Vaikiški drabužiai rudens sezonui: mokykla – ne madų šou

  • Teksto dydis:

Prasidėjus rudeniui, prasideda ir rūpesčiai dėl šaltojo sezono aprangos vaikams. Vaikiškos aprangos žinovė Aušrinė Urbonė sako, kad vaikų apranga pirmiausia turi būti patogi ir iš kuo natūralesnio audinio.

Įsiklausyti į norus

„Pirkdami drabužus mokyklinio amžiaus vaikams, atkreipkite dėmesį į sudėtį. Rekomenduočiau medvilninius, vilnonius audinius. Puiku, jei sudėtyje yra elastano, vadinasi, drabužis gerai tempiasi ir nevaržo judesių“, – pataria pašnekovė.

Pati būdama mama, A.Urbonė nerekomenduoja lininių drabužių mokyklai – nors jie ir iš natūralaus pluošto, tačiau labai glamžosi, nesitempia judant.

„Leiskite vaikams patiems derinti spalvas, reikšti norus, – dalijasi dar vienu patarimu vaikiškais drabužiais prekiaujanti pašnekovė. – Kartu su vaikučiu lavinkite jo mados skonį, mokykite derinti drabužius ir aksesuarus.“

Sportui – jokios prabangos

A.Urbonė atkreipia dėmesį, kad svarbiausia detalė perkant sportinę aprangą – medvilninė palaidinė.

„Sportuodami vaikai suprakaituoja, ir tik natūralus pluoštas leidžia odai kvėpuoti. Žinoma, sportinė apranga taip pat turi būtų patogi, pasiūta iš elastingo audinio. Nesirinkite labai prabangių sportinių drabužių, nes judėdami vaikai gali ir išsipurvinti, ir suplėšyti. Mokiniai neturėtų galvoti apie taip, kaip išsaugoti drabužį, jie turėtų tiesiog sportuoti“, – primena pašnekovė.

Dažniausiai tėvai perka sportinius komplektus su ilgomis kelnėmis, mergaitėms – su timpomis ir bliuzonais. „Kartą apklausiau keletą paauglių ir jų atsakymai nustebino. Jie nori šortukų ir palaidinių trumpomis rankovėmis! Eidami pirkti sportinės aprangos, pasitarkite su vaiku iš anksto, ko jie norėtų, kas jiems atrodo patogu“, – pataria A.Urbonė.

Nereikėtų pamiršti, kad mokykla – ne madų šou ar tėvelių piniginės storio demonstravimas.

Kas diktuoja madas

Kalbėdama apie vaikiškų madų tendencijas ji pastebi, kad vyresnių vaikų apranga dažnai atkartoja suaugusiųjų stilių, o darželinukų madas diktuoja animacinių filmukų herojai.

„Kai kurie tėvai ieško klasikinių modelių, nepaiso mados tendencijų. Jie nemėgsta puošmenų, blizgučių, didesnių užrašų. Bet yra tokių, kurie domisi, kas naujo, kas madinga. Jiems galime pasiūlyti naujausių modelių, kurie dažnai atkartoja ir suaugusiųjų madą“, – sako vaikiškų drabužių parduotuvių savininkė.

Dabar sugrįžo platėjančių kelnių mergaitėms mada, platforminiai batai, laisvalaikiui skirti švarkai. Neatsilieka ir berniukų stilius – jiems siūlomi trikotažiniai, lengvi kostiumai su švarkais. Klasikinius marškinius keičia polo marškinėliai ir prie kostiumo avimi balti kedukai.

Darželinukų madas diktuoja animacinių filmukų herojai. Dažniausiai jiems nesvarbus pats modeliukas, o tik tai, kas ant jo pavaizduota. Šiuo metu itin populiarūs Elzos ir Anos piešinukai iš filmuko „Ledo šalis“, šuniukai iš „Šunyčiai patruliai“ ir pan. Tiesa, mergaitėms visada reikia smarkiai besisukančio sijonuko arba suknytės su tiuliu, pastebi pašnekovė.

Prioritetas – praktiškumas

Nors dažnai mokyklos turi savo uniformas arba labai aiškiai nustatytas aprangos taisykles, renkantis kasdienę aprangą mokyklai taip pat yra dalykų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį.

Aušrinė Urbonė. / Asmeninio archyvo nuotr.

„Vaikų madai pastaruoju metu skiriama ypač daug dėmesio, drabužiai tapo gražūs ir stilingi. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad mokykla – ne madų šou ar tėvelių piniginės storio demonstravimas. Mokiniai turi laikytis mokyklos nustatytų taisyklių ir kartu patogiai jaustis. Svarbu, kad apranga būtų iš natūralių audinių, nevaržytų judesių, kad drabužių priežiūra būtų kuo paprastesnė. Vaikai dažnai išsipurvina, o profesionalios valymo paslaugos tikrai brangios“, – pastebi pašnekovė.

Ypatingą dėmesį ji ragina atkreipti į pradinukų aprangą, ypač pirmokėlių. „Mažiesiems mokinukams rinkitės kelnes su guma, o ne su sagomis ar užtrauktukais. Vietoje marškinių – polo stiliaus marškinėlius, jei tam neprieštarauja mokyklos reikalavimai. Pradinių klasių mokiniams pirkite batus su lipukais, užtrauktukais, o ne raišteliais“, – patarimais dalijasi A.Urbonė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
vaikų psichologija , tam reikalinga lygybė - vienoda apranga , kad neišskirti biedno nuo bagoto

Tik

Tik portretas
sijonėliu berniukams vaivorykštės spalvom nepamirskit nuspalvinti pagal " lygių galimybių kontrolierių " nurodymus ............ verks vaikuciai ir jų tėveliai

Juokingiausia, kad

Juokingiausia, kad portretas
Vaikiškus drabužius kai anūkėliai išauga iš jų, dėvi jų močiutės ir seneliai. Sykį baseine mačiau apie virš 80 m senutę su įmantrių paauglės maudymosi kostiumu, kurį ji gavo iš savo anūkės. Toks su dideliais iškarpymas, atviras ir po juo - sutręšęs senutės kūnelis. Juokiausi ilgai. Močiutė buvo labai išdidi ir manė esanti puikiai atrodanti. Su vaikų kepurėlės tomis su snapeliu ir užrašais iš animacinių filmų ar kompiuterinių žaidimų herojais vaikšto ne vienas senukas. Džinsai atskira tema. Graudu žiūrėti į senukus įsispraudusius į anūkų džinsus. Marškinėliai vasarai....o, čia tai visa epopėja. Užrašai būna anglų kalba I am yours, Kiss me ir taip toliau. Ir dėvi senukai maždaug 80-95 metų. Tie, kuriems virš 65metų, iš viso ....griūk iš juoko. Demonstruojami, kad yra vis dar "jauni". Moteriškutės dažnai su odinėmis kelnėmis ir bliūzele gauta iš anūkės, vaikiška. Dažnai būna raudonomis vaikiškomis striukėmis. Dar juokingiau, kurios virš 50 m ir turi vis dar mažų vaikų, šitos tai cha cha.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių