Mažųjų adventas


2006-12-12
Virginija SKUČAITĖ
Mažųjų adventas

Per darželius lankančius vaikus į šeimas pamažu grįžta geros senos tradicijos

Dabar jau ir vaikai žino, kad advento laikas iki Kalėdų suskirstytas į keturias savaites. Jau pasibaigė antroji. Sekmadienio vakarą namuose greičiausiai uždegėme advento vainiko žvakelę, pasėdėjome su vaikais prie arbatos puodelio, sužinojome, kiek jie gerų darbų per pirmąsias savaites nuveikė, pasišnekėjome. Tai išties nuostabios bendrumo akimirkos, kurių taip trūksta šiame beprotiško lėkimo amžiuje.

Į klausimą, kas tas adventas, vaikų darželio “Raudonkepuraitė” “Saulutės” grupės vaikiukai choru atsakė: “Tai gerų darbų metas”. Vaikai vienas per kitą aiškino, kokius gerus darbus jie namuose jau padarė. Štai Benas pats batukus nusivalė, Agnė pasišovusi nuvažiuoti su mama pas močiutę ir padėti išplauti grindis, Nojus išnešė iš virtuvės kibirą su šiukšlėmis ir žada nukasti prie namų sniegą, jei jis pasirodytų iki Kalėdų, o Rūtelė ketina aplankyti ligonį. Vaikai vardijo ir vardijo savo gerus darbus. Ne vienas tvirtino, kad namuose jau yra žalias advento vainikas, kuriame uždegtos pirmosios žvakutės. Štai Nojus tikino, kad namuose yra net keli advento vainikai, kuriuos jis su mama papuošė spalvotais bumbuliukais.

Uždega vaikai advento žvakeles ir darželyje. Žalias vainikas pagarbiai padėtas ant staliuko, šalia nupiešto ir ant sienos pakabinto šakoto medžio. Ant kiekvienos jo šakelės užrašytas “Saulutės” grupės vaiko vardas. Tos šakelės jau dabinasi žaliais lapeliais, simbolizuojančiais darželinukų gerus darbus. Kurio šakelė gausiausiai sužaliuos iki Kalėdų, tas mažylis taps geriausiu vaiku. Beje, Ievutė įsitikinusi, kad gerų darbų medis turi žaliuoti ištisus metus, o ne tik prieš Kalėdas, kai vaikai laukia dovanų.

Kai kurie mažyliai prisipažino, kad jų namuose dar nėra nei advento vainiko, nei žvakelių, bet jie prašys tėvelių, kad šis iš Vakarų Lietuvos atkeliavęs advento paprotys ateitų ir į jų namus. Jei iki šiol neuždegėme advento žvakelių, tai uždekime ją ateinantį sekmadienį... Ir, kaip tvirtina etnologė Gražina Kadžytė, kaskart vis daugiau bus šviesos mūsų namuose ir širdyse.