Ligotus senukus "Gerumo namuose" kankina šalčiu


2009-10-20
Aušra Garnienė
Ligotus senukus

"Gerumo namuose" gyvenantys seneliai niūromis rudens dienomis labiausiai laukia saulės, nes kol kas tik ji šildo kuklius jų kambarius.

Vis dar rekonstruoja

"Dėkojame Dievuliui, kad šiandien šildymą įjungė", – mostelėjo ranka saulės pusėn "Gerumo namuose" Romainiuose gyvenantis garbaus amžiaus vyras. Striukėmis, šiltais megztiniais apsitūloję senukai sukiojosi pensionato kieme ir džiaugėsi šykščia rudeniška saulės šiluma. "Užeikite, viduje daug šalčiau", – draugiškai pakvietė vyrai.

Atvėsus orams "Gerumo namų" vadovybė nusprendė renovuoti šildymo sistemą. Nors naktimis termometro stulpelis nukrenta ir žemiau nulio, darbai dar nebaigti. Nauji radiatoriai kol kas tik gražiai atrodo, bet savo funkcijos neatlieka ir patalpų nešildo. Vos įėjus į pastatą šaltis verčia susigūžti.

"Darome, tvarkome, stengiamės, skubame padaryti kuo greičiau", – puolė teisintis koridoriuje sutikta viešosios įstaigos vadybininkė Raimonda Milkintienė.

Paklausta, kodėl šildymo sistema tvarkoma rudenį, orams atvėsus, vadybininkė užsiminė, kad tik dabar pavyko sutaupyti lėšų. "Trečiadienį turėtų pradėti šilti", – suskubo žadėti vadybininkė.

Labiau rūpi įvaizdis

R.Milkintienę nustebino, kad žinia apie šąlančius globotinius pasklido už įstaigos sienų. "Ir kas čia galėjo mus taip apskųsti?" – vis kartojo R.Milkintienė.

Nors vadybininkė įrodinėjo, kad senukų kambariuose įjungiami elektriniai šildytuvai, kalbinti pensionato gyventojai sakė jokių šildytuvų nematę. Užėję į vieną iš kambarių, elektrinių šildymo prietaisų taip pat nepastebėjome.

"Globotinių artimieji neprieštaravo, kad dabar atliktume darbus. Jie ir krosneles atnešė. Ir kam galėjo tai užkliūti?" – vis spėliojo įstaigos vadybininkė. Apie visus "Gerumo namų" reikalus ji siūlė kalbėtis su savo anyta Valerija Milkintiene, kuri ir vadovauja šiai įstaigai.

Telefonu kalbinta įstaigos direktorė puolė guostis, kad "Gerumo namams" valdžia niekada nėra skyrusi nė lito. "Aš įkeičiau savo butą, kad tuos namus įkurčiau. Dabar įkeičiau sūnaus sodybą, kad įrengčiau šildymą, kad senukams geriau būtų", – gyrėsi Valerija Milkintienė. Paklausta, kodėl tų darbų neatliko vasarą, ji tikino nesitikėjusi, kad orai rudenį taip greitai atšals. "O kas čia blogo? Norime, kad senukams būtų geriau", – teisinosi "Gerumo namų" vadovė.

Pasiteiravus, kada vis dėlto pensionate bus įjungtas šildymas, direktorė įsiuto. "Kodėl jūs taip kontroliuojate? Jūs gėdos neturite? Pažadais aš nesišvaistau. Kai įrengsime, tada ir įjungsime", – pratrūko V.Milkintienė.

Niekam nereikalingi?

Pradėjus domėtis, kodėl šąlantys senukai niekam nerūpi, paaiškėjo, kad "Gerumo namai" dirba niekieno nekontroliuojami. 1999 m. šios viešosios įstaigos steigėja buvo Kauno apskrities viršininko administracija (KAVA).

"Nei kuruojame, nei kontroliuojame, nei prižiūrime", – trumpai paaiškino KAVA Socialinių reikalų, švietimo ir kultūros departamento direktorius Jonas Kurlavičius. Anot jo, KAVA šiai įstaigai yra perdavusi panaudos pagrindais valstybei priklausančius pastatus, o veikla nesidomi.

KAVA Teisės departamentui vadovaujanti Irena Narkevičienė užsiminė, kad "Gerumo namai" buvo įsteigti kaip eksperimentinė socialines paslaugas teikianti viešoji įstaiga. "Ten direktorė asmeniniais sprendimais viską organizuoja. Žinau, kad paslaugas pas juos užsako miesto savivaldybė. Ji ir turėtų kontroliuoti", – prasitarė I.Narkevičienė.

"Nebuvo jokio signalo", – aiškino Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus. Jo teigimu, "Gerumo namai" nėra pavaldūs savivaldybei, tačiau neslėpė, kad pensionatas priima gyventi savivaldybės siunčiamus senukus. "Jeigu mūsų žmonės ten siunčiami, kontrolė turėtų būti", – svarstė G.Jankus. Jis pažadėjo išsiaiškinti, kodėl senukai priversti šalti.


Artimieji bijo viešumos

"Apie jokius šildymo sistemos renovavimo darbus niekas neperspėjo. Į vieną kambarių atnešus šildytuvą, darbuotojai neleido jo įjungti", – pasakojo artimą žmogų pensionate lankantis kaunietis, nepanoręs viešai skelbti savo pavardės.

"Žmonės tyli, nes bijo, kad jų iš ten neišmestų. Praėjusią savaitę mirė moteris, nes jai buvo abiejų pusių plaučių uždegimas", – pasakojo į redakciją paskambinusi moteris, kurios giminaitė taip pat šąla šiame pensionate. Ji patvirtino, kad jokie šildytuvai senelių kambariuose nejungiami, o su artimaisiais dėl darbų nebuvo tartasi.

"Vaikštantieji gali išeiti į kiemą, saulėje pabūti. Ką daryti tiems, kurie sunkių ligų prikaustyti prie lovos?" – piktinosi senutės giminaitė. Moteris sakė neturinti kito pasirinkimo, kur apgyvendinti ligotą giminaitę.

"Kad ir kiek komisijų atvažiuotų, niekas jokių pažeidimų nepastebi. Tačiau paslaugos tikrai apgailėtinos. Ypač sunku gulintiems ligoniams", – sakė kaunietė.


Skaičiai

1400 litų – tiek reikia mokėti už mėnesį "Gerumo namuose".

35 – tiek senelių dabar gyvena šiuose bendrosios praktikos globos ir slaugos namuose.

14 – tiek žmonių rūpinasi seneliais šioje įstaigoje.