74 baliniai vėžliukai džiaugsis laisve

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Metelių regioninio parko teritorijoje į natūralią gamtą bus išleidžiami 74 baliniai vėžliukai.

Balinis vėžlys – viena sparčiausiai nykstančių rūšių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Pernai rugsėjį baigę įgyvendinti vieną balinių vėžliukų apsaugai skirtą LIFE projektą „Bandomojo ekologinio tinklo pietų Lietuvoje sukūrimas“ aplinkosaugininkai ėmėsi kito. Dabar Lietuvos zoologijos sodas kartu su Metelių regioninio parko direkcija įgyvendina projektą „Balinių vėžlių Lietuvoje išsaugojimas ir populiacijos gausinimas“.

Gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje Metelių regioninio parko darbuotojai didžiausią dėmesį skyrė balinių vėžlių kiaušinių dėčių apsaugai. Jos buvo uždengiamos metaliniais tinklais taip apsaugant nuo lapių, mangutų, kurie dėtis iškapsto ir suėda kiaušinius.

Iš viso uždengtos 22 balinių vėžlių kiaušinių dėtys, trys dėtys (39 kiaušiniai), kurios buvo įrengtos nesaugiose vietose, išvežtos į Kauno zoologijos sodo inkubatorių. Zoologijos sode išsiritę vėžliukai bus auginami ir išleidžiami į gimtąsias vietas 2016 m. vasarą.

Visi, norintieji palydėti vėžliukus į gimtąsias vietas, kviečiami liepos 1 d. 11–12 val. susirinkti prie Metelių regioninio parko direkcijos (Seirijų g. 2, Metelių k., Lazdijų r.). Čia į natūralią gamtą bus išleidžiami 74 baliniai vėžliukai. Pakliuvusiems į vandenį vėžliukams jau nebegrės joks pavojus. Jų šarvai sukietėję ir sunkiai įkandami tykantiems plėšrūnams bei paukščiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių