Maždaug tūkstantis moterų kasdien miršta gimdydamos

Maždaug po tūkstantį moterų pasaulyje miršta kasdien gimdydamos arba nuo su nėštumu susijusių komplikacijų, kurių būtų galima išvengti, ketvirtadienį skelbia humanitarinė organizacija „Medecins Sans Frontieres“ (MSF, „Medikai be sienų“).

„Visais laikais visame pasaulyje net 15 procentų nėštumų turi mirtinų komplikacijų riziką“, - sakoma organizacijos atstovės Karos Blackburn pranešime, paskelbtame Tarptautinės moters dienos proga.

„Moterims turi būti užtikrinta kokybiška akušerinė priežiūra, ar jos gyventų Sidnėjuje, Port o Prense ar Mogadiše“, - sako K.Blackburn.

Pasak jos, tokia priežiūra turi būti prieinama ne tik moderniose didžiųjų miestų ligoninėse, bet ir konfliktų zonose, pabėgėlių stovyklose ir prieglaudose, skirtose nukentėjusiesiems nuo žemės drebėjimų.

Ataskaita, pavadinimu „Gimdyvių mirtingumas - krizė, kurios galima išvengti“ (Maternal mortality: a preventable crisis), išleista Ženevoje. Joje aprašoma, kaip humanitarinės krizės atvejais skubiai suteikta akušerinė pagalba gali išgelbėti žmonių gyvybes.

MSF organizacija yra įsitikinusi, kad daug gyvybių galima  išgelbėti įdiegiant įvairias programas, apmokant vietos personalą, kaip elgtis nėštumo ir gimdymo komplikacijų atvejais, kaip naudotis medicinine įranga.

Akušerinę priežiūrą MSF teikia beveik 30 pasaulio šalių.


Šiame straipsnyje: gimdymasnėštumaskomplikacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Olga

Olga portretas
Duosiu si straipsni vyrui paskaityt, nes jis man visa nestuma aiskino, kad nuo gimdymo mirstamumas labai mazas :)

darija

darija portretas
Vyrai nesupranta kad be gydytoju ir nesciuju prieziuros gali ir nepagimdyti vaikelio.Juk buna yvairiausiu nestumo komplikaciju ir yvairiausiu situaciju.As be gydytoju tai buciau net nepagimdzius.Todel gydytojams aciu.

veeee

veeee portretas
Kai pagalvoji, moterys yra drasios, kad nebijo gimdyti, nes jei buciau moteris tai niekad negimdyciau. Aciu! Na, nebent uzmarintu, su gilia narkoze, kad atsijungciau visai.. na tada gal tegu daro ka nori, bet ir tai dar klausimas, o cia dabar.. toks kankinimas i jokius vartus netelpa! Vaikai civilizuotame pasaulyje turetu gimti megintuveliuose, nes dabar moterys kankinamos kaip viduramziais, ir tai yra visuomennes geda ir didele netvarka, taip neturetu buti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių