R. Šimašius pranešė apie STT tyrimą, jame – ir Vilniaus savivaldybės darbuotojai

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos statybų priežiūros srityje, sostinės meras Remigijus Šimašius sako, kad jame figūruoja savivaldybės darbuotojai.

„STT atlieka stambaus masto ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros srityse“, – BNS ketvirtadienį sakė STT atstovė Renata Keblienė.

R. Šimašius savo ruožtu anksčiau pranešė, kad tarnybos tyrime figūruoja ir Vilniaus savivaldybės darbuotojai.

BNS žiniomis, vykstant tyrimui įtarimai pateikti septyniems savivaldybės darbuotojams.

STT atlieka stambaus masto ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros srityse.

„Šįryt mane informavo apie tarpinstitucinę nusikalstamą schemą, kurioje dalyvavo daugybė institucijų. Deja, tarp jų galimai yra ir keli savivaldybės darbuotojai. Ypač dėkoju Specialiųjų tyrimų tarnybai, kuri ėmėsi to, kas neabejotinai vyko dešimtmečius, ką smarkiai pravalėme, bet be tokio teisėsaugos įsitraukimo galutinai užbaigti buvo sunkiai įmanoma. Lietuva bus švaresnė“, – savo „Facebook“ paskyroje informavo sostinės meras.

Anot jo, savivaldybės komanda bendradarbiauja su tyrėjais ir yra pasirengusi atsakyti į klausimus.

„Džiaugiuosi, kad tarp įtariamųjų nėra mano politinės komandos narių. Nėra ir nė vieno, kuris pradėjo darbą per pastaruosius šešerius metus, mano kadencijų metais, ir nėra nė vieno, kuris tuo metu pakilo karjeros laiptais“, – tikino meras.

R. Šimašius: informaciją gavau iš STT vadovo

Spaudos konferencijoje R. Šimašius teigė, kad apie atliekamą tyrimą jį, šiuo metu atostogaujantį, informavo STT direktorius Žydrūnas Bartkus ir sakė esantis už tai dėkingas.

Meras patvirtino, kad įtarimai pareikšti „bent keletui“ savivaldybės darbuotojų, taip pat ir „daug kitų institucijų darbuotojų“, tačiau detaliau situacijos sakė negalintis komentuoti dėl atliekamo tyrimo.

Jis sakė negalintis „nei patvirtinti, nei paneigti“, jog tarp įtariamųjų yra ir Žemės tvarkymo ir administravimo bei Infrastruktūros skyriaus darbuotojai.

Kaip aš suprantu, čia yra susiję tik su tuo, kada sprendimai atkeliauja ant vadovų stalo, ir tai yra žemesnių vadovų ar specialistų darbas.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, galimai tai yra septyni žmonės, galimai tai tiesa. Ne man komentuoti bylos aplinkybes – ką minėjau, tai yra žmonės, kurie labai seniai dirba savivaldybėje, nėra nė vieno, kurį būčiau priėmęs į darbą ar kuris mano darbo metu būtų pradėjęs dirbti. Bet reikalai yra susiję su statybų ir žemės reikalais, būtent – nepagrįstu vilkinimu ir to nebevilkinimo reikalaujant atlygio“, – tvirtino meras.

„Jūsų minėti asmenys irgi yra nėra pradėję darbo mano vadovavimo laikais, o ar jie yra, ar jie nėra – Specialiųjų tyrimų tarnyba galės pasakyti “, – sakė R. Šimašius, paklaustas, ar tarp įtariamųjų gali būti ir minėtų skyrių vadovai.

R. Šimašius taip pat patikino gavęs informacijos, kad tyrimas atliekamas ne dėl neteisėtų sprendimų, o dėl sprendimų vilkinimo siekiant atlygio.

„Esu tik informuotas, kad nebuvo priiminėjami jokie neteisėti sprendimai ir tai yra susiję, greičiausiai, su aukštesniais vadovais. Kaip aš suprantu, čia yra susiję tik su tuo, kada sprendimai atkeliauja ant vadovų stalo, ir tai yra žemesnių vadovų ar specialistų darbas“, – kalbėjo jis.

Teisėsauga situaciją taip pat planuoja plačiau pristatyti vėliau ketvirtadienį rengiamoje spaudos konferencijoje.

Įtarimų sako turėjęs anksčiau

R. Šimašius tvirtino, jog kai kurie darbuotojai, kuriems pareikšti įtarimai, neturėjo jo pasitikėjimo, o tyrimas jo nenustebino. Jis sakė sveikinantis Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad ji ėmėsi tirti korupciją šioje srityje.

„Įtarimų turėjau, deja, valstybės tarnyba nėra tokia institucija, kur galima dėl nepasitikėjimo valstybės tarnautoją patraukti. Galiu pasakyti tik tiek, kad dalis žmonių, kuriuos tas tyrimas yra palietęs, kaip tik jų pareigos yra sumažėjusios per mano buvimo laiką. Galbūt ir dėl to, kad nebuvo to pilno pasitikėjimo ir per įvairias reorganizacijas jie užimdavo žemesnes pareigas“, – dėstė jis.

Įtarimų turėjau, deja, valstybės tarnyba nėra tokia institucija, kur galima dėl nepasitikėjimo valstybės tarnautoją patraukti.

Meras teigė, kad signalų dėl kai kurių valdininkų galimo neskaidrumo jis gaudavo iš „rinkos dalyvių“, tačiau pati savivaldybė be teisėsaugos, anot jo, negalėjo klausytis darbuotojų pokalbių ar atlikti jokių kitų operatyvinių veiksmų.

Meras tikino, jog su teisėsaugos institucijomis bendrauja nuolat ir yra pasidalinęs informacija „apie sisteminius ir atskirus dalykus“, kartu jis patikino, kad pats tyrime niekaip nefigūruoja – nei kaip liudytojas, nei kaip informuojantis asmuo.

„Mano kriterijai labai aiškūs: jei reikalai eina greičiau ar lėčiau, turi būti labai aišku, dėl ko tai vyksta. Kai nėra aišku, dėl ko, man iš karto kyla įtarimas. Panašu, kad šiuo atveju įtarimai kyla ne be pagrindo (...). Turėjau įtarimų, o ne žinojau, man atrodo tai yra svarbus skirtumas. Norėčiau, kad tai ir būtų minima – ne kad žinojau, o kad tai nenustebino manęs, kad buvo ženklų“, – aiškino meras.

R. Šimašius žadėjo, kad pasitvirtinus informacijai apie savivaldybės darbuotojams pareikštus įtarimus, jie bus nušalinti nuo pareigų.

Teisėsauga situaciją taip pat planuoja plačiau pristatyti vėliau ketvirtadienį rengiamoje spaudos konferencijoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

sako

sako portretas
vagis bega ir rekia gaudykit vagi======

klausimelis

klausimelis portretas
noreciau suzinoti kada baiksit vogti

iki STT p a g a v o vagį E. MASIULĮ, irgi

 iki STT  p a g a v o  vagį E. MASIULĮ, irgi portretas
jo šypsena buvo visada pakili, panašiai ,kaip ŠIMAŠIAUS.--Visada v a g y s norėdami a p i p l ė š t i gyventojus, DEMONSTRUOJA pasitikinčio,sąžiningo asmens laikyseną;-su frakais , peteliškėm, apgaulinga š y p s e n a ir t .t.---Per 30 metų Lietuvoje l i b e r a l a i labiausiai PASIŽYMĖJO kaip n e s ą ž i n i n g a grupuotė- NESĄŽININGĄ laikysena jie demonstruoja ir toliau iki prieis LIEPTO galą, kuris yra čia pat.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių