Nepatenkintieji V.Putinu nenori pasukti iš kelio

Daugiatūkstantinių protestų Maskvoje nusprendė primygtinai reikalauti eitynių Maskvos centre, likus mėnesiui iki rinkimų, ir pažadėjo tribūną bei paramą kandidatams į prezidentus, sutinkantiems greitai surengti rinkimus pagal naujas taisykles.

Maskvos merija nenori suderinti paraiškoje nurodyto maršruto miesto centru ir, kaip anksčiau, pasiūlė nepatenkintiesiems eiti krantine toliau nuo Kremliaus, Lužnikuose. Du dideli tradiciniai gruodžio mitingai už sąžiningus rinkimus, po kurių valdžia pažadėjo politines reformas, buvo suderinti.

Antradienį eitynių organizacinis komitetas, kurio susirinkimą vedė populiarus tinklaraštininkas Aleksejus Navalnas, pavedė paraiškos autoriams gauti merijos sutikimą eitynėms ne toliau, kaip Sodų žiede.

„Paraiška paduota, (...) ir mes rengiamės eitynėms, kurios vyks vasario 4 dieną Maskvos miesto centrinėje dalyje“, - apibendrino diskusijos rezultatus A.Navalnas.

Merijos atstovas, pageidavęs neskelbti savo pavardės, sakė agentūrai „Reuters“, kad nepatenkintieji tikriausiai negaus leidimo tokiai akcijai.

„Sodų žiedo ribose vargiai“, - sakė jis.

Prezidentaujant Vladimirui Putinui, buvo įvesta tvarka derinti viešus renginius, tarp jų politinius mitingus. Opozicija mano, kad šį įstatymų norma prieštarauja Konstitucijos garantuotai teisei į susirinkimų laisvę, tačiau yra linkusi suderinti savo akcijas.

Nesuderintus mitingus išvaiko policija.

Ketinimą ateiti į suderintas eitynes socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė daugiau nei 20 tūkst. žmonių. Į akcijas gruodį Bolotnaja aikštėje ir A.Sacharovo prospekte buvo susirinkę nuo 40 tūkst. iki 70 tūkst. žmonių.

Laikinasis prezidentas

Pastarojo mitingo A.Sacharovo aikštėje tribūna balsavimu internete buvo atiduota daugiausia piliečių aktyvistams. Iš tikėtinų V.Putino varžovų per rinkimus kovą tik „Jabloko“ lyderis Grigorijus Javlinskis kalbėjo didžiausiam Putino Rusijos istorijoje nepatenkintųjų susirinkime, bet Centrinė rinkimų komisija nepripažino parašų jo kandidatūrai remti ir neketina leisti jam dalyvauti rinkimuose.

Šįkart organizatoriai pasirengę atiduoti tribūną bet kuriam V.Putino priešininkui prezidento kampanijoje, pasiryžusiam įvykdyti mitinguotojų reikalavimus, jeigu ateis į vadžią.

Rašytojas Borisas Akuninas pavadino juos „kandidato minimumu“, siūlydamas įtraukti į sąrašą prezidento rinkimus pagal naują rinkimų įstatymą per dvejus metus, parlamento - per vienerius metus, paleisti politinius kalinius - iš karto po išrinkimo.

„Per rinkimų kampaniją mes raginsime rinkėjus atiduoti balsus tik tam kandidatui arba tik tiems kandidatams, kurie įtrauks į programą mūsų parengtą kandidato minimumą“, - pasiūlė rašytojas.

Nepatenkintųjų akcijos, į kurias iki praėjusių metų gruodžio susirinkdavo po kelis šimtus žmonių, išaugo į daugiatūkstantines protesto akcijas po parlamento rinkimų, pagal kurių rezultatus V.Putino partija gavo daugiau nei pusę mandatų Valstybės Dūmoje.

Mitinguotojai kaltina valdžią klastojimais, reikalauja, kad būtų surengti nauji rinkimai ir atsistatydintų Vladimiras Putinas, kuris nori sugrįžti į prezidentus trečiajam laikotarpiui.

Po didelių akcijų pasitraukiantis prezidentas Dmitrijus Medvedevas pažadėjo sugrąžinti tiesioginius gubernatorių rinkimus, palengvinti galimybę opozicijai dalyvauti prezidento rinkimuose ir politinių partijų registraciją, bet atsisakė surengti pirmalaikius parlamento rinkimus ir keisti žaidimo taisykles prezidento, artėjant prezidento rinkimams kovą.

Iš kandidatų į prezidentus tik „Teisingosios Rusijos“ lyderis Sergejus Mironovas pareiškė nuomonę, kad galimi pirmalaikiai valstybės vadovo ir Valstybės Dūmos rinkimai.

Milijardierius Michailas Prochorovas ir komunistas Genadijus Ziuganovas žadėjo tik pirmalaikius parlamento rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VISIEMS

VISIEMS portretas
Amerika BUS nusiaubta... Palikta griuvėsiuose ; greitai: youtube: /watch?v=pTOo7vPnFmE ; Rusija ir gi nukentės labai smarkiai Izraelyje...

Reikia susimąstyti

Reikia susimąstyti portretas
V.Putinas į Maskvos tarybų rūmus atėjo priešiškai nusiteikęs, nepasirengęs tarnauti visuomenei. Gėda dėl jo elgesio visuomenėje. Negana to, dar jis nori visus pagąsdinti. Gyvenimas juda pirmyn, reikalauja darbo žmonių rankų, todėl V.Putinui nėra ką veikti su rusų liaudimi.

Rsai nebutu rusais

Rsai nebutu rusais portretas
siaip dauguma tironu toje salyje baigia su kulka kaktoje arba ant sakos, kol kas rusau dar labai kantrus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių