Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbę 4 astronautai „SpaceX“ erdvėlaiviu grįžo į Žemę

Keturi Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) dirbę astronautai sekmadienį kompanijos „SpaceX“ kapsule „Crew Dragon“ sugrįžo į Žemę, pranešė NASA.

Kapsulė nusileido ant vandens Meksikos įlankoje netoli Panama Sičio Floridoje. Tai pirmas amerikiečių įgulos nusileidimas tamsiu paros metu nuo „Apollo 8“ misijos į Mėnulį.

Keli laivai paėmė prieš 3 val. ryto vietos (9.56 val. Lietuvos) laiku nusileidusius kapsulę ir astronautus.

Įgula pranešė, kad jaučiasi gerai, nurodė NASA.

„Crew Dragon“ nuo TKS atsijungė sekmadienį 3.35 val. Lietuvos laiku. Kelionė į Žemę užtruko maždaug pusseptintos valandos.

Trys amerikiečiai – Michaelas Hopkinsas (Maiklas Hopkinsas), Victoras Gloveris (Viktoras Gloveris) ir Shannon Walker (Šenon Volker) – taip pat japonas Soichi Noguchi (Soičis Nogučis) į TKS tuo pačiu pilotuojamu erdvėlaiviu „Crew Dragon Resilience“ nuskrido pernai lapkritį. Tai buvo antras astronautų skrydis Elono Musko (Ilono Masko) kompanijai.

167 dienas trukusi misija buvo ilgiausias iš JAV išskridusių astronautų skrydis. Ankstesnis 84 dienų rekordas, pasiektas 1974 metais, priklauso NASA pirmosios kosminės stoties „Skylab“ paskutinei įgulai.

Dabar TKS liko septyni astronautai, kurių keturi praėjusią savaitę atskrido kitu „SpaceX“ erdvėlaiviu.

„Į Žemę! – išvykęs iš TKS tviteryje parašė V. Gloveris. – Vienu žingsniu arčiau šeimos ir namų!“

Įgula į Žemę turėjo sugrįžti trečiadienį, bet dėl stiprių vėjų „SpaceX“ sugrįžimą atidėjo. Galiausiai buvo nuspręsta pasinaudoti ramiu oru ir astronautus sugrąžinti naktį.

„SpaceX“ kruopščiai rengėsi naktiniam sugrįžimui, net paėmė savo naujausią krovininę kapsulę, taip pat nusileidusią Meksikos įlankoje, tamsiu paros metu.

„Crew Dragon Resilience“ sugrįžimas į atmosferą buvo stebimas infraraudonųjų spindulių kameromis; ji buvo panaši į ryškią žvaigždę, skriejančią dangumi.

Taip pat matėsi, kaip prieš pat nusileidimą ant vandens išsiskleidžia visi keturi pagrindiniai kapsulės parašiutai.

„Apollo 8“ – pirmoji NASA pilotuojama misija į Mėnulį, kurios metu erdvėlaivis skriejo orbita aplink Žemės palydovą – baigėsi 1968 metų gruodžio 27 dieną, prieš aušrą įvykusiu nusileidimu Ramiajame vandenyne netoli Havajų. Po aštuonerių metų tamsoje į Žemę sugrįžo sovietų kapsulė su dviem kosmonautais; nublokšta pūgos ji nusileido iš dalies užšalusiame ežere Kazachstane.

Kitas „SpaceX“ astronautų skrydis planuojamas spalį. Šios kompanijos erdvėlaiviai panaikino beveik dešimtmetį trukusią JAV priklausomybę nuo Rusijos raketų „Sojuz“, kuriomis amerikiečiai astronautai buvo skraidinami į TKS 2011 metais užbaigus daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių