Kai „dvikojai“ miške neapsilanko, žvėrys daug drąsesni

  • Teksto dydis:

Ar kada nors susimąstėte, ką miške veikia žvėrys, kai jų niekas nemato? Britų kanalas BBC, pasinaudojęs mokslininkų Glenno Nayloro bei Albertos Parks ufiksuotomis nuotraukomis, sudėliojo klipą, atskleidžiantį gana smagią Kanados lokių kasdienybę.

Nuotoliniu būdu valdomos kameros buvo nukreiptos į „komunikacinį“ arba „pasitrynimo“ medį Kananaskio regione, kuriame įsikūrę keli nacionaliniai parkai.

„Komunikaciniu“ medis pavadintas todėl, kad žvėrys atpažįsta vieni kitų paliktus kvapus ir iš to gauna tam tikros informacijos.

Nuotraukos fiksuojamos ir renkamos bendrai studijai, kuri turi atskleisti kaip įvairios žvėrių rūšys naudojasi kalnuota gyvenamąja buveine.

O čia tikrai knibžda gyvybė – elniai ir kiti kanopiniai apuostę pražygiuoja medį, matyt, užuodę, kad tai lokių susibūrimo vieta. O meškų šeimyna čia verčiasi kūlio, iki soties kasosi nugaras ir bendrauja.

Milijonai žmonių kasmet aplanko vadinamąjį Kananaskio kaimą todėl, kad tikisi pamatyti bent mažytę dalį čia egzistuojančios laukinės gyvūnijos įvairovės.

Mokslininkė Alberta Parks skiria daug pastangų, kad visi liktų laimingi – parko lankytojai pamatytų, ką trokšta, o laukiniai žvėrys gyventų pernelyg netrikdomi turistų. Būdai tam įgyvendinti varijuoja nuo tiesiog laukiniams gyvūnams atsparių šiukšliadėžių, kruopščių lankytojų mokymų pieš įžengiant į nacionalinį parką iki programos, pavadintos „lokių ganymas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių