Išrasta baterija su integruotu gesintuvu

  • Teksto dydis:

Stanfordo universiteto mokslininkai sugebėjo į įkraunamą ličio jonų bateriją sėkmingai integruoti gesintuvą – sintetinę medžiagą, kuri akimirksniu sunaikina liepsnos šaltinį.

Šį JAV mokslininkų išradimą paskelbė žurnalas „Science Advances“.

Degimą lėtinantis ir liepsną gesinantis trifenilfosfatas specialioje kapsulėje patalpinamas į elektrolitą – akumuliatoriaus rūgštį. Baterijai įkaitus iki 150 laispnių pagal Celsijų, kapsulės apvalkalas ištirpsta, ir išlaisvinamas trifenilfosfatas. Užsiliepsnojimo židinys sunaikinamas akimirksniu – per 0,4 sekundės.

Greičiau įkraunamos, ilgiau veikiančios ir didesniu energijos išskyrimo tankiu pasižyminčios ličio jonų baterijos turi blogą savybę kaisti ar net užsidegti, sprogti. Savaiminį užsiliepsnojimą gali sukelti ir pernelyg spartus baterijos įkrovimas ar net menkiausia klaida ją gaminant.

Ankstesni bandymai į akumuliatorių integruoti trifenilfosfatą buvo nesėkmingi, nes šis aplinkai pavojingas ir dirginantis polimeras iš esmės pablogindavo akumuliatoriaus darbines savybės.

JAV nacionalinė transporto saugos valdyba pernai vasarį perspėjo dėl ličio jonų akumuliatorių gabenimo lėktuvais, nes jie gali sukelti gaisrą.


Šiame straipsnyje: baterijosmokslasišradimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Va dėl ko visi 'atbėgėliai' su naujausiais 'išmaniais' - tai juk rankinės bombos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių