Vokietija pradeda didžiausią aborigenų palaikų grąžinimą

  • Teksto dydis:

Vienas Vokietijos muziejus antradienį perdavė aborigenų protėvių karaliaus palaikus Australijai; tai buvo pirma iš trijų palaikų perdavimo ceremonijų, numatytų šį mėnesį Vokietijoje.

Nuo 1889 metų Miuncheno Penkių kontinentų muziejuje laikyti skeleto kaulai buvo perduoti Australijos ambasadorei Vokietijoje Lynette Wood (Linet Vud) ir jidindži (Yidinji) genties vyresniajam Gudju Gudju Fourmile'ui (Gudžu Gudžu Fourminlui).

„Dabar jo laukia kelionė namo, sugrįžimas į jidindži žemę“, – pasakė G. G. Fourmile'as.

Aborigenų genties atstovai dėžutę su karaliaus palaikais uždengė aborigenų vėliava – juodos, geltonos ir raudonos spalvų trispalve.

Australijos čiabuvių kaukolės ir kaulai XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje buvo vežami į įvairius Australijos ir viso pasaulio muziejus, universitetus ir privačias kolekcijas. 

Jie buvo naudojami „moksliniams tyrimams“, turėjusiems paaiškinti žmonių biologinę įvairovę.

Australijos komunikacijų ir meno ministras Mitchas Fifieldas (Mičas Faifildas) pasveikino planuojamą iš viso 53 Australijos čiabuvių palaikų sugrąžinimą iš Vokietijos balandžio mėnesį. Pasak jo, tai bus „iki šiol didžiausio skaičiaus protėvių sugrįžimas iš Vokietijos“.

Kita aštuonių aborigenų palaikų perdavimo ceremonija numatyta penktadienį Lindeno muziejuje Štutgarte.

„Šie protėviai, prižiūrint Australijos vyriausybei, bus sugrąžinti į Australiją, kad jais būtų galima pasirūpinti arčiau namų, kol bus atliekami tolesni tyrimai nustatyti, iš kurių bendruomenių jie kilę“, – sakoma M. Fifieldo pareiškime.

Berlyne pirmadienį Australijos javuru (Yawuru) bendruomenei ir Australijos vyriausybės atstovams bus perduoti 37 žmonių palaikai iš Saksonijos žemės etnografinių kolekcijų ir dar penkių iš Martino Lutherio (Martyno Liuterio) universiteto. 

„Vyriausybė norėtų padėkoti Vokietijos žemių vyriausybėms ir kolekcionuojančioms institucijoms už tai, kad jos pripažįsta visų australų (palaikų) sugrąžinimo į tėvynę reikšmę. Tai prisideda prie gijimo ir susitaikymo“, – nurodė ministras.

Didinamos pastangos sugrąžinti palaikus

Antradienio palaikų perdavime dalyvavęs Bavarijos meno ir mokslų ministras Berndas Sibleris pareiškė, jog ši Vokietijos žemė, bendradarbiaudama su Australijos čiabuvių atstovais, yra pasiryžusi laikytis „skaidraus požiūrio į kolonijinių laikų kolekcijas“.

Australijos komunikacijų ir meno departamentas nurodė, kad jau daugiau nei 30 metų pasisako už „besąlygišką“ daugiau nei 1 500 Australijos čiabuvių palaikų sugrąžinimą iš užsienio šalių ir privačių kolekcijų.

Departamentas nurodė šiuo klausimu vedantis derybas su 35 institucijomis 10 šalių.

Berlyno ligoninė „Charite“, viena didžiausių Europos universitetinių ligoninių, 2008 metais tapo pirmąja Vokietijos mokslo institucija, pasirašiusia repatriacijos sutartį su Australija.

2013 metų balandį Australijos atstovams palaidoti ji perdavė 33 aborigenų kaulus ir kaukoles.

Iki šiol Vokietija sugrąžino 51 žmogaus palaikus Australijai.

50 tūkst. metų Australijoje gyvenusius aborigenus prieš du šimtus metų atvykę kolonistai pradėjo stumti iš jų žemių.

Besiskverbdami į kontinento gilumą kolonistai susidūrė su vietos gyventojų pasipriešinimu, per kurį žuvo tūkstančiai vyrų, moterų ir vaikų.

Vokietija intensyvina pastangas, kad sugrąžintų savo muziejuose, ligoninėse ir privačiose kolekcijose esančius Australijos čiabuvių palaikus.

Kultūros ir užsienio reikalų ministerijos bei regioninių ir vietos kultūros institucijų vadovai praėjusį mėnesį pasirašė pasižadėjimą paspartinti žmonių palaikų ir meno kūrinių sugrąžinimą į buvusias vokiečių kolonijas Afrikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių