Haityje per protestus dėl prezidento rinkimų žuvo keturi žmonės

Haičio miestuose tūkstančiai protestuotojų trečiadienį siautėjo ir padeginėjo pastatus, o per ginkluotus susirėmimus žuvo keturi žmonės, pranešė įvykių liudininkai.

Šiuo neramumus išprovokavo paskelbti prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatai - protestuotojai įsitikinę, kad balsavimas buvo suklastotas.

Populiaraus dainininko Michelio Martelly šalininkai išėjo į gatves, kai antradienio vakarą paskelbti rezultatai parodė, jog šis kandidatas dėl nedidelio ir netikėto balsų trūkumo nepateko į antrąjį turą.

Tuo tarpu dabartinio prezidento Rene Prevalio asmeninis favoritas Jude'as Celestinas liko antras ir dalyvaus sausį vyksiančiame antrajame ture kartu su buvusia Haičio pirmąja ponia, nors buvo prognozuojama, kad jis surinks mažiau balsų.

Politikos karjerą pasirinkęs dainininkas, Haičio gyventojų pramintas "Saldžiuoju Mikiu" (Sweet Micky), kalbėdamas per radiją pareiškė, jog tarptautinė bendruomenė ir rinkimų stebėtojai pripažino pirmojo turo rezultatus esant "neteisingus".

"Suprantu jūsų pyktį", - jis sakė savo šalininkams kreolų kalba, pridūręs, kad "protestai be smurto yra liaudies teisė".

Tuo tarpu R.Prevalis paragino išlaikyti ramybę šalyje, dar neatsigavusioje po šių metų sausį ištikusio stipraus žemės drebėjimo, taip pat per savo istoriją patyrusioje daug kruvinų sukrėtimų bei diktatūrų.

Praėjusią naktį daug kur vyko demonstracijos, o keliuose didžiausiuose miestuose, tarp jų sostinėje Port o Prense.

Trys jauni protestuotojai buvo nušauti per susirėmimus pietiniame Kė mieste, esančiame už maždaug 200 kilometrų į pietus nuo sostinės, buvęs senatorius Gabrielis Fortune'as sakė naujienų agentūrai AFP.

"Vieną iš jaunuolių Jungtinių Tautų (JT) kariai iš Senegalo nušovė prie rinkimų biuro, o du kitus - miesto prieigose, kur buvo nusiaubtas policijos skyrius ir buvo pagrobti policijos ginklai, - nurodė jis. - Mieste padegti 90 proc. vyriausybinių pastatų; jaunuoliai taip pat užpuolė vieną banką ir privačius namus".

Ketvirtas žmogus žuvo per ginkluotus susirėmimus antrajame didžiausiame mieste Kap Haitjene, pranešė vietos žiniasklaidos šaltiniai.

M.Martelly gali iki gruodžio 20 dienos pateikti rinkimų komisijai oficialią apeliaciją.
Tuo tarpu JAV ambasada Port o Prense išsakė susirūpinimą dėl "prieštaringų" rinkimų rezultatų.

Dainininkas liko trečias, surinkęs tik apie 7 tūkst. balsų mažiau nei J.Celestinas, kuris sausio 16 dieną vyksiančiame antrajame ture susigrums su buvusia Haičio pirmąja ponia Mirlande Manigat, paskelbė pareigūnai.

Rezultatai rodo, kad už M.Manigat balsavo 31 proc., už J.Celestiną - 22 proc., o už M.Martelly - 21,84 proc. rinkėjų.


Šiame straipsnyje: HaitisJude'as Celestinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių