Muzikinis susitikimas bažnyčios bokšte


2005-12-03
Muzikinis susitikimas bažnyčios bokšte

“Ding! Dong! Ding!” - praėjusį šeštadienį be jokios tvarkos skambėjo Dordrechto Didžiosios bažnyčios (De Grote Kerk) varpai: prasidėjo neįprastas muzikinis susitikimas.

Bendras Lietuvos kultūros centro Nyderlanduose ir Dordrechto varpininkų draugijos projektas “Lietuva>>>E-XPANSIO>>>Nyderlandai” pritraukė keliasdešimt smalsuolių. Susirinkusieji kantriai kopė į aukštą bažnyčios bokštą: Europoje didžiausią ir sunkiausią 67 varpų karilioną demonstravo tarptautinės varpininkų asociacijos “Eurocarillon” prezidentas Boudevijnas Zvartas.

Muzikinio susitikimo metu buvo galima apžiūrėti masyvius Dordrechto Didžiosios bažnyčios varpus ir iš labai arti pasiklausyti jų gaudesio. Susirinkusieji nepraleido progos spontaniškai sugroti savo pačių melodiją. Po geros valandos jau “ant žemės” vyko kamerinio kariliono ir elektroninės muzikos koncertas.

Per tūkstantį metų skaičiuojančios bažnyčios patalpose skambėjo modernūs D.Čiutos, A.Jasenkos, O.Narušio, V.Šlajaus ir R.Eimonto kūriniai. Kameriniu karilionu grojo Boudevijnas Zvartas ir Raimundas Eimontas, bosine gitara - Martinas van der Mijdenas. Muzikinio susitikimo metu rodyta Džiugo Katino vaizdo medžiaga.

Vakaro kaltininkas - Nyderlandų kariliono instituto studentas Raimundas Eimontas. Kompozitorius ir improvizatorius, prieš keletą mėnesių pradėjęs krimsti kariliono meno ir kultūros mokslus Dordrechte, susirado Lietuvos kultūros centro Nyderlanduose direktorę Saulę Gaižauskaitę. Ir netrukus ją įkalbėjo surengti tokį neįprastą susitikimą - ekspansiją.

“Lotyniškas žodis “Expansio” reiškia plitimą, o brūkšnelis simbolizuoja elektroniką. Idėja buvo skleisti ir platinti elektroninėmis priemonėmis kuriamą garsinį ir vaizdinį meną. Ši sritis yra dar labai menkai išsivysčiusi visuomeniniame Lietuvos kontekste, tad E-xpansia siekė ir siekia užpildyti šią spragą”, - pasakojo muzikinio susitikimo autorius.

Raimundas Eimontas džiaugiasi galimybėmis repetuoti ir skambinti didžiausiu ir sunkiausiu visoje Europoje karilionu, rengti eksperimentinius koncertus varpų renginiams skirtoje Dordrechto Didžiosios bažnyčios salėje. Kadangi į pirmąjį “Lietuva>>>E-XPANSIO>>>Nyderlandai” projektą atvyko nemažai susidomėjusiųjų, netikėtų muzikinių susitikimų ateityje žadama daugiau.