Naikinti kovų lizdus per vėlu – triukšmą reikia reguliuoti rudenį

  • Teksto dydis:

Minint Kovarnio dieną, Aplinkos ministerija prašo netgi turinčių leidimus savivaldybių nenaikinti perėti grįžtančių šios rūšies paukščių.

„Jeigu savivaldybės, gavusios leidimus, planuoja netrukus ardyti kovų lizdus, tai prašome to dabar nedaryti – lizdai turi būti ardomi nebent rudenį“, – sako aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Kovo 4-ąją minima Kovarnio diena. Taip liaudiškai vadinami kovai – paukščiai, kurie kovo pradžioje sugrįžta peržiemoję. Anksčiau Lietuvoje jie buvo mėgstami ir mylimi, o dabar nekenčiami. Žmones erzina jų kaimynystė – keliamas triukšmas ir teršiama aplinka. Kiekvieną pavasarį pasipila gyventojų skundai su prašymais naikinti kovų lizdus.

Galimybė reguliuoti kovų gausą numatyta medžioklės taisyklių nustatytu metu – nuo liepos 1 d. iki vasario 28 d.

Aplinkos ministerija kartu su Lietuvos ornitologų draugija savivaldybėms, užuot draskius lizdus, siūlo alternatyvą – rudenį ir žiemą genėti medžius, kaip nurodo pasaulinė praktika.

Kovai, kaip ir visos kitos Lietuvoje natūraliai paplitusios paukščių rūšys, yra saugomi. Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymas draudžia juos tyčia žudyti, gaudyti, pažeisti, naikinti jų lizdus ir kiaušinius, trikdyti, ypač perėjimo ir jauniklių auginimo metu.

Lietuvoje perinčių kovų populiacija per 30 metų sumažėjo daugiau nei dvigubai. Rūšies pagrindinė nykimo priežastis siejama su kolonijų naikinimu, neretai išmetant lizdus su kiaušiniais arba jau išsiritusiais jaunikliais.

Kovai į lizdavietes Lietuvoje ankstyvais pavasariais sugrįžta kovo pirmą dekadą ir iškart užsiima veisimosi vietas: tvarko senus arba stato naujus lizdus. Kai vienas poros narys įrenginėja lizdą, kitas beveik visada būna šalia lizdo, kad aplinkinių lizdų šeimininkai neišnešiotų lizdinės medžiagos. Dažniausiai jie įsikuria tose pačiose kolonijose, kuriose gali perėti po kelis dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

babule

babule portretas
Gal geriau pradeti naikinti tuos klederus automobilius, kurie tikrai labiau tersia ora ir sukelia dideli triuksma, ypqc kai vqzineja buduliai su savo plerpenciom geldom, paiuksciai jau ir taip krenta negyvi nuo jusu uznuodyto oro, o tersia pauksciai ne daugiau negu jusu tie sunys kurie laksto palaidi arba vedziojami buduliu, susirinkit savo sunu sudus dykinetojai

Teisingai

Teisingai portretas
Lietuva privalo saugoti ir perinti visus paukščius (labiausiai turbūt kormoranus), kad kitos ES valstybės turėtų rudeniop ką medžioti....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių