„Google“ praranda Kinijoje turėtas pozicijas

Antras pagal dydį Kinijoje interneto portalas Sina.com pakeitė savo puslapiuose „Google“ paieškos sistemą į savo sukurtą paieškos technologiją. Kaip teigia „Sina“ atstovai, jų kontraktas su „Google“ pasibaigė, ir dabar bus naudojamas kompanijos sukurtas paieškos mechanizmas.

„Google“ dar nepakomentavo šio konkretaus „Sina“ žingsnio, tačiau „Google“ atstovė Christin Chen pareiškė, jog paieškos gigantas turi daug susitarimų su jos partneriais Kinijoje. Konkrečių sutarčių su kompanijomis „Google“ negali komentuoti, tačiau jie nesiims sudarinėti naujų sutarčių, kuriuose bus numatomas cenzūravimo mechanizmas. Taigi aiškiai galima matyti, kad minėtas „Sina“ žingsnis yra „Google“ atsisakymas vykdyti Kinijos valdžios cenzūravimo reikalavimus.

Kompanija „Sina“ eina tuo pačiu keliu kaip ir „Tom Online“ (Hong Kongo interneto tiekėjas), kuris blokavo prieigą prie „Google“ dar 2010 metų kovo mėnesį. Praėjusią savaitę „Google“ kaltino Kinijos valdžią sutrikdžius prieigą prie Gmail“ sistemos, tas buvo motyvuojama noru neleisti įsiplieksti antivyriausybiniams protestams. Kai tuo tarpu Kinijos užsienio reikalų ministerija tokių protestų galimybę neigė ir neigia iki šiol.

Kinijoje, kuri yra šiuo metu turi daugiausia interneto vartotojų (JAV CŽV skaičiavimais, apie 389 mln.), kompanija „Google“ praranda savo rinkos pozicijas. Praeitų metų gruodžio mėnesį jos dalis tarp visų paieškos sistemų nukrito iki 20 proc.

Praeitais metais „Google“ pareiškė, jog necenzūruos savo sistemoje paieškos rezultatų. Tačiau tam, kad išsaugoti ISP licenciją Kinijoje, surado kompromisinį variantą. Tos paieškos funkcijos, kurios Kinijos vyriausybės reikalavimu turi būti filtruojamos, iš Google.cn puslapio peradresuojamas į Google.com/hk. Kitos paslaugos, kurių filtruoti nereikia (muzika, tekstų vertėjas ir pan.), pasiekiamas tiesiogiai per Google.cn. Natūralu, kad tokie „Google“ veiksmai Kinijos vyriausybei – kaip rakštis minkštoje vietoje, todėl natūralu, kad „nešvarūs“ veiksmai prieš šią JAV kompaniją tęsis ir toliau.


Šiame straipsnyje: google

NAUJAUSI KOMENTARAI

svoloth

svoloth portretas
Jo, sunku su kinieciais
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių