Paukščių gripas Europoje sieja nerimą

  • Teksto dydis:

Nauji paukščių gripo protrūkiai naminių paukščių ūkiuose toliau sėja nerimą Europoje.

Pastarosiomis dienomis apie naujus didelio patogeniškumo H5N8 tipo paukščių gripo židinius informavo Bulgarija ir Italija. Be to, ligos atvejai fiksuoti laukiniams paukščiams Olandijoje, Švedijoje, Anglijoje, Airijoje, Danijoje.

Bulgarijoje paukščių gripo protrūkis užregistruotas dideliame komerciniame naminių paukščių ūkyje General Toshevo mieste, Dobričiaus regione. Ūkyje buvo laikoma beveik 140 tūkstančių vištų dedeklių. Prasidėjus ligos protrūkiui, nugaišo apie 3,5 tūkst. vištų. Ištyrus laboratorijoje, buvo patvirtintas didelio patogeniškumo H5N8 paukščių gripas.

To paties tipo (H5N8) paukščių gripo protrūkis užregistruotas ir Italijoje, Bergamo regione. Paukštininkystės ūkyje, kuriame buvo laikomi 95 tūkst. vištų dedeklių, nugaišo apie 100 paukščių. Nustatyta, kad vištos nugaišo nuo paukščių gripo.

Visi abiejuose ūkiuose laikyti paukščiai nugaišinti, jų gaišenos sunaikintos, imtasi kitų būtinų apsaugos priemonių, užtikrinančių, kad virusas neišplistų. Veterinarijos specialistai atlieka epizootinius tyrimus, aiškinasi, kaip virusas galėjo patekti į ūkius.

Artėjant pavasarinei paukščių migracijai, gerokai išauga šio gripo rizika naminių paukščių laikymo vietoms. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad paukščių augintojai būtų budrūs ir saugotų naminius paukščius nuo kontaktų su laukiniais.

Pastebėjus ligų požymių paukščių pulkuose, ėmus jiems gaišti, ar aptikus nugaišusį laukinį vandens paukštį, reikia apie tai pranešti artimiausiam teritoriniam VMVT padaliniui arba nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Beraščiai

Beraščiai  portretas
Sėja ar sieja a!?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių