Teismas panaikino R. Vaitkui skirtą baudą ir bylą dėl piktnaudžiavimo grąžino nagrinėti iš naujo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) ketvirtadienį panaikino buvusiam atominės jėgainės statybai sukurtos bendrovės „Visagino atominė elektrinė“ (VAE) vadovui Rimantui Vaitkui už piktnaudžiavimą tarnyba skirtą 11,3 tūkst. eurų baudą ir grąžino bylą iš naujo nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Kaip BNS informavo teismo atstovė Rimantė Kraulišė, LAT vertinimu, apeliacinės instancijos teismas nepatikrino bylos tiek, kiek R. Vaitkus prašė tai padaryti savo skunde, išvadų tinkamai nemotyvavo, atsakė tik į dalį nuteistojo skundo argumentų ir taip padarė esminius Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimus.

„Lietuvos Aukščiausiojo Teismo plenarinė sesija, patikrinusi skundžiamą apeliacinės instancijos teismo nutartį teisės taikymo aspektu padarė išvadą, kad (...) nutartyje nėra išdėstyti tinkami argumentai, pagrindžiantys išvadas, kad R. Vaitkus galiojusiam teisiniam reguliavimui prieštaraujančiais veiksmais padarė didelę turtinę ir neturtinę žalą valstybei, taip pat kad R. Vaitkaus veikoje yra subjektyvusis piktnaudžiavimo sudėties požymis – kaltė“, – sakė ji.

Nutartyje nėra išdėstyti tinkami argumentai, pagrindžiantys išvadas, kad R. Vaitkus galiojusiam teisiniam reguliavimui prieštaraujančiais veiksmais padarė didelę turtinę ir neturtinę žalą valstybei, taip pat kad R. Vaitkaus veikoje yra subjektyvusis piktnaudžiavimo sudėties požymis – kaltė.

R. Kraulišė taip pat pabrėžė, kad Aukščiausiasis Teismas neginčija, jog nagrinėjamu atveju buvo padarytas šiurkštus viešųjų pirkimų taisyklių pažeidimas, kai daugiau kaip 3,127 mln. litų (905,8 tūkst. eurų) suma iš VAE komunikacijos biudžeto buvo išnaudota neorganizuojant konkurso.

11 298 eurų baudą R. Vaitkui 2019 metų gegužę skyrė Vilniaus apylinkės teismas, tų pačių metų spalį ją patvirtino ir Vilniaus apygardos teismas, atmetęs R. Vaitkaus apeliacinį skundą.

Bylos duomenimis, R. Vaitkus be konkurso pratęsė viešinimo sutartį su agentūra „Viešųjų ryšių partneriai“ (dabar „Fabula Rud Pedersen Group“).

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Vilma Vidugirienė anksčiau BNS sakė, kad VAE iš konkursą laimėjusios įmonės „Viešųjų ryšių partneriai“ pradžioje pirko 0,35 mln. eurų vertės paslaugų, tačiau vėliau be konkurso jų nupirko dar už 0,9 mln. eurų.

Žiniasklaida skelbė, jog R. Vaitkus teikė pirmenybę vienam tiekėjui, tačiau tam pasipriešino už viešuosius pirkimus atsakingi VAE darbuotojai, atsisakę pasirašyti sąskaitas faktūras ir darbų priėmimo aktus. Todėl, anot prokurorės, juos pasirašė bei finansininkei nurodė sumokėti pinigus pats R. Vaitkus.

Generalinė prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl VAE konkursų pradėjo dar 2013 metais. Ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnyba.

R. Vaitkus VAE vadovavo nuo 2011 metų spalio iki 2014 metų gegužės, vėliau iki 2018-ųjų gegužės jis vadovavo bendrovei „Vilniaus baldai“. Iki darbo VAE jis vadovavo RST, „Leo LT“ ir VST.

Nuo 1999 metų iki 2001 metų R. Vaitkus buvo ūkio viceministras, atsakingas už branduolinę energetiką, po to 7 metus vadovavo informacinių technologijų bendrovei „IBM Lietuva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Grikis

Grikis portretas
Sis zmogus labai geros sirdies , labai aukstos kvalifikacijos specialistas , protingas .... Tokius zmones tausot ir saugot reikia , o Lietuva ciut i kalejima nepasodino .... Suprantu, zmogus dirbt Lietuvai norejo !!! Rimantai , Japonijoi geriau , juk ta zinai !!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių