Tarptautinės kosminės stoties įgulos nariu pirmąkart taps arabų astronautas

Jungtinių Arabų Emyratų astronautas, trečiadienį turintis tapti pirmuoju į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) išskrisiančiu arabu, sakė prieš savo „svajonių misiją“ sulaukęs palaikymo iš viso pasaulio.

Iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane startuosianti Rusijos raketa „Sojuz“ išskraidins į TKS 35 metų Hazzą al Mansouri (Hazą Mansurį) kartu su rusų kosmonautu Olegu Skripočka ir NASA astronaute Jessica Meir (Džesika Meir).

H. al Mansoori, stotyje praleisiantis aštuonias dienas, taps pirmuoju JAE astronautu ir pirmuoju arabu, dirbsiančiu orbitinėje stotyje – bet ne pirmuoju musulmonu.

„Tai išties garbė, ir tikimės padaryti šią misiją sėkminga bei grįžti pasisėmus daug žinių“, – per spaudos konferenciją prieš skrydį, sakė astronautas.

Pasak jo, ši kelionė yra labai svarbi gairė tiek jo šaliai, tiek visam arabų pasauliui.

„Šis pasiekimas pateks į istoriją ir bus tęsiamas, – kalbėjo H. al Mansoori. –Svajonė išsipildė.“

H. al Mansoori taip pat sakė įrašysiantis savo kasdienį maldų ritualą kosminėje stotyje ir transliuosiantis jį žmonėms Žemėje.

„Esu naikintuvo pilotas ir jau esu meldęsis savo orlaivyje“, – aiškino astronautas.

Scanpix nuotr.

H. al Mansoori taip pat planuoja atlikti mokslo eksperimentų ir sakė nusigabensiantis į stotį arabiško maisto, kuriuo pasidalys su TKS įgula.

O. Skripočka, pirmąkart į kosmosą skrendanti J. Meir ir H. al Mansoori prisidės prie šešių stotyje šiuo metu esančių įgulos narių.

42 metų J. Meir savo ruožtu sakė, kad kad JAE gali didžiuotis „nemažu pasiekimu“, pasiuntę į kosmosą žmogų, nors šios šalies kosminė programa dar labai jauna.

Pasak jos, TKS įgulos nariai bendrauja vartodami „Runglish“ – rusų ir anglų kalbų mišinį.

„Mums dar reikia patobulinti savo arabų kalbą“, – juokavo ji.

H. al Mansoori spalio 3-ąją turėtų grįžti į Žemę su rusų kosmonautu Aleksejumi Ovčininu ir NASA astronautu Nicku Hague'u (Niku Heigu). O. Skripočka ir J. Meir liks dirbti stotyje iki 2020-ųjų pavasario.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių