Viskas apie daugiabučių atnaujinimą - naujoje interneto svetainėje

Praėjusią savaitę pradėjusioje veikti interneto svetainėje „Atnaujink būstą“ skelbiama gyventojams skirta informacija apie naująją Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą ir galimybes joje dalyvauti.

„Norint atnaujinti daugiabutį reikia turėti nemažai žinių. Pradėjus veikti svetainei „Atnaujink būstą“, atsakymus į rūpimus klausimus, susijusius su daugiabučių namų atnaujinimu, gyventojai ras vienoje vietoje“, - pranešime spaudai cituojama Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento Būsto skyriaus vedėja Elvyra Radavičienė.

Svetainės lankytojai sužinos, kaip pasinaudoti valstybės parama, susipažins su naująja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa ir jos veikimo principais. Jie galės ir patys pateikti klausimus, į kuriuos bus atsakyta.

Kad seni daugiabučiai būtų sparčiau atnaujinami, Vyriausybė parengė naują jų modernizavimui skirtą finansavimo modelį. Lėšos daugiabučiams atnaujinti bus telkiamos iš valstybės ir pačių gyventojų lėšų, taip pat iš 2007-2013 m. laikotarpio ES struktūrinių fondų investicijų pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą. Dar š. m. birželį tuometis finansų ministras Algirdas Šemeta, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas ir Europos investicijų banko viceprezidentas Matthias Kollatz-Ahnen įsteigė „JESSICA“ kontroliuojantįjį fondą, kurio lėšos bus investuojamos į daugiabučių atnaujinimą.

Bendros Europos paramos tvarioms investicijoms į miestų teritorijas iniciatyva, kurią įkūrė Europos Komisija ir Europos investicijų bankas, bendradarbiaudami su Europos Tarybos plėtros banku, buvo pavadinta „JESSICA“ pagal angliško jos pavadinimo (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) santrumpą. Ji leidžia ES valstybėms investuoti dalį joms skirtos struktūrinių fondų paramos į Miesto plėtros fondus, kuriais siekiama pagerinti gyvenimo sąlygas miestuose ir užtikrinti jų bendruomenių tvarumą. Išnagrinėjus galimybes tokią iniciatyvą taikyti Lietuvoje, buvo nutarta „JESSICA“ lėšas investuoti energijos vartojimo efektyvumui didinti, t. y. seniems daugiabučiams namams atnaujinti.

Kaip numato naujoji Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa, tokių namų butų savininkams būstui atnaujinti bus teikiamos ilgalaikės lengvatinės paskolos su iki 3 proc. fiksuotomis metinėmis palūkanomis. Valstybė teiks pagalbą ruošiant atnaujinimui būtinus dokumentus - galės būti kompensuojama 50 proc. jiems ruošti išleistų lėšų. Atsižvelgdama į numatomas įgyvendinti efektyvias energiją taupančias priemones, valstybė skirs 15 proc. atnaujinimo projekto vertės sudarančią finansinę paramą.

Finansų ministerijos iniciatyva vasarą atlikto visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis, 80 proc. gyventojų pritaria, kad Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa yra neišvengiama ir kad anksčiau ar vėliau ji turėjo prasidėti. Kone 7 iš 10 respondentų, gyvenančių iki 1993 m. pastatytuose daugiabučiuose, norėtų, kad jų namas būtų atnaujintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių