Vyriausybės atstovė reikalauja nukabinti dvikalbes lenteles Vilniuje

  • Teksto dydis:

Vyriausybės atstovė Vilniaus apskrityje Vilda Vaičiūnienė reikalauja nukabinti dvikalbes lenteles sostinėje. Vilniaus savivaldybė teigia, kad dekoracinio pobūdžio lentelės neprieštarauja įstatymams ir žada jų kabinti dar daugiau.

„Reikalauju nedelsiant (...) pašalinti Valstybinės kalbos įstatymo neatitinkančias gatvių pavadinimų lenteles, kuriose nurodyti teisiškai neįregistruoti gatvių pavadinimai Vilniaus mieste Rusų, Islandijos ir Varšuvos gatvėse bei Vašingtono aikštėje“, - rašoma V.Vaičiūnienės rašte Vilniaus merui Remigijui Šimašiui ir administracijos direktorei Almai Vaitkunskienei.

Pasak Vyriausybės atstovės Vilniaus apskrityje, ne lietuvių kalba užrašytos lentelės prieštarauja teisės aktams, kuriuose nurodoma, kad Lietuvoje viešieji užrašai yra valstybine kalba.

Savo ruožtu savivaldybė mano, kad pakabintos dvikalbės lentelės nepažeidžia įstatymų - meras Remigijus Šimašius teigia, kad Vyriausybės atstovei užkliuvusios lentelės yra dekoratyvinės, jos skirtos pagerbti miesto istoriją ir draugišką atmosferą.

„Vyriausybės atstovė (pokalbyje su kuria tiesiog švietėsi nacionalistiniai potėpiai) nesugeba atskirti kas yra viso miesto apkabinimas kažkurios kalbos lentelėmis, kaip Šalčininkuose buvo padaryta, o kas yra atskira kalba vienos gatvės papuošimas viena originalia autorine dekoratyvine lentele. Valstybinei lietuvių kalbos komisijai tai tinka - tarėmės ir radome bendrą sprendimą. Vyriausybei ir Užsienio reikalų ministerijai tai tinka, kartu net Vašingtono aikštės lentelę kabinom. Tačiau būtinai atsiras kam netinka“, - mero poziciją BNS perdavė savivaldybė.

R.Šimašius tikisi, kad šį klausimą su savo atstove išspręs pati Vyriausybė.

„Kadangi minėtos lentelės yra ne visose gatvėse, o tik pavienėse vietose, ir šios lentelės neatrodo kaip oficialios gatvės lentelės, manome, kad Valstybinės kalbos įstatymas nepažeistas“, - BNS teigė ir mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

Šiuo metu Vilniuje lentelės ne tik lietuvių, bet ir rusų, lenkų, islandų bei anglų kalbomis yra Rusų, Islandijos, Varšuvos gatvėse, Vašingtono aikštėje. Visos šios nelietuviškos lentelės Vilniuje įrengtos šiemet. Savivaldybė žada pakabinti ir daugiau dvikalbių lentelių - artimiausiu metu jos turėtų atsirasti Totorių, Žydų, Vokiečių gatvėse.

Praėjusį savaitgalį atidengta lentelė Rusų gatvėje netrukus buvo užtepta dažais, pirmadienį ji nuvalyta. Policija dėl vandalizmo akto yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Keliaujan po pasauli ,daug kur maciau taip iskabintu gatviu pavadinimus ...dviem kalbom , ir kas tai blogo ,juk gyvena Vilniuje ..daug tautybiu ir bukite draugiski vienas kitam..o cia kazkoks "kolchozo mastimas " ..dar ir viriausybes atstove islindo su savo paistalais, kaip pilipas is kanapiu....

lietuvis

lietuvis portretas
Norit lenkisku pavadinimu? Tai minkit i lenkija ir gyvenkit.lietuvoj gyvenat lietuviskai kalbekit ir rasykit ir skaitykit!!!

Audronė

Audronė portretas
Baigiame visai prarasti savigarbą. Elgiamės kaip kiemo šuniukai, lojame dėl visko, kas ne taip, kaip norisi. Man tai gražu, kai parodome, kad Lietuva draugiška šalis. Šimašius nėra tas, kurio veikla man patinka, bet šį jo sprendimą gerbiu.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių