Ar žinote, kur Amerikoje stovi Mindaugo pilis?

  • Teksto dydis:

Ar žinote, kur oro uostas, iš kurio pakilo Steponas Darius ir Stasys Girėnas? Kaip rasti viešbutį, kuriame dirbo ir „Baltą drobulę“ sukūrė Antanas Škėma? Daugiau nei trys šimtai vietų su tiksliomis koordinatėmis sugulė į interaktyvų lietuviškų vietų JAV žemėlapį ir juo visiems galima naudotis jau nuo šiandien.

Žemėlapį sukūrė iš ekspedicijos po 11 šiaurės rytų JAV valstijų grįžusi „Tikslas – Amerika“ komanda, Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio proga rinkusi informaciją apie įspūdingiausias ir svarbiausias lietuviškas vietas tenai.

Anot Lietuvos ambasadoriaus JAV Rolando Kriščiūno, „interaktyvus lietuviškų vietų JAV žemėlapis yra tai, ko seniai reikėjo visiems lietuviams – tiek lietuviams, gyvenantiems JAV, tiek į JAV atvykstantiems turistams iš Lietuvos. Gyvendamas JAV matau, kokį gilų pėdsaką JAV yra palikę lietuviai – mūsų istorijos vietų čia galybė. Manau, kad surinkta ir šiuolaikinėmis technologijomis lengvai pasiekiama medžiaga sudomins lietuvišku paveldu ir jaunąją kartą, padės jai iš naujo atrasti ir didžiuotis savo lietuviškomis šaknimis“.

Projekto „Tikslas – Amerika“ vadovo Augustino Žemaičio teigimu, iš būsimo žemėlapio daug sužinoti besitikintys sakė net ir senieji Amerikos lietuviai.

„Daugelis jų gerai žino savo miesto lietuviškas vietas, tačiau, tarkime, maloniai nustemba sužinoję, kad to paties miesto priemiesčiuose yra lietuviškai pavadintas ežeras, o miesto centre pastato fasadą puošia Vytis. Tiesą pasakius, net aš, ilgai tyrinėjantis lietuvišką paveldą užsienyje, ne kartą nustebau netikėtai išvydęs niekur neaprašytas lietuviškas vietas. Tikėjausi galėsiąs žemėlapyje pažymėti 100, geriausiu atveju 150 vietų, o realybė lūkesčius viršijo trigubai”.

„Tikslas – Amerika“ žemėlapis – tai ne tik sužymėtos vietos. Spragtelėjus ant jų pele iššoka jų informacija, nuotraukos, o taip pat nuorodos į dar platesnius aprašymus. Žemėlapį galima ne vien tiesiog artinti ar tolinti, bet ir sąraše pasirinkti atskirų valstijų, lietuviškiausių miestų lietuviškų vietų žemėlapius.

Lietuviškos vietos „Tikslas – Amerika” žemėlapyje skirstomos į keturias kategorijas; aukštesnės kategorijos žymimos tamsesnėmis spalvomis. Kuo aukštesnė kategorija, tuo svarbesnė, įdomesnė, patrauklesnė aplankymui, geriau išsilaikiusi yra vieta. Be to, žymimos vietos, kurios nors ir nėra lietuvių, bet glaudžiai su jais susijusios.

Ateityje žemėlapis bus pildomas maršrutais – ką nuveikti turint atitinkamą kiekį valandų ir lankant Niujorką, Vašingtoną ar bet kurią kitą žemėlapyje atsidūrusią vietą.

Interaktyvus nemokamas lietuviškų vietų JAV žemėlapis pasiekiamas čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Darius su Girenu ..pakylo kelionei i Lietuva is aeruosto salia Chicagos .....Midvejus ....tada buvo tuscias plotas, 15 miliu nutoles nuo Chicagos centro .

ar zinote

ar zinote portretas
kur amerikoj stovi stalino biustas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių