„SpaceX“ sėkmingai priartėjo prie žmonių skraidinimo į kosmosą

  • Teksto dydis:

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) ir bendrovės „SpaceX“ paleistas eksperimentinis pilotuojamas erdvėlaivis sekmadienį pasiekė Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Susijungimas prasidėjo 10 val. 51 min. Grinvičo (12 val. 51 min. Lietuvos) laiku, daugiau nei 400 km virš Žemės paviršiaus.

Raketa „Falcon 9“ su astronautų kapsule, anksti šeštadienį pakilusi iš Kennedy (Kenedžio) kosmoso centro Kanaveralo kyšulyje Floridoje, du kartus apskriejo aplink mūsų planetą.

TKS įgula – amerikietė Anne McClain (En Maklein), rusas Olegas Kononenka ir kanadietis Davidas Saint-Jacques'as (Davidas Sen-Žakas) – ruošėsi surengti sveikinimo ceremoniją.

Šįkart vienintelis kapsulės „Dragon“ keleivis yra natūralaus dydžio manekenas, pramintas Ripliu, bet NASA planuoja liepą ja pasiųsti į TKS du astronautus. Visgi šis skrydis dar gali būti atidėtas.

„Dragon“ paleidimas laikomas svarbiu žingsniu JAV siekiant po aštuonerių metų pertraukos atnaujinti pilotuojamus kosminius skrydžius iš savo teritorijos.

2011 metais baigusi eksploatuoti savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivius „Space Shuttle“ NASA yra priklausoma nuo Rusijos, skraidinančios JAV astronautus į kosmosą erdvėlaiviais „Sojuz“.

Bėgant metams „bilietai“ į „Sojuz“ smarkiai pabrango; šiuo metu NASA moka po 82 mln. dolerių (72 mln. eurų) už vieną vietą.

2014 metais NASA pasirašė sutartis su bendrovėmis „SpaceX“ ir „Boeing“ dėl JAV astronautų skraidinimo į TKS ir skyrė joms 8 mlrd. dolerių (7 mlrd. eurų) astronautų kapsulėms sukurti ir eksploatuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Planuoja paleist daugiau nei 100 astronautų?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių