Gyvūnai svingeriai: dešimt labiausiai pasileidusių rūšių

Klysta tie, kurie mano, kad tik nuodėmingas žmogus galėjo sugalvoti tokį “velnio išmįslą”, kaip svingeriavimas. Pasirodo nuo didžiojo savo brolio neatsilieka ir kiti gyvūnai. Gamtoje gausu svingerių, t.y. gyvūnai begėdiškai keičiasi sekso partneriais, rašo portalas livescience.com bei pateikia dešimt pačių ryškiausių pavyzdžių.

Mažoji šimpanzė

Šie gyvūnai yra labai pasileidę ir lytiniais santykiais užsiima dažniau nei kokie kiti primatai, o taip pat praktikuoja tiek heteroseksualius, tiek homoseksualius ryšius. Be to, patelės motinos gali “sugulti” net su savo suaugusiais vaikais. Kitaip tariant, mažųjų šimpanzių bendruomenė vadovaujasi hipių šūkiu: “Užsiimk meile, bet ne karu!”. Dažni jų seksualiniai santykiai sustiprina socialinius ryšius ir išsprendžia konfliktus. Tai paaiškina, kodėl šie gyvūnai yra taikūs. Tuo metu jų giminaičiai – paprastosios šimpanzės seksu užsiima tik dauginimosi tikslais ir yra linkusios į smurtą.

Indinė žakana

Tropinės pakrančių paukščių patelės turi tokių lytinių savybių, kad anksčiau ornitologai painiojo jas su patinais. Jos yra 60 proc. didesnės už patinus, taip atideda kiaušinius, kad atrodo, jog išleidžia spermą, o vaikus prižiūri visas haremas patinų. Jaunos indinės žakanos patelės gali net įsiveržti į svetimą teritoriją, žudyti jauniklius ir jų tėvus paversti vėl tinkamais poruotis.

Dėmėtoji hiena

Šių gyvūnų klanai gyvena pagal matriarchato taisykles, kai dominuoja patelės. Patinai užmezga seksualinius ryšius su daugeliu patelių. Vis dėlto dėl išskirtinių lytinių organų anatomijos patelės sprendžia, su kuo joms “mylėtis”. 

Džiunglinė višta

Naminių vištų giminaitės džiunglinės vištos yra meilužės be kompleksų. Jos visą gyvenimą praleidžia šalia savo namų ir dėl to dažnai “sangulauja” su artimu giminaičiu. Incesto patelėms išvengti sunku, nes jas valdo agresyvūs ir dėl sekso pamišę patinai. Kad išvengtų neigiamų broliškos meilės rezultatų, patelės kaupia spermą ir tik po tam tikro laiko kažkokiu būdu pasirenka, kokia sperma ji bus apvaisinta.

Jūrų vėplys

Jūrų vėplių patinai ant ledo gulinčias pateles vilioja garsais, kurie po vandeniu skamba kaip bičių dūzgimas, tvinkčiojimas, o virš vandens – dantų kandimo ir švilpimo garsais. Jų poligaminėje visuomenėje patinai gina didelį haremą patelių, kurios prie jų prisijungia po vandeniu lytiniam suartėjimui. Jūros vėplių patinai išsiskiria tuo, kad turi didžiausią lytinį organą iš visų žinduolių. Jo ilgis siekia 75 cm.

Liūtas

Uostyti genitalijas mėgsta ne tik šunys. Žvėrių karaliai taip pat uostydami sužino, ar patelė tinkama suartėjimui. Patelei tinkamas apvaisinimui periodas trunka keturias dienas ir tuomet ji užsiima lytiniais santykiais keletą kartų per valandą ir, žinoma, ne su vienu patinu.

Mėlyngalvis agamas

Norėdami laimėti patelių haremą, mėlyngalvių agamų patinai rengia dvikovas, kur kovoja savo uodegų smūgiais. Laimėtojas ne tik gauna meilužių būrį, bet ir įgauna daugiaspalvę išvaizdą, o pralaimėtojas virsta visiškai pilku.

Delfinas afalina

Delfinų seksas toks pat nenuspėjams, kaip ir jų judėjimas po vandeniu. Lytiniai santykiai jiems – ir dauginimasis, ir žaidimas. Viliodamas delfinas išriečia nugarą ir trinasi nosimi su patele. Jei suvilioti pavyksta, delfinai prisiglaudžia vienas prie kito pilvais. Visa tai trunka labai greitai, mažiau nei minutę, tačiau kartojama kelis kartus, darant nedideles pauzes.

Skorpionmusė

Poravimosi laikotarpiu šių vabzdžių patinai įteikia patelėms dovanas (negyvus kitus vabzdžius). Jei patelė priima dovaną, tada poros genitalijos susijungia, bet patelė tuo pat metu dar sugeba skanauti dovaną.

Rudoji plačiapėdė sterbliapelė

Per dvi savaites trunkantį šių gyvūnų poravimosi laikotarpį vyksta tikra orgija. Šioje gyvūnų visuomenėje patelės poruojasi su keliais partneriais, o kiekvienas sueitis trunka nuo 5 iki 14 valandų. “Miegodama” su kuo papuola patelė padidina galimybę būti apvaisinta sveiko patino ir susilaukti stiprių jauniklių. Tuo metu patinai, nuvarginti sekso, miršta net nesulaukę savo įpėdinių gimimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių