Po košmaro daugiabutyje žmonės keikia policiją: viskas galėjo baigtis kitaip

Trečias pareigūnų iškvietimas į butą sostinės Architektų gatvėje buvo lemtingas – rasti du lavonai. Nors čia dėl galimo smurto prieš jauną moterį jie vyko ir anksčiau, ir dieną prieš tragediją, laiku kelio nelaimei užkirsti nepavyko.

Balandžio 19-ąją į butą atėjęs vyras pareigūnams pranešė radęs negyvą savo giminaitį, gimusį 2001 metais. Atvykus policijai paaiškėjo, kad aukų čia – ne viena. Kraujo klane aptikta ir mirusi 2003 metais gimusi mergina.

Pareigūnų duomenimis, poros biografija – švari, į teisėsaugos akiratį dėl nusikalstamos veikos anksčiau jiedu patekę nebuvo. Policija minėtu adresu vyko tik gavusi kaimynų pranešimus dėl galimo smurto prieš merginą.

Suabejojo pareigūnų darbu

Į iškvietimus tiek vasario 27-ąją, tiek balandžio 18-ąją reagavę ekipažai į butą patekti jėga nebandė, nes viduje negirdėjo jokio triukšmo. Nors Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) apie galimą smurtautoją informavusi kaimynė tvirtino girdėjusi merginos pagalbos šauksmą.

Kitą dieną tuo pačiu adresu iškviesti pareigūnai rado poros lavonus. Pagrindinė dabar policijos keliama versija – vaikinas nužudė merginą ir tada nusižudė pats.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

Nors iki šiol neaišku, kas tiksliai vyko bute Architektų gatvėje iki kraupių radybų, tragedija sukrėtė visuomenę ir privertė suabejoti tinkamu pareigūnų gebėjimu atlikti pareigas.

„Niekas nesuteikė pagalbos, abejingi visi – ypač pareigūnai. Nušalinti pareigūnus, kurie atvyko!“ – plūdo internete komentavusi Kristina.

„O kam jiems vargti ir laužti duris – juk nefilmavo, nerodė kaip atsakingai dirba, atsakomybė ir supratingumas lygus nuliui“, – piktinosi ir Kristina.

Baisiau ir būti negali... Nejaugi negalėjo imtis drastiškų priemonių ir įsilaužti į butą?!

„Baisiau ir būti negali... Nejaugi negalėjo imtis drastiškų priemonių ir įsilaužti į butą?! Net paprastam žmogui aišku, kad galėjo būti grasinama, jog jei rėks, tai blogai baigsis... O pareigūnams nešovė tokia mintis... Juk jie „patyrę“! Baisus aplaidumas“, – antrino Brigita.

„Tai kam skelbiami tie pagalbos telefonai, jeigu ir paskambinus, niekas nepadeda... Labai gaila jaunos merginos“, – apmaudo neslėpė Rima.

„Siaubas, viskas galėjo baigtis kitaip, jeigu pareigūnai būtų atsakingiau sureagavę į kaimynės iškvietimą. Šį kartą, manau, buvo pažiūrėta pro pirštus“, – spėjo Lina.

Nuo komentarų susilaikė

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams pareigūnai tvirtino, kad tuomet, kai vasario 27-ąją buvo gautas pirmasis pranešimas apie galimą smurtą, durų jiems niekas neatidarė. Tačiau per tris dienas nuo šio iškvietimo jie nuvyko tikrinti informacijos dar kartą.

„Pabendravus su bute buvusiais asmenimis, jokių pretenzijų bei skundų iš jų gauta nebuvo. Pareigūnai pasitikslino aplinkybes, supažindino su galima atsakomybe už panašius veiksmus“, – aiškino Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

Tačiau pasiteiravus, kodėl antrą kartą gavus pranešimą apie galimą smurtą prieš moterį ir viduje, tikėtina, esančius mažamečius, nebuvo laužtos durys ir nebandyta pasitelkus ugniagesius lipti per balkoną ar langą, pareigūnai nuo komentaro susilaikė.

„Pareigūnai yra profesionalai ir kiekvienu atskiru atveju, atsižvelgdami į aplinkybes priima atitinkamus sprendimus. Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, aiškinamasi visos įvykio aplinkybės, vertinami atlikti veiksmai, todėl priimtų pareigūnų sprendimų šiandien nekomentuojame“, – teigė T. Bražėnas.

Nors žurnalistams atsiųstame įstatyme, aiškiai pabrėžiama, kad „pareigūnai turi teisę, (...) siekdami užkirsti kelią daromai nusikalstamai veikai, be patalpos savininko ar gyventojo sutikimo, be teismo sprendimo bet kuriuo paros metu įeiti į fiziniams ar juridiniams asmenims, organizacijoms, neturinčioms juridinio asmens statuso, šių organizacijų ir juridinių asmenų padaliniams priklausančias gyvenamąsias ir negyvenamąsias patalpas“.

Pareigas atliko tinkamai

Įtartinas dėmesys krypo ir į BPC operatorės, pareigūnus informavusios apie balandžio 18-osios iškvietimą, pusę. Manyta, kad ji galimai netinkamai suklasifikavo įvykį ir nenurodė visų svarbių aplinkybių pranešime policijai. Tačiau patikrinus sistemoje esančią informaciją, paaiškėjo, kad į skambutį atsiliepusi pareigūnė išsiaiškino įvykio vietos adresą, kitas svarbias aplinkybes, parengė ir perdavė policijai pranešimą apie pagalbos poreikį įvykio vietoje.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

Atsižvelgdama į aplinkybes, operatorė įvykį priskyrė „Smurto artimoje aplinkoje“ įvykių tipui. BPC išplatintame rašte akcentuojama, kad reaguodama į pranešimą ir vertindama pranešimo informaciją, policija taip pat turi galimybę perklausyti skambučių garso įrašus.

„Vertinant visą surinktą informaciją nustatyta, kad į skambutį atsiliepusi Bendrojo pagalbos centro operatorė savo pareigas atliko tinkamai“ – teigė BPC atstovai.

Girdėjo kraupius riksmus

Portalui tv3.lt poros kaimynė pasakojo, kad būtent ji ir lemtingą vakarą, ir vasarį kvietė pareigūnus. Gyventoja užsiminė, kad jei šie būtų sureagavę į iškvietimus kitaip, šios tragedijos buvo galima išvengti.

Aš įjungiau garsiakalbį ir yra visas įrašas, kuriame girdisi, kaip ta mergina fone klykia, prašo pagalbos.

„Vakare prasidėjo bruzdesys, o vėliau išgirdau merginos klyksmą. Taip klykiama tada, kai labai skauda. Užbėgau į viršų, girdėjau, kaip klykė. Atrodė, jei atidaryčiau duris, aš ją ištraukčiau. Puoliau skambinti į 112. Atsiliepė operatorė. Aš įjungiau garsiakalbį ir yra visas įrašas, kuriame girdisi, kaip ta mergina fone klykia, prašo pagalbos. Atvažiavo pareigūnai. Pradėjo skambinti, belsti į duris, bet niekas neatidarė, buvo tyla“, – žurnalistams sakė kaimynė.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

Gyventoja akcentavo, kad išvykus pareigūnams bute vėl buvo girdėti žingsniai, baldų stumdymą primenantys garsai, atrodė, kad kažkas kažką vilktų nuo miegamojo link koridoriaus.

„Po valandos išgirdome didžiulį ir gilų atodūsį. Toks kaip prieš mirtį – labai garsus“, – atviravo ji.


Šiame straipsnyje: VilniusArchitektų gatvėlavonairasti lavonaipolicijapagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

Buvau

Buvau portretas
Gerai, pavizdys, apvogtas sandeliukas. Kaimyne parodo , kad nese daigtus i kita sandeliuka. Pro plysi duryse matosi sumesti miegmaisiai. Per racija uzsiklausiu budinti leidimo, tipo lauzkit. Randame daigtus, apiforminam ivyki. Po triju dienu topinu i prokuratura, kodel lauzem duris. Vos vos neatleido is tarnybos. Nurodimas buvo zodinis, budintis as nieko neleidau. Tokiu ivykiu buvo daug, atsibosta rizikuoti buti atleistam tai darai pagal intrukcijas nors ir jos nevisada padeda...

Ką veikia policija?

Ką veikia policija? portretas
Kodėl komentaruose loja nacistinės rusijos kalės kaip „GAL TIK SUTAPIMAI???“, a? Šmeižia Lietuvą, užsiiminėja bolševikiniu smegenų plovimu!

Tikrai

Tikrai portretas
Policijos personalo amzius visi 18 metu.Vaikai dyrba,jokios patirties neturi,tai todel ir įvyksta tokie nusikaltimai..
VISI KOMENTARAI 65

Galerijos

Daugiau straipsnių