- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete (KTU SHMMF) gruodžio 7 d. vyko pirmasis Lietuvos akademinėje istorijoje veganizmo ir vegetarizmo dienos renginys „VeGandhi“. Jo metu asmenine patirtimi ir receptais dalinosi šį gyvenimo būdą pasirinkę Lietuvos pramogų ir meno pasaulio atstovai – muzikantai Erika Jennings, Jurgis Didžiulis, Edgaras Lubys, juvelyrė Jurga Lago ir gyvūnų teisių aktyvistės Brigita Kymantaitė, Gabrielė Vaitkevičiūtė.
Renginyje, pavadintame žinomojo Indijos lyderio Mahatma Gandhi garbei, taip pat buvo gilinamasi į savanoriavimo galimybes gyvūnų teisių ir gerovės srityje.
Pagerėjo sveikatos būklė
Renginį pradėjo garsus dainininkas Edgaras Lubys (anksčiau žinomas kaip „Amberlife“), kuris vegetarizmu susidomėjo prieš aštuonerius metus.
„Viskas prasidėjo nuo to, kad atsisakiau visų žalingų įpročių, tokių, kaip alkoholis ir cigaretės. Atsibodo nesveikas gyvenimo būdas, susidomėjau vegetarizmu ir ėmiau iš pagrindų keisti savo mitybą ir gyvenseną“, – sakė atlikėjas.
Jis pažymi, kad tai, kaip gyvename šiandien, atsilieps, sulaukus šešiasdešimties ar septyniasdešimties metų. „Vegetarizmas gali padėti to amžiaus sulaukti jaunatviškiems, energingiems ir žvaliems“, – įsitikinęs E. Lubys.
Su renginio dalyviais atlikėjas pasidalino pastarųjų metų atradimais, savo asmenine patirtimi, papasakojo apie pagerėjusią sveikatos būklę. Pasak E. Lubio, pasikeitus gyvenimo būdui, jis sudalyvavo net keturiuose nemažai ištvermės reikalaujančiuose, bėgimo maratonuose.
„KTU studentams ir visiems susirinkusiems norėjau parodyti, kad buvimas vegetaru nėra kažkas neįmanomo, pernelyg rimto ar moksliško“, – kalbėjo dainininkas.
Vegetarizmas – antroji prigimtis
Į renginį pasidalinti rytine daina ir savo patirtimi taip pat atvyko žinomi Lietuvos dainininkai Erika Jennings ir Jurgis Didžiulis, kurie, kaip ir E. Lubys, praktikuoja vegetarizmą apie aštuonetą metų.
„Viena pagrindinių priežasčių, dėl ko tapau vegetare, buvo mano sveikata. Dabar vegetarizmą galėčiau pavadinti antrąja prigimtimi“, – sakė atlikėja.
Pasak jos, tai, jog gyvūnų auginimo procese naudojami antibiotikai ir įvairūs hormonai, privertė susimąstyti apie kasdienį mėsos vartojimą ir kodėl jis gali būti kenksmingas. „Nors tapusi vegetare iš pradžių galvojau apie savo sveikatą, dabar man ne mažiau svarbi ir gyvūnų gerovė“, – prisipažino E. Jennings.
Dainininkė džiaugiasi, kad į restoranų meniu vis dažniau įtraukiami ir vegetariški patiekalai, maisto gamintojai nebijo eksperimentuoti. Dabar vegetariški valgiai kur kas skanesni, nei buvo prieš keletą metų. Moters nuomone, tuomet gaminti vegetariški patiekalai neretai būdavo prėski, trūko skonio ir spalvų.
„Būnant vegetaru, labai svarbu valgyti įvairų maistą, kad organizmas gautų visų reikalingų medžiagų ir jam netrūktų energijos. Reikia valgyti daržoves, ankštinius augalus, patiekalus iš grūdų, ypatingai augalų sėklas, nes jose daug baltymų“, – kalbėjo pašnekovė, pabrėždama, kad vegetariška ar veganiška mityba iš sveikos gali nesunkiai virsti ne tokia sveika, jei žmogus kasdieną valgys, pavyzdžiui, bulvinius blynus.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kauno klinikose reta liga sergančiai pacientei pritaikytas inovatyvus gydymas
Kamilė – pirmoji paauglė Lietuvoje, kuriai pritaikytas gydymas CFTR moduliatoriais, skirtais gydyti retą lėtinę ligą – cistinę fibrozę. ...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 43 nauji atvejai, mirčių nefiksuota
Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 43 COVID-19 atvejai, nuo šios ligos mirusiųjų fiksuota nebuvo, rodo penktadienį skelbiami Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 31 naujas atvejis, mirčių nefiksuota
Per praėjusią parą nustatytas 31 COVID-19 atvejis, nuo šios ligos mirusiųjų fiksuota nebuvo, rodo ketvirtadienį skelbiami Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Karinis sraigtasparnis pergabeno donoro organą iš Kauno į Vilnių6
Karinių oro pajėgų sraigtasparnis trečiadienį pergabeno donoro organą iš Kauno į Vilnių. ...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 59 nauji atvejai, mirė vienas žmogus
Per praėjusią parą nustatyti 59 COVID-19 atvejai, nuo šios ligos mirė vienas žmogus, rodo trečiadienį skelbiami Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Jau pasipylė vasaros traumos5
Išsiilgtoji vasara vilioja patirti kuo daugiau nuotykių. Kartu vasara yra ir karščiausias laikotarpis medikams bei gelbėtojams. Tik šiltajam metų laikui būdingos traumos jau prasidėjo. ...
-
Kepsnių sezonas: specialistai turi blogų žinių3
Savaitgaliais ištuštėja parduotuvių vitrinos – žmonės šluote šluoja įvairius produktus grilinimui. Kepsninėje paruošti produktai patinka ir suaugusiesiems, ir vaikams, tačiau medikai įspėja, kad sveikatai jie n...
-
Miokardo infarktas: kai laikas tampa ypač svarbus2
Loreta ilgą laiką turėjo aukštą kraujo spaudimą, gėrė jį mažinančius vaistus ir nuolat lankydavosi pas gydytoją. Moters sveikata suprastėjo iškart po sesers laidotuvių. „Pajutau stiprų krūtinės skausmą, vėliau pylė &scaro...
-
Keičiama brangių medicinos priemonių įsigijimo tvarka2
Sveikatos apsaugos ministras įsakymu patvirtino brangių medicinos prietaisų įsigijimo koordinavimo tvarkos aprašą ir nustatė atvejus, kai valstybės viešosios ir biudžetinės gydymo įstaigos, ketinančios įsigyti (pirkti, naudoti neatlyg...
-
COVID-19 statistika: 117 naujų atvejų, mirčių nefiksuota
Per praėjusią parą nustatyta 117 COVID-19 atvejų, mirusiųjų nuo šios ligos nefiksuota, rodo antradienį skelbiami Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...