Paaiškėjo, kad elektra padeda ne tik atgaivinti Frankenšteiną. Tereikia prastą arba jauną pigų vyną palaikyti aukštos įtampos elektros lauke ir jo nebus galima atskirti nuo brandinto metų metus.
Atsidūręs tarp aukštos įtampos elektrodų, netaurus gėrimas pasikeičia, nes pagreitinamas jo brendimas, teigia enologijos ekspertas, profesorius Herve Alexandre, dirbantis Burgundijos universitete.
Taisyklės liudija, kad pagamintą vyną galima gerti ne anksčiau, kaip po pusės metų. Raudonieji vynai brandinami dar ilgiau, kad įgytų pageidaujamo balanso ir kompleksiškumo.
Brangiausiems vynams prireikia keliolikos metų, kad jie atskleistų savo geriausias savybes. Bręsdamas vynas tampa mažiau rūgštus, nes etilo alkoholis reaguoja su organinėmis rūgštimis, sudarydamas įvairius maloniai kvepiančius eterius. Tokiems procesams reikia laiko ir deguonies, kuris patenka per statinės medieną arba kamštį.
Elektros laukus jau prieš keliolika metų pradėjo naudoti maisto pramonė. Kinai, kurie nori paspartinti ne tik savo šalies progresą, nusprendė šį triuką pritaikyti ir vynui.
Šio proceso pradininku laikytinas chemikas Xin An Zeng. Jis su kolegomis "kankino" vyną įvairaus stiprumo ir trukmės elektros srove. Mokslininkai pumpavo vyną vamzdžiu, įspraustu tarp dviejų titano elektrodų. Trijų mėnesių amžiaus Cabernet sauvignon vynas iš Čilės buvo veikiamas elektros lauku 1, 3 arba 8 minutes.
Rezultatą akluoju būdu tikrino dvylika vyno ekspertų. Mokslinė studija publikuota žurnale „Innovative Food Science and Emerging Technologies“ (Vol.9, p.463). Rezultatai netikėti. Vynas akivaizdžiai sušvelnėjo, tapo aromatingesnis, atsirado brandaus vyno aromatas, kompleksiškumas.
Analizė patvirtino, kad vynas gerokai pasikeitė. Alkoholiai energingai reagavo su rūgštimis, gimdydami esterius. Taip pat buvo suardyta nemažai baltymų, o išsivadavusios amino rūgštys pagerino vyno skonį. Visa esmė – žinoti „elektrifikacijos“ dozę.
Eksperimentai liudija, kad taip pat teigiamai ši metodika veikia vyną, išspaustą iš Merlot ir Shiraz vynuogių, Penkios kinų vyno daryklos jau ėmėsi darbo. Laukite prabangaus elektrifikuoto vyno iš Kinijos.
Beje, jau galima įsigyti Kvantinį vyno brandintoją (Quantum Wine Ager). Jo išradėjas tvirtina, kad po apdorojimo keliolika litų kainuojantį vyną galima paversti tokiu, kuriam ir šimto ar daugiau litų negaila.
Naujausi komentarai