau
Kaip pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, nors lietuviai pagal makaronų vartojimą tikrai negali prilygti italams, tačiau mūsų šalyje jų kasmet nuperkama vis daugiau.
Vien pernai makaronų pardavimai „Maxima“ parduotuvėse išaugo 7 proc. Taip pat stebimas 44 proc. išaugęs glitimo savo sudėtyje neturinčių ar iš daržovių pagamintų makaronų populiarumas.
„Kalbant apie 2021 metus, tendencija maisto racione naudoti neįprastesnius mūsų skoniui ingredientus išliko. Pavyzdžiui, šių metų pirmą pusmetį 14 proc. didėjo ekologiškų makaronų pardavimai. Tiesa, kai kurių gamintojų produktai išpopuliarėjo kartais. Rekordininkai pagal pardavimų pokytį – 4 kartus augęs spagečių be glitimo populiarumas. Tokios tendencijos rodo, kad žmonės vis dažniau ieško naujų skonių, išbando alternatyvias makaronų rūšis“, – apibendrina E. Dapkienė.
Jai antrina ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, pridurdama, kad parduotuvių lentynose gausu ne tik įvairiausio skonio bei savybių, bet ir formų makaronų. Populiariausius iš jų ekspertė ir pristato.
Spaghetti
Turbūt tai labiausiai išragauta ilgųjų makaronų rūšis, puikiai pažįstama ir lietuviams. Vertinant pagal jų plotį, tai tarpinis variantas tarp dieviškai skambančių ir tokį pat skonį turinčių, tik kur kas plonesnių – Angelo plaukų, ir storesnių – bucatini makaronų. Spaghetti tipo makaronai puikiai dera su tirštais padažais, tarkuotais kietaisiais sūriais, stambiomis daržovėmis, mėsa ar grybais.
Tagliatelle
Dar vieni Lietuvoje dažniau sutinkami makaronai, kurie nuo spagečių skiriasi savo storumu ir plokštumu. Pasižymintys lengva tekstūra, jie puikiai tinka su jūros gėrybėmis ar tiesiog česnaku bei aliejumi. Įdomu, kad šie makaronai dažnai painiojami su labai į juos panašiais fettuccine makaronais. Vienintelis jų skirtumas – pastarieji yra kiek plonesni, bet ne ką prasteni. Vien ko vertas Fettuccine Alfredo patiekalas su vištiena ir baltuoju padažu!
Lasagne
Dėl savo plokščios formos taip pat puikiai lietuvių atpažįstami, pamėgti ir plačiai vartojami makaronai. Prie populiarumo prisideda ir tai, kad dalies jų net nebūtina virti – pakanka sudėlioti į skardą tarp padažo ir sūrio. Visgi pastarieji makaronai gali dar nustebinti, mat šis ingredientas naudojamas verdant lazanijos sriubą.
Penne
Vidutinio dydžio tuščiaviduriai su įstrižai nupjautais kraštais makaronų vamzdeliai, kuriuos galima rasti kone kiekvienoje virtuvėje. Tai nestebina – juk ši forma yra ideali, kad penne makaronuose užsiliktų sūrio, pomidorų ar mėsos pagrindu sukurtas padažas arba tobulai su jais derantis pesto.
Fusilli
Šiuose spiralės formos makaronuose padažas sugaudomas ir išlaikomas būtent jų grioveliuose. Populiarumo prideda ir tai, kad šiuos makaronus galima naudoti kartu ir su tirštesniais padažais, jie puikiai tinka gaminant ir salotas. Kone identiški fusilli rūšiai – rotini makaronai, turintys dar sandaresnę spiralę.
Cannelloni
Kur kas didesni už penne makaronus. Be to, jų kraštai yra nukirpti lygiai. O ir padažas makaronus užpildo ne chaotiškai, o yra atsakingai prikemšamas į jų vidų. Patiekalas iš šios rūšies makaronų labiau primena apkepą.
Orzo
Nuo didžiausių – prie mažiausių. Kartais net painiojami su grūdais, orzo yra idealus pasirinkimas sriuboms ir salotoms. O šiuos makaronus sumaišius vien tik su bazilikais, parmezanu ir vištienos sultiniu, trumpiau nei per pusvalandį šeimai galima pagaminti nuostabią itališką vakarienę.
Ravioli
Šių makaronų viduje įdaras yra saugiai laikomas užspaustų kraštų. Nesvarbu, ar tai būtų mėsa, sūris, špinatai ar kitos daržovės, kai šis patiekalas apliejamas tam tinkančiu padažu, jis nepalieka abejingų. Svarbu tai, kad tiek šaldytų, tiek šviežių raviolių galima įsigyti prekybos centruose, o viskas, kas belieka – juos išvirti ir aplieti pasigamintu bei pirštus apsilaižyti verčiančiu padažu.
Gnocchi
Arba kitaip – itališki bulvių virtinukai. Dėl tankios ir mažos formos jie yra puikus bandymų poligonas savo sukurtiems ar kažkur jau nusižiūrėtiems padažams. Nesvarbu, ar jų pagrindas būtų padarytas iš grietinės ir šoninės, ar pomidorų pastos, ar rikotos sūrio.
Anot „Maximos“ maisto ekspertės B. Baratinskaitės, toks platus pritaikymas ir galimybė atrasti savo mėgstamiausią skonį – vienos pagrindinių makaronų sėkmės paslapčių. Ypač, kai čia puikiai galima pritaikyti ir rudenį Lietuvoje užaugusius grybus ar moliūgus.
Jai antrina ir šefas Gian Luca Demarco bei priduria, kad makaronus lietuviai mėgsta valgyti pagardintus tik sviestu arba sūriu. Norintiems pajusti tikrą itališkų makaronų aromatą ir jų skonį, verta išbandyti juos su pesto padažu, šviežiais pomidorais, ančiuviais, česnaku bei baziliku.
„Nepatariu makaronų valgyti kaip garnyro. Mes, italai, ragaujame juos atskirai nuo visų patiekalų. Negaliu net pagalvoti apie makaronus šalia mėsos, tai yra susipykimas su savimi. Šis patiekalas – karalius, kuriam turi būti skiriamas išskirtinis dėmesys“, – šypsodamasis sako virtuvės šefas.
G. L. Demarco pastebi, kad norint išvirti gardžius makaronus, pirma, reikia į puodą įpilti daug vandens. Daugelis pamiršta jį pasūdyti, tačiau neverta praleisti šio žingsnio, nes tuomet atsiskleidžia geriausios makaronų savybės. Taip pat labai svarbu šio patiekalo nepervirti, todėl derėtų laikytis ant makaronų pakelių nurodomo virimo laiko.
„Lietuviams, norintiems pasigaminti itališką ir paprastą vakarienę rekomenduoju Spaghetti makaronus. Tai saugus variantas. Juos labai lengva pagaminti ir neprireikia daug laiko, o siekdami pradžiuginti savo atžalas rinkitės žaisminguosius Fusilli“, – pataria G. L. Demarco.
Apie prekybos tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...