Lietuvos vadovaujama kibernetinė greitojo reagavimo komanda pradėjo budėjimą

Nuo 2020 m. pradžios Lietuvos kuriamos Kibernetinės greitojo reagavimo pajėgos pradėjo pirmą tarptautinės komandos rotaciją. Tai pirmasis pajėgų budėjimas, kuriam vadovauja Lietuva. Pernai budėjo Nyderlandų specialistų komanda.

Daugiašalę greitojo reagavimo į kibernetinius incidentus komandą sudaro 6-8 kibernetinio saugumo specialistai iš Lietuvos, Lenkijos, Nyderlandų ir Rumunijos.

Šiuo metu pagrindinis dėmesys skiriamas pagalbai projekte – Kibernetinės greitojo reagavimo pajėgos ir tarpusavio pagalba kibernetinio saugumo srityje – dalyvaujančioms šalims narėms. Ateityje planuojama plėsti komandos veikimo apimtį – reaguoti į kibernetines atakas ES institucijose, ES bendrojo saugumo ir gynybos politikos misijose ir operacijose.

Komanda taip pat galėtų imtis prevencinių veiksmų ir daryti kibernetinio pažeidžiamumo vertinimus. Tokiu būdu tarptautinės kibernetinio greito reagavimo pajėgos leis išvengti valstybių ir institucijų išteklių, suvaldant kibernetines grėsmes neefektyvaus naudojimo.
Siekiant sklandaus tokių komandų veikimo yra rengiamas ir derinamas Susitarimo memorandumas, padėsiantis teisinį pagrindą veikti skirtingose jurisdikcijose bei užtikrinsiantis projekto tikslų įgyvendinimą.

 
Pilnam komandos pajėgų funkcionavimui ir pajėgumų išvystymui reikalingos skirtingos kvalifikacijos kėlimo, procedūrinės, teisinės bei techninės priemonės. Siekiant šio tikslo 2019 m. lapkričio mėnesį kibernetinio saugumo specialistų komanda, sudaryta iš Lietuvos, Lenkijos, Nyderlandų ir Rumunijos atstovų, pirmą kartą treniravosi kartu veikti Lietuvoje vykusiose pratybose „Gintarinė migla 2019“. Šiais metais komandai treniruotis yra suplanuotos dar dvejos pratybos bei mokymai.

 
„Komandos tarpusavio darbui svarbiausia yra geri komandos narių įgūdžiai bei žinios, gera komunikacija, aiškios funkcijos. Kita vertus, reikia nepamiršti ir mokėjimo dirbti kartu sudėtingomis situacijomis“, – sakė pirmosios tarptautinės kibernetinės greitojo reagavimo komandos vadovas Deividas Stumbras. Anot jo, komandos formavimas, ypač kai jos nariai atvyksta iš skirtingų šalių ir turi skirtingus gebėjimus bei įgytas praktikas, reikalauja bendrų darbo taisyklių ir procesų. Todėl bus toliau vystomos Standartinės veikimo procedūros (angl. SOPs), dėl kurių turės sutarti visos projekto šalys narės bei komandoje dirbsiantys kibernetinio saugumo ekspertai.
 
Siūlyta kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų ir savitarpio pagalbos kibernetinio saugumo srityje iniciatyva yra vienas iš 34-ių Europos Sąjungos Tarybos Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) patvirtintų projektų. Nuolatinis struktūrizuotas bendradarbiavimas yra ES Lisabonos sutartyje numatytas instrumentas, skirtas gilinti bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityje toms ES valstybėms narėms, kurių kariniai pajėgumai atitinka aukštesnius kriterijus ir kurios tarpusavyje yra susaistytos didesniais įsipareigojimais.
 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mokinkitės vairuoti

Mokinkitės vairuoti portretas
Šiti bent jau nelakstys gavėmis su džipais griaudami stulpus ir užmušinėdami žmones...

Cha

Cha  portretas
Kad slepiasi po lapais tie elfai...

Anonimas

Anonimas portretas
Rusai prezidentus Amerikai pastato, o tie rusams vietoj Putino nieko neįtaiso. Tai kurie kietesni ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių