Seniausia JAV gorila švenčia 60-ies metų jubiliejų

  • Teksto dydis:

Seniausia JAV gorila turi tris vaikus, 16 vaikaičių, 12 provaikaičių ir tris proprovaikaičius. Neseniai jai buvo pašalintas piktybinis auglys, bet veterinarai sako, kad ji sveiksta.

Colo (Kolo) yra seniausia žinoma Amerikos gorila, kuriai ketvirtadienį sukanka 60-imt metų ir kuri gyvena Kolambuso zoologijos sode.

Colo yra pirmoji pasaulyje zoologijos sode gimusi gorila, kurios gyvenimo trukmė dviem dešimtmečiais viršija nelaisvėje gyvenančių gorilų vidutinę gyvenimo trukmę. Jos ilgaamžiškumas verčia atkreipti dėmesį į medicininę priežiūrą, mitybą ir šiuolaikines gydomąsias priemones, padedančias pailginti zoologijos sodo gyvūnų gyvenimą.

„Colo yra pavyzdys pažangos, kurią padarė zoologijos sodai nuo tada, kai ji gimė Kolambuse“, – sakė Tomas Meehanas (Tomas Mihanas), Čikagos Brukfildo zoologijos sodo veterinarinės tarnybos viceprezidentas ir Nacionalinio gorilų rūšių išsaugojimo projekto patarėjas veterinarijos klausimais.

Ilgiausiai gyvenanti gorila

Šie pasikeitimai taip pat rodo, kad vyresnio amžiaus sulaukia vis daugiau gyvūnų, patiriančių įprastus negalavimus ir skausmus. Šiandien zoologijos sodų veterinarai gydo gyvūnus nuo širdies ir inkstų ligų, artrito, odontologinių problemų ir onkologinių ligų.

Colo yra viena iš kelių šalyje gyvenančių ilgaamžių gorilų. Vyriausiam žinomam gorilos patinui Ozzie (Oziui) – 55-eri metai. Jis gyvena Atlantos zoologijos sode, besispecializuojančiame gorilų geriatrijos srityje.

Colo, vakarų lygumų gorila, yra pasiekusi kelis rekordus. Dar 2012 metais, sulaukusi 56 metų, ji tapo ilgiausiai gyvenančia gorila. Ketvirtadienį, sulaukusi 60-ies, ji savo gyvenimo trukme daugiau nei dviem dešimtmečiais aplenkė nelaisvėje gyvenančių gorilų patelių vidutinę gyvenimo trukmę, kuri yra 37,5 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių