Miškininkų radinys nenudžiugino: pamiškėje Vilniuje – rekordinis išverstų šiukšlių kalnas

  • Teksto dydis:

Valstybinių miškų urėdijos Šalčininkų regioninio padalinio prižiūrimuose miškuose aptiktas didžiulis neseniai išverstų šiukšlių kalnas – 100 kubinių metrų atliekų, kas prilygsta maždaug keturiems pilniems sunkvežimiams. Tai – rekordinis šiukšlių kiekis per šiuos metus, išverstas Vilniaus ribose esančiuose miškuose.

Pasak Valstybinių miškų urėdijos Miško apsaugos skyriaus vadovo Mariaus Ivanausko, šiukšlės galėjo atkeliauti iš rekonstruojamo namo ir atvežti jas galėjo nelegalūs šiukšlių vežėjai, kurie skelbiasi apie šiukšlių išvežimą bei tinkamą sutvarkymą, tačiau paėmę iš gyventojų pinigus mišrias statybines atliekas išverčia miškuose. Kelis sunkvežimius šiukšlių sudaro statybinės atliekos, seni klozetai, langų rėmai, knygos, baldai, dažų dėžės, glaistai, padangos, plastiko buteliai, lagaminai, elektros laidai ir netgi kalėdiniai papuošimai. Šiuo metu miškų urėdijos miškininkai kartu su Aplinkos apsaugos departamento pareigūnais tiria įvykį ir bando nustatyti pažeidėją identifikuojant pagal tai, kam galėjo priklausyti išverstos šiukšlės.

„Šviečiame visuomenę, jau dvejus metus Valstybinių miškų urėdija organizavo miškų tvarkymo talką „Miško kuopa“, tačiau, deja, šiukšlių miškuose nemažėja. Ir nelegalūs šiukšlių vežėjai išlieka didžiule problema. Tenka apgailestauti, kad šiukšlės tiesiog tonomis vežamos į miškus bei vaizdingas vietas.

Ir nelegalūs šiukšlių vežėjai išlieka didžiule problema. Tenka apgailestauti, kad šiukšlės tiesiog tonomis vežamos į miškus bei vaizdingas vietas.

Nuolat valome šiukšles iš miškų ir daugiausia jomis užversti Šalčininkų regioninio padalinio prižiūrimi miškai – tiek Vilniaus, tiek Vilniaus rajono ribose. Prašome gyventojų, kurie pastebite įtartinus mikroautobusus, važiuojančius į mišką ar matote, kad yra verčiamos šiukšlės miške – paskambinkite policijos pareigūnams, miškininkams ar Aplinkos apsaugos departamentui“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos Miško apsaugos skyriaus vadovas M. Ivanauskas.

Saugodami miškus nuo teršėjų, miškininkai nuolat vykdo prevencinius reidus ir miškuose įrengia mobilias vaizdo kameras.

Miško valymas nuo teršėjų paliktų šiukšlių – taip pat kasdienis miškininkų darbas, vykstantis visus metus. Kasmet miškuose surenkama apie 1000 tonų įvairių atliekų. Didžiausią rūpestį miškininkams kelia į miškus verčiamos buitinės bei stambių gabaritų atliekos.

Šių metų akcijos „Miško kuopa“ metu pilietiškai nusiteikusi visuomenė vien Valstybinių miškų urėdijos Šalčininkų padalinyje, aplink Vilnių, surinko net 40 tonų šiukšlių – daugiausia statybinių atliekų.

Primename, kad buitines atliekas, plastiką, metalą, kartoną, popierių ir stiklą gyventojai gali išmesti tam skirtuose rūšiavimo konteineriuose. Automobilių padangas, statybines ar stambiąsias atliekas nemokamai priima stambiųjų atliekų surinkimo aikštelės.

Miško teršimas, šiukšlinimas yra neteisėtas veiksmas, už kurį gresia administracinė atsakomybė. Pamačius miške šiukšlintojus, nedelsiant skambinkite 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matomai

Matomai portretas
Gamtos apsauga ne tuos darbus dirba ,kad miškuose sunkvežimiais verčia šiukšles kas tik sumano.Dirbti,prižiūrėti reikia o ne pas arti devynisdešimt metų vienišą žmogų kratas daryti gavus anonimo skundą.

Pirmoje

Pirmoje portretas
eileje, pas pacius zmones sielose siukslynas.O jau tada ir realybeje.

OK

OK portretas
Vilnius yra patvorio kaimas, o kas patvoryje valkatos, pasileideles ir kruvos siukliu. Taigi viskas OK.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių