Juodieji pesliai: keliautojai, kurių niekas nevaržo

  • Teksto dydis:

Žmonėms keliauti šįmet galimybės ribotos, tačiau vienam Kauno marių regioninio parko gyventojui negalioja jokie karantino apribojimai. Jis ne tik turi teisę ir poreikį apsigyventi gražiausiose saugomos teritorijos vietose, bet ir keliauti be apribojimų.

Tai juodasis peslys (Milvus migrans) – Lietuvos ornitologų draugijos išrinktas 2020 m. paukščiu. Kaip skelbia Kauno marių regioninio parko direkcija, ši reta, pažeidžiama rūšis, įrašyta ne tik į Lietuvos raudonąją knygą, bet saugoma ir Europos mastu. Tai vienas iš paukščių, dėl kurių Kauno marių regioninis parkas įtrauktas į Natura 2000 saugomų teritorijų tinklą, paskelbtas paukščių apsaugai svarbia teritorija, sutrumpintai vadinama PAST.

Pastaraisiais metais prie Kauno marių juodųjų peslių pastebima mažiau. Tačiau išvydus skrendant ore nesupainiosite su niekuo kitu – peslį išduoda išskirtinė uodegos iškirptė, kiek primenanti kregždės uodegą.

Rudens pradžioje siųstuvais buvo paženklinti du paukščiai – rudasis ir juodasis pesliai. Suaugę abiejų rūšių patinai paženklinti netoli savo lizdaviečių – juodasis prie Kauno marių, rudasis – Šilutės rajone. Nors paukščiai gentiškai ir ekologiškai giminingi, tačiau jų žiemojimo elgsena skiriasi.

Juodasis peslys yra tolimasis migrantas – žiemoti skrenda į Afriką. Šis paženklintas paukštis lizdavietę paliko rugsėjo pirmomis dienomis, o paskutinėmis žiniomis spalio 30 d. buvo Čade, Centrinėje Afrikoje.

Rudasis peslys laikėsi savo veisimosi teritorijoje ir tik paskutinėmis spalio dienomis pajudėjo į vakarus, lapkričio 6 d. jis buvo beveik perskridęs Lenkiją. Tokia stebimo rudojo peslio elgsena yra būdinga, nes šios rūšies pesliai toli nemigruoja, žiemoja Vakarų ar Pietų Europoje, kartais šiltesnėmis žiemomis gali būti pastebimi ir Lietuvoje.

Šiems paukščiams uždėti siųstuvai turėtų atskleisti daugiau detalių apie šių rūšių žiemojimo ypatybes. Siųstuvai paukščiams uždėti Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus darbuotojų iniciatyva.

Parengta pagal "Padėkime ereliams" inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Natali

Natali portretas
Jau savaitę sukiojasi peslys Lazdijų pakraštyje, uodega su iškirpte.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių