Nakties drama: lauke – nuogas ir klykiantis vaikas, kiti du irgi palikti vieni

Vidury šaltos nakties kiemais bėganti ir graudžiai verkianti dvejų metukų neturinti mergytė – tai tik dalis viso siaubo, kurį Šalčininkų gyventojams pavyko užfiksuoti. Portalo žurnalistai išsiaiškino, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį be priežiūros buvo palikti net trys vienos šeimos vaikai. Nors tąnakt į incidento vietą vyko ir pareigūnai, ir greitoji medicinos pagalba, visi mažamečiai buvo palikti motinos globon. Tačiau Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTĮT) atstovai jau pirmadienį žada tirti šį atvejį nuodugniau.

Į portalo žurnalistų rankas patekęs vaizdo įrašas verčia stvertis už galvos. Jame užfiksuota, kaip naktį, apie 3.30 val. Šalčininkuose net dvejų metų neturinti nuoga mergaitė bėga kiemais ir garsiai klykia.

Visą šį vaizdą matę šalčininkiečiai iškart iškvietė pareigūnus ir greitąją medicinos pagalbą, kadangi tąnakt termometro stulpelis rodė vos 2 laipsnius šilumos. 

„Vaikutis buvo tik su sauskelnėmis, todėl paskambinę tarnyboms puolėme prie jo, apgobėme striuke. Išgirdę sąmyšį netrukus lauke pasirodė ir tėvai, kibo į atlapus ir liepė nieko nekviesti“, – šokiruojančias tos nakties įvykio detales portalui pasakoja įvykio liudininkė.

To paties miesto gyventoja pasakojo, kad atvykus tarnyboms toliau veiksmo nematė – atlikus pilietišką pareigą pasišalino iš įvykio vietos. Tačiau, kaip pasakoja moteris, šeima, apie kurią pasakojama, daugelio miestelėnų gerai žinoma.

„Šiame name yra keletas butų, beveik visuose gyvena mėgstantys išgerti žmonės. Ši šeima – viena iš jų. Kai ateina savaitgalis, tai čia nuolat vyksta baliai, todėl kyla klausimas: kaip tokie tėvai prižiūri vaikus?“ – retoriškai klausė pašnekovė, kuri teigė girdėjusi iš kaimynų, kad tąnakt galėjusi sušalti mergytė buvo palikta šeimoje.

Sekmadienio rytą portalas susisiekė su Vilniaus policijos atstovais ir išsiaiškino, kad pareigūnai tikrai buvo kviesti ir vyko į šiuos namus Šalčininkuose.

„Pranešimą apie tai, kad praeiviai mato gatvėje vaiką, galimai pasiklydusį, policija gavo 3.33 val. Skubiai reaguota ir nuvykta į įvykio vietą“, – teigė Vilniaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja.

Vaikutis buvo tik su sauskelnėmis, todėl paskambinę tarnyboms puolėme prie jo, apgobėme striuke. Išgirdę sąmyšį netrukus lauke pasirodė ir tėvai, kibo į atlapus ir liepė nieko nekviesti.

Policijos atstovės duomenimis, atvykę pareigūnai išsiaiškino, jog be priežiūros buvo palikti net trys mažamečiai – 2018, 2016, 2012 metų gimimo. Dvejų metų neturinti mergaitė, kuri nuoga bėgiojo lauke – viena iš jų.

„Motina ir jos sugyventinis, vaikų tėvas, aiškino, kad tik trumpam buvo nuėję pas kaimynus“, – mažamečių tėvų žodžius citavo J. Samorokovskaja. Pareigūnai nedelsiant patikrino abiejų blaivumą. Motina, pasak policijos atstovės, buvo blaivi, o jos sugyventiniui nustatytas 0,97 prom. girtumas.

Kadangi vaikams nebuvo kilusi grėsmė, o motina blaivi, visi vaikai buvo palikti jos globon.

„Vaiko teisių tarnybos atstovų tąnakt pareigūnai nekvietė, nes motina galėjo likti su vaikais. Kitos dienos popietę pareigūnai dar kartą vyko į šios šeimos namus – jokių pažeidimų neužfiksuota, motina blaivi“, – apie tolimesnius įvykius pasakoja J. Samorokovskaja.

Susisiekus su VVTĮT komunikacijos specialiste Aida Žemaityte-Budnikiene, ji patvirtino pareigūnų informaciją dėl tos nakties įvykių.

„Pareigūnai, nematydami grėsmės vaikams, neprivalėjo iškart informuoti mūsų tarnybos. Tačiau jau kitą dieną apie šį atvejį mums buvo žinoma“, – teigė atstovė.

A. Žemaitytė-Budnikienė portalui patvirtino, kad šeima tarnybai yra žinoma, jai šiuo metu yra taikoma atvejo vadyba.

„Pirmadienį socialiniai darbuotojai vyks į šeimos namus ir spręs, kokių priemonių imtis toliau“, – pokalbio pabaigoje paminėjo pašnekovė.

Portalas primena, kad Lietuvos įstatymai numato, jog vaikas iki 6-erių metų be objektyvios būtinybės negali likti vienas be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomumo dėlei

Įdomumo dėlei portretas
Reikėtų dar pasidomėti viena moterimi šioje istorijoje. Kaip jau ji auklėja ir kokia yra.

Laima

Laima portretas
O taip policija nenorėjo nakties metu žadint vaiku teises ..ha ..gerai ..kad kaimynė pamatė ..kas per motina tokius vaikus vienus palieka ..o čia kškaip Šakalienė neatbėga ..keista

Vanga

Vanga portretas
Visiškas absurdo teatras vaikų teisių apsaugoje
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių