„SpaceX“ krovinių kapsulė sėkmingai nusileido Ramiajame vandenyne

  • Teksto dydis:

JAV bendrovės „SpaceX“ kosminė kapsulė sekmadienį vėlai vakare sėkmingai nusileido Ramiajame vandenyne netoli Meksikos Pietų Kalifornijos valstijos krantų, praėjus kelioms valandoms po atsiskyrimo nuo Tarptautinės kosminės stoties, pranešė pareigūnai.

Kapsulės nusileidimo vietoje laukę „SpaceX“ pasamdyti laivai nutemps į sausumą aparatą, kuriuo į Žemę buvo pargabenta orbitinėje laboratorijoje atliekamų eksperimentų medžiagos.

Kapsulė buvo paleista grįžti į Žemę 15 val. 33 min. JAV Rytų pakrantės (1 val. 33 min. Lietuvos) laiku. Kiek anksčiau 17 metrų ilgio TKS kibernetinis manipuliatorius „Canadarm-2“ pagal komandą iš NASA skrydžių valdymo centro Hjustone sugriebė „Dragon“ ir atitraukė kapsulę nuo orbitinės stoties.

Po keleto valandų kapsulė pradėjo stabdyti varikliais ir įskriejo į Žemės atmosferą.

Per šią operaciją „Dragon“ pirmąkart buvo nutupdytą tamsiuoju paros metu.

Anksčiau planuota kapsulę susigrąžinti sausio 10-ąją, bet NASA atidėjo šį manevrą dėl nepalankių orų nusileidimo rajone.

Gruodžio 8-ąją į TKS atskridusi „Dragon“ atgabeno daugiau kaip 2,5 tonos krovinių, įskaitant maisto produktus įgulai, taip pat įrangą ir medžiagą dešimtims mokslinių eksperimentų. Kapsulė startavo gruodžio 5 dieną iš Kanaveralo kyšulio Floridoje, nešama „SpaceX“ raketos „Falcon 9“.

Ši „Dragon“ misija buvo jau 16-oji, atlikta pagal „SpaceX“ ir NASA sutartį dėl TKS aprūpinimo. Šiuo metu „Dragon“ yra vienintelis aparatas, galintis parskraidinti krovinių iš TKS į Žemę.


Šiame straipsnyje: SpaceXDragonKosmosaskapsulė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių