Penkis žmones per avariją pražudžiusiam vairuotojui palikta laisvės atėmimo bausmė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) paliko galioti žemesnės instancijos teismo nuosprendį skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę avarijoje prie Trakų visą automobilio ekipažą pražudžiusiam vairuotojui.

64 metų Vladimiras S. anksčiau buvo nuteistas lygtine laisvės atėmimo bausme. Vėliau Vilniaus apygardos teismas iš dalies tenkino prokuroro, nukentėjusių, jų gynėjų apeliacinius skundus ir Trakų rajone įvykusios tragiškos avarijos kaltininkui skyrė realią bausmę.

LAT galutinėje ir neskundžiamoje nutartyje antradienį konstatavo, kad apeliacinės instancijos teismas pagrįstai pašalino nuteistojo baudžiamąją atsakomybę lengvinančią aplinkybę, nes Vladimiras S. viso proceso metu pripažino tik tas aplinkybes, kurios nekelia jokių klausimų, t. y. tai, kad jis, išvažiavęs į priešpriešinę eismo juostą, trenkėsi į priešais atvažiuojantį automobilį.

„Nuteistojo veika nagrinėjamu atveju sukėlė sunkius padarinius – penkių žmonių žūtį, tai apeliacinės instancijos teismo tinkamai įvertinta kaip nuteistojo baudžiamąją atsakomybę sunkinanti aplinkybė“, – rašoma teismo pranešime.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad, taikant bausmės vykdymo atidėjimą, humaniškumo principo reikalavimai turi būti derinami su teisingumo principu, pagal kurį kaltininko nubaudimas ar atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės negali paneigti baudžiamosios teisės esmės ir paskirties, sudaryti prielaidų nebaudžiamumui, formuoti nepagarbos įstatymui ar ignoruoti nukentėjusiųjų teisėtų interesų.

Nuteistojo advokato kasacinis skundas atmestas.

Didelė avarija įvyko 2021 metais, sausio 13-osios pavakarę, Trakų rajone, kelio Vilnius-Prienai-Marijampolė 35-ajame kilometre. Įmonei priklausantį automobilį „Citroen Berlingo“ vairavęs vilnietis Vladimiras S., lenkdamas krovininį automobilį su puspriekabe, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su automobiliu „Fiat Doblo“

Per nelaimę žuvo „Fiat Doblo“ automobilį vairavęs 18-metis vaikinas ir kartu važiavę 17, 27, 29 ir 37 metų keleiviai. Visi žuvusieji dirbo vienoje įmonėje ir po darbo važiavo namo.

Bylos duomenimis, „Citroen Berlingo“ vairuotojas pažeidė Kelių eismo taisyklių reikalavimus, neįvertino sudėtingų meteorologinių eismo sąlygų, nepasirinko saugaus greičio ir kelio ženklo „Draudžiama lenkti transporto priemones“ galiojimo ruože lenkė krovininį automobilį.

Po lenkimo nesuvaldęs automobilio, „Citroen“ vairuotojas susidūrė su priešpriešine eismo juosta nuo Vilniaus link Marijampolės važiavusiu „Fiat“ automobiliu, kuris po stipraus smūgio dar trenkėsi į krovininę transporto priemonę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių