Augintinis liko vienas namuose: ką svarbu žinoti?

  • Teksto dydis:

Neišvengiama, kad mūsų augintiniams dalį laiko tenka praleisti vieniems namuose. Kaip padėti ištverti ilgas valandas, kad ir jie gerai jaustųsi, ir namai liktų nesugriauti?

Kad augintinis jaustųsi ramiau, geriausia jį dresuoti ir pratinti likti vieną nuo mažų dienų. Prekių augintiniams parduotuvės atstovė Monika Gaigalaitė pataria pradėti nuo trumpų išėjimų, kurie nesukelia nerimo, o paskui palaipsniui augintinius palikti vienus vis ilgiau.

„Šuo gali pradėti žingsniuoti, alsuoti ir inkšti pastebėjęs, kad šeimininkas ruošiasi išeiti, apsiauna batus ir apsirengia paltą. Vienas šio nerimo gydymo būdų – išmokyti savo šunį, kad kai pasiimi raktus ar apsirengi paltą, tai ne visada reiškia, kad išeini. Pavyzdžiui, apsiaukite batus, apsivilkite paltą, o tada tiesiog žiūrėkite televizorių namuose. Tai sumažins jūsų šuns nerimą, nes šie signalai ne visada reikš jūsų išėjimą, taigi šuo nesijaudins, kai juos matys“, – pataria M.Gaigalaitė.

Šuns narvas yra svarbi mokymo priemonė ir daugelio šuniukų iššūkių sprendimas. Tinkamai naudojamas jis jokiu būdu nereiškia žiauraus elgesio su gyvūnu. Prie narvo pratinkite palaipsniui, iš pradžių ten tik duokite ėsti, skanėstų, interaktyvių žaislų, vėliau pratinkite prie uždarytų vartelių, tuomet pradėkite palikti vieną kambaryje, vis ilgindami palikimo laiką. Šunį skatinkite tik tuomet, kai jis narve elgiasi ramiai.

Abejingi pasisveikinimai ir atsisveikinimai – sunkus, bet veiksmingas būdas. Todėl nepaverskite savo išėjimo iš namų ar grįžimo švente. Gyvūnui tai turėtų tapti įprastu reiškiniu be jokių papildomų malonumų ar širdies skausmo. Grįžę namo nepulkite augintinio glostyti, tai darykite tik tuomet, kai augintinis bus ramus.

„Labai svarbu prieš išvykstant iš namų padėti augintiniui išsikrauti tiek fiziškai, tiek protiškai. Todėl susiplanuokite laiką taip, kad spėtumėte su augintiniu gerai pasivaikščioti ir pasitreniruoti komandas, tai šunį maloniai išvargins fiziškai ir protiškai, jis bus daug ramesnis ir jausis geriau likdamas vienas. Namie paliktam keturkojui galima duoti žaislų, kurie yra saugūs žaisti vienam“, – pataria M.Gaigalaitė.

Prieš išvykstant ilgesniam laikui – atostogų ar į komandiruotę – svarbu pasirūpinti vieta, kur augintinis saugiai apsistos, ar rasti patikimą žmogų, kuris juo galės pasirūpinti.

„Galbūt jau turite šeimos narį, draugą ar kaimyną, kuriuo pasitikite. Jei ne, galima išbandyti augintinių auklės paslaugas ar šunų viešbučius. Prieš išvykdami kelis kartus susitikite su augintinio aukle savo namuose, lauke ar jos namuose, jei augintinį paliksite pas ją. Jei augintinį paliksite viešbutyje, apsilankykite jame su augintiniu. Iš pradžių palikite vienai dienai, kad susipažintų su vieta, taisyklėmis ir žmonėmis“, – rekomenduoja specialistė.

Nepamirškite informuoti žmogaus ar viešbučio, kur liks jūsų augintinis, apie jo kasdienę rutiną: šėrimą, vedimą į lauką, jei reikia duoti vaistų ir kt. Augintiniui viešnagę gali palengvinti namų kvapas, tad pasirūpinkite augintinio guoliu, mėgstamu pledu, rankšluosčiu ar jūsų marškinėliais. Pasirūpinkite maistu, skanėstais, mėgstamais žaislais, nuolat vartojamais vaistais, jei augintinis turi sveikatos sutrikimų.

Kai augintinis jaučia išsiskyrimo stresą

• Būna neramus, seilėjasi.

• Gali vemti ar pridergti namuose.

• Praranda apetitą, lekuoja.

• Gadina daiktus ar žalojasi pats. Dažniausiai gadinami daiktai, turintys šeimininko kvapą, toks veiksmas padeda mažinti nerimą.

• Loja, kaukia ar inkščia.

• Mažesnių veislių šunys gali drebėti.


Šiame straipsnyje: augintinisšuo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Sunis dresuoti turi buti privaloma, jeigu gyveni daugiabutyje. Dabar taktika tokia, iseina, palieka suni viena ir visiskai nesvarbu, kad suo kaukia ar loja. Ka siulot tokiu atveju daryt likusiems/dirbantiems namie kaimynams?

Antraštė neatitinka turinio.

Antraštė neatitinka turinio. portretas
Straipsnis tik apie šunis, bet juk augintiniai ne vien jie. Katės, šeškai, papūgos - jie nei kiek ne mažiau pasiilgsta savo žmonių, tik nėra pataikūnai ir atvirai savo prieraišumo nedemonstruoja.

Na

Na portretas
O mano šuo tai žino, kad jei aš išeinu, vadinasi jis lieka šeimininku ir saugo namus.Bet geriausia kai šunų yra du ar trys, tai jie nesijaučia vieni, neliūdna, na, dar katinas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių