Vasariška avalynė: nuo aukštakulnių iki turisto sandalų

Gražūs, stilingi, patogūs batai – ne tik geros nuotaikos, bet ir gero stiliaus raktas. Pasak stilistės, įvaizdžio kūrėjos Mingailės Skuodytės, šios vasaros avalynė stebina netradiciniais konstrukciniais sprendimais, ryškiomis spalvomis, faktūrų deriniais, originalia apdaila.

– Kokios ryškiausios šios vasaros tendencijos?

– Pagrindinė pastarųjų metų mados kryptis – stiliaus ir komforto derinys, kuriame prioritetas skiriamas patogumui. Neatsitiktinai jau keli sezonai populiariausias apavas – sportiniai bateliai. Kiek pakeitę savo įvaizdį, jie dominuoja ir šią vasarą. Tik ankščiau jų modeliai buvo grubūs, masyvūs, storesniu padu, o dabar akcentuojamas elegantiškumas: sportbačiai kur kas dailesnių, lengvesnių formų – primena bėgimui skirtus kedukus.

Mingailė Skuodytė

Naujas sezonas diktuoja savą spalvų paletę: įprastas baltą, juodą ir kitas neutralias spalvas keičia ryškios, gyvos spalvos, itin stilingas pasirinkimas – kelių spalvų modeliai, pasiūti iš margo audinio.

Šį laisvalaikio apavą įprasta derinti su džinsais ir trikotažiniais marškinėliais, tačiau per pastaruosius metus mados klasika tapo ne tik elegantiško kostiumėlio, bet ir romantiškos suknelės derinys su sportbačiais – viską lemia žmogaus išmonė, savitas stiliaus suvokimas.

Sparčiai populiarėja sportinio stiliaus basutės-sandalai: plokščias storas padas, velkro (kontaktinės juostos) užsegimai. Jos itin patogios, todėl lig šiol buvo aktyvų gyvenimo būdą pamėgusių žmonių ir turistų pasirinkimas. Šią vasarą dizaineriai siūlo originalesnius modelius, įdomesnę apdailą, ryškesnes spalvas, kur kas storesnį padą. Sportinių basučių ir garderobo deriniai taip pat taisyklių neturi, tai labai individualus sprendimas. Šis apavas tiks tiek prie džinsų, treningų, tiek prie suknelės, lengvo, vasariško sijono.

Klasikinio, romantiško stiliaus gerbėjos turėtų atkreipti dėmesį į basutes su daugybe smulkių juostelių. Modelių įvairovė itin gausi: iš juostelių gali būti suformuotas – įvairiai išpintas visas basutės priekis, jos gali būti tik kaip dekoro elementas ar kartu atlikti ir praktišką užsegimo funkciją.

Populiariausia tendencija – basutės plonu padu, be kulniuko ar su pakulne, įprastai užsegamos dirželiu arba aprišamos juostelėmis, kaspinais per kulkšnį. Šis modelis – aktualiausias sezono topas.

Tiek kasdienai, tiek nerūpestingam laisvalaikiui skirtos basutės ir bateliai ant platformos. Atkreipkite dėmesį į platformos apdailą: jei tik yra galimybė, rinkitės natūralų kamštį ar pynimą iš egzotinio plaušo.

Komforto ir elegancijos derinys – įsiaunami bateliai-šlepetės,  vadinamosios mulės. Jos siuvamos iš kokybiškos, minkštos odos, zomšos, džinso, prabangaus satino ir net permatomo plastiko, gumos. Iš praėjusių metų gerai pažįstamas modelis – uždaru priekiu, tačiau šį sezoną pirštai gali būti ir atviri. Noselė gali būti smaila, apvali ar kvadratinė su suapvalintais kampais. Pakulnė gali būti labai žema, tačiau šį sezoną verta atkreipti dėmesį į batelius-šlepetes su aukštesniu ir aukštu kulnu. Kulno forma jokių apribojimų neturi: jis gali būti tiesus ir masyvus, apverstos taurės formos, aukštas ir plonas. Kam aukšta pakulnė – problema, tegu renkasi šio vasaros topą – 3–6 cm aukščio kitten heels kulniuką. Didelis modelių pasirinkimas, išskirtinė apdaila šiuos batus daro bene universaliausia vasaros avalyne: juos galima drąsiai derinti su puošniais kostiumėliais ir griežto kirpimo suknutėmis, romantiškais, laisvalaikio drabužiais.

– Kuriuos batus iš šio sąrašo privalėtų turėti stilinga moteris?

– Mano įsitikinimai ir darbo praktika neleidžia įvardyti konkretaus populiariausio apavo. Šiuo klausimu turiu savo nuomonę: svarbu orientuotis mados pasaulyje, susipažinti su naujausiomis tendencijomis, nes tai skatina ieškoti ir atrasti kažką nauja, o "must have" apavą kiekvienas turi rinktis labai individualiai – apgalvotai priderinti prie savo stiliaus, įpročių, gyvenimo būdo.

Universalus patarimas šiam sezonui – atkreipkite dėmesį į stiprias, dinamiškas spalvas, nesvarbu, ką ketinate įsigyti: aukštakulnius stiletus, balerinas, loaferius, sportines basutes-sandalus. Aktyvių spalvų avalynė puikiai dera juodos, pilkos ir kitų neutralių žemės spalvų, kurias taip mėgsta lietuvės, drabužių fone, bendram įvaizdžiui suteikia originalumo, pabrėžia stilių.

– Stiprios, dinamiškos spalvos – kokios jos?

– Tai ryškios neoninės spalvos: geltona, oranžinė, žalia, rožinė fuksijų, mėlyna. Kolorito sodrumą pagilins versta oda. Spalva galima vadinti ir margus gyvūnų kailio motyvus: tigro, zebro, krokodilo, gyvatės, neabejotinas lyderis – leopardo kailio raštas. Pastarasis taip pat atsikartoja ir drabužiuose, jų detalėse, kituose garderobo aksesuaruose. Vasaros saulėje itin žaismingai atrodys batai blizgančiu, metalizuotu paviršiumi, ekstravagantiškas pasirinkimas – permatomo plastiko detalės.

Neperlenkite lazdos: visomis prasmėmis ryškius batus derinkite su kuklesnio, švaraus modelio, pastelinių spalvų drabužiais.

– Kiek porų vasariškų batelių turėtų atsirasti atostogų lagamine? Kokius derėtų pasiimti išsiruošus į pažintinę kelionę ir poilsį saulėtame kurorte?

– Viskas priklauso nuo kelionės trukmės, klimato, ką žadame veikti, kaip leisti laiką atostogų metu. Išsiruošus į tradicinę savaitės trukmės turistinę kelionę būtina pasiimti 2–3 poras batų: sportbačiai ir sportinio stiliaus basutės-sandalai bus labai patogūs ekskursijų, pažintinių išvykų metu, balerinos, basutės ar kedai išeigai pravers, jei sugalvosite užsukti į restoraną, kavinę, aplankyti teatrą ar tiesiog pasivaikščioti po miestą. Sportbačiai svarbūs ir vykstant atostogauti prabangiame pajūrio kurorte. Elegantiškesnis variantas – plokščiapadžiai įsiaunami batai, pavyzdžiui, balerinos, uždari bateliai loaferiai, universalios, originaliai dekoruotos basutės-šlepetės mules.

– Vasara – smagus, bet kojoms nelengvas sezonas: karštis, prakaitas, dulkės – nuospaudos, pūslės, žaizdelės... Ar įmanoma suderinti grožį ir stilių su komfortu ir praktiškumu?

– Įmanoma: juk pagrindinė šio laikmečio stiliaus kryptis – patogūs ir praktiški dalykai. Vasarai skirti sportbačiai, loaferiai siuvami iš tvirtų, tačiau pralaidžių orui ir drėgmei – kvėpuojančių medžiagų, yra patogūs, išformuoti pagal pėdos ypatumus.

Po žiemos pėda vis dar jautri, oda nepasiruošusi iššūkiams, todėl nerizikuokite apsiavusi naujutėlius batelius praleisti visą dieną ar išsiruošti į kelionę – naują apavą būtina pranešioti. Iš pradžių batus apsiaukite tik trumpam – eidami kažkur netoli namų. Jei ketinate su naujais batais būti visą dieną, pravartu  pasiimti porą senų batų, kad galėtumėte persiauti. Nekentėkite – visas nutrintas vietas iš karto užklijuokite pleistru, nelaukite, kol atsiras pūslių, žaizdelių – šiuo atveju naują apavą teks pamiršti mažiausiai porai savaičių.

– Ar batus būtina derinti su drabužiais, kitais garderobo aksesuarais?

– Laikai, kai visos įvaizdžio detalės turėjo derėti tonas į toną spalviškai, seniai praėjo – prie batų derinti rankinės ar sijono spalvos tikrai nereikia, svarbiausia – vientisas, žmogaus prigimtį atitinkantis stilius. Drąsūs eksperimentai, iš pažiūros netobuli, bet akį originalumu traukiantys sprendimai – aktuali sezono tendencija. Įdomus batų dizainas, išskirtinė jų apdaila, netradicinė spalva gali būti įvaizdžio akcentu lygiai taip pat, kaip ir žavus papuošalas ar madinga palaidinė. Neperlenkite lazdos: visomis prasmėmis ryškius batus derinkite su kuklesnio, švaraus modelio, pastelinių spalvų drabužiais.

– Kokios dažniausios klaidos, kurias daro naujus batus besirenkančios moterys?

– Pirma – įsitikinimas, kad batų spalva turi būtinai derėti prie kurios kitos įvaizdžio detalės. Antra – baimė ieškoti naujų sprendimų. Pastebėjau, nemažai moterų metai iš metų avi vieno modelio batus. Priežasčių ne viena: anksčiau nebuvo tokio didelio avalynės pasirinkimo ir tai tapo įpročiu, o gal moterys bijo apsirikti? Nepataikyti labai sunku, nes tai, kas šiandien yra parduotuvių lentynose, – ir madinga, ir stilinga. Jei abejojate savo pasirinkime, nusipirkite kelias poras batų, parsineškite namo, pažiūrėkite, kurie geriausia dera prie garderobo, o netinkančius grąžinkite atgal. Trečia klaida – stilingą šiuolaikišką įvaizdį sunku sukurti avint moraliai pasenusius batus.


Podiumo akcentai

Pasauliniuose mados pristatymuose demonstruojama neišsenkanti dizainerių išmonė. Sezono šūkis "Stilius ir komfortas" juos įkvepia netikėtiems eksperimentams.

Perregima. Skaidraus plastiko intarpai ir detalės – ekstravagantiško dizaino sprendimas. Tai gali būti bato noselė, visas viršus, basutės dirželiai ar bet kokia kita detalė, kulnas. Pastarasis pasiūlymas – stilingiausias. Kulnas gali būti nulietas iš skaidraus, beje, ne tik bespalvio, bet ir spalvoto plastiko arba būti tuščiaviduris. Netradicinė idėja – plastiko sienelėse įrėminti ploną, aukštą kulniuką.

Žingsnių ritmu. Manija drabužius dekoruoti įvairiais kutais okupavo ir avalynės pasaulį. Žingsnių ritmu žaismingai judantys kutai šį sezoną puošia beveik visų modelių apavą, nesvarbu, ar tai aukštakulniai bateliai, ar sportinės basutės, loaferiai: dailūs kutai gali būti pritaisyti užkulnio viršuje, jų juostelė puošti apavo priekį ar kulkšnį juosiantį užsegimą.

Supančioti. Šio sezono aktualija – įvairūs apavo suvarstymai plonomis juostelėmis. Atkreipkite dėmesį į juostelių ir grakščios aukštos pakulnės ar grubaus ir stambaus kvadratinio kulno derinį. Moters kojos dailumą pabrėžia kitas šiai vasarai būdingas elementas – raišteliai, išraiškingi atlaso kaspinai, kurie kelis kartus apsiveja apie laibą kulkšnį, gali pakilti ir aukščiau – iki blauzdos vidurio.

Jauskitės tvirtai. Jei basutės, sandalai ar bateliai yra su dirželiu – jie savaime jau madingi. Ir visai nesvarbu, ar dirželis siauras, platus, susisega elegantiška sagtele, velkro juosta ar susiriša kaspinėliu, yra ties keltimi, juosia kulkšnį ar kartu gaubia ir pakulnę – bet kuriuo atveju ši apdaila apavui suteikia išskirtinio žavesio, kojai – trapumo, įvaizdžiui – subtilaus seksualumo. Tiesa, turinčios trumpas kojas turėtų vengti plačių dirželių ties kulkšnimi – šis modelis dar labiau trumpina kojas.

Akcentai. Ryški spalva, ryškus modelis, ryški apdaila – visa, kas iškrenta iš įprasto mąstymo ribų, šiandien itin aktualu. Dizaineriai varžosi savo išmone: vieni įkvėpimo semiasi iš skirtingų amžių mados tendencijų, kiti – iš egzotinių šalių čiabuvių apavo, dar kitus inspiruoja architektūra ir drabužių apdailos savitumai. Neatsitiktinai įvairių modelių bateliai ir basutės puošiami kutais, kaspinais, raukiniais, grubiomis reljefinėmis siūlėmis, apyrankes su pakabukais primenančiomis grandinėlėmis, stručio ir marabu plunksnomis, o kulno forma neapsiriboja įprastomis geometrinėmis figūromis – stebina keistomis futuristinėmis konstrukcijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nugarytė

Nugarytė portretas
Patogiausia jūsų nugarai 2-4 cm kulniukas. Visiškai be kulno nėra patogu, o su aukštais kulnais irgi ilgai nepavaikščiosite. O batai šį sezoną labai gražūs. Reikia spėriai lėkti į parduotuvę.

pusė šitų

pusė šitų portretas
kuntaplių yra kelias į pilnapadystę. Metai - kiti ir visos modnicos negalės be baisaus stuburo ar sanarių skausmo ne tik ant aukštesnio kulniuko užlipt bet ir paeit
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių