Vilnius jau mėnesį gyvena prieblandoje: taupant elektrą šviesa kai kur ir visai užges

  • Teksto dydis:

Šviesa mažinama gyventojų saugumo sąskaita? Vilniaus savivaldybės atstovai sako, kai kur šviesos gali visai užgesti, praneša LNK.

„Nežinau, ar čia jie sutaupys ant to, kad mes pargriūsim, kojas susilaužysim, ar nusikalstamumo“, – teigė žurnalistų kalbinta vilnietė Danguolė apie Vilniaus sprendimą taupyti mieste mažinant apšvietimą. Moteris tam nepritaria ir sako, kad jau patyrė itin nemalonų incidentą.

„Man asmeniškai jau buvo toks įvykis – einant gatve priėjo du vyrukai ir sako: „Duokit pinigų, mes iš kalėjimo“, – prisiminė vilnietė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Reikalinga šviesa, ypatingai, jei naktį eini kažkur, tai tamsoj tikrai baisu“, – sprendimui nepritarė ir kita kalbinta moteris.

„Anksčiau atrodydavo šviesiau, o dabar, kai eini, visur tamsu“, – apie pokyčius užsiminė dar viena pašnekovė.

„Jei tamsoj eini, eina kas nors iš paskos, jautiesi labai nemaloniai“, – sakė dar viena kalbinta moteris.

Apsupti tamsos gyventojai teigė, kad miestas bando taupyti ir saugumo sąskaita. Jie baiminasi, kad gali padaugėti nusikaltimų.

Taupo jau mėnesį

Vilniaus savivaldybės atstovas aiškino, kokie sprendimai priimti ir jau, anot jo, pasiekta rezultatų.

„Miestas jau mėnesį gyvena su pamažintu apšvietimu ir, paskutiniais duomenimis, pavyko sutaupyti 18 proc.“, – detalizavo Vilniaus sav. laikinasis infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Visockas.

Anot jo, jau prieš kelerius metus dalyje miesto apšvietimas modernizuotas. Pereita prie LED apšvietimo. Dar didesnis sutaupymas pasijaus, kai tamsusis paros metas pailgės, o šviesa kai kur bus ne tik primažinta, bet ir visai užges.

„Primažintas intensyvumas tuneliuose, svarstoma apie vaikų žaidimo aikštelių ir šunų vedžiojimo aikštelių apšvietimo išjungimą vėlesniu paros laiku“, – dėstė A. Visockas.

Policija seka tuos „karštus taškus“, kuriuose dažniausiai vyksta nusikaltimai.

Galima priprasti?

Ar stojus tamsai pasitvirtins gyventojų baimės dėl nusikalstamumo padidėjimo? Viešojo saugumo ekspertai ramina.

„Šiek tiek prigesta šviesos, bet tai nereiškia, kad mes nesame saugūs. Nesumažėja nei policijos patruliavimas gatvėse, nei saugi kaimynystė ir visa kita. Taip, prieblanda yra nepatogu ir kelia nerimą, bet aš manau, kad ir prie to galima priprasti“, – sakė MRU Viešojo saugumo akademijos dekanė Snieguolė Matulienė.

Anot pašnekovės, tik apie 30 proc. visų nusikaltimų įvyksta naktį. O dalis jų – smurtiniai, kurie vyksta ne tik gatvėse, bet ir patalpose.

„Policija seka tuos „karštus taškus“, kuriuose dažniausiai vyksta nusikaltimai“, – teigė S. Matulienė.

Anot jos, ir vaizdo kamerų Vilniuje – pakanka, o prieblanda filmavimui neturi jokios įtakos. Gali nukentėti tik žmonių privatumas.

Vilniaus savivaldybė dėl nusikalstamumo padidėjimo nesibaimina.

„Šiaip diena nėra nuspręsta, kad mes gyvenamuosiuose kiemuose mažinam ar išjungiam apšvietimą, todėl jokios rizikos nematau. O kaip bus ateityje, vertinsime“, – užtikrintai kalbėjo A. Visockas.

Vis dėlto specialistai pataria neprarasti budrumo. Ypač – į miestą atvykusiam jaunimui. Vertėtų labiau pasirūpinti savo daiktų ir namų saugumu. Automobiliuose nepalikti pirkinių, vertingų daiktų. O saugiausias pasivaikščiojimas po parkus – anksti ryte, kai išgertuvės būna pasibaigusios, o naktiniai klubai – užsidarę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O dekanė

O dekanė portretas
vaikšto pėsčia tamsiais vakarais tuščiomis gatvėmis, ar automobiliu važinėja? Žmonės grįžta iš vakarinių pamainų arba anksti ryte keliauja į darbą, kai visi dar miega. Kaip jiems matyti, kur koją stato. Juolab tokiame Vilniuje, kur šaligatvių plytos kankanus šoka. Net ir centre, Gedimino pr. žmonėms pasiseka skaudžiai nukristi. --- Šviesą taupyti padėtų veidrodžiai. Jei priešais žibintų eilę būtų išrikiuota priešais veidrodžius, ir nuo šių atsispindėtų šviesa, tai tas vienas žibintas apšviestų 2-gubai didesnį plotą. O jei veidrodis būtų atitinkamai išgaubtas, jis žibinto skleidžiamą šviesą dargi sustiprintų.

Isprotejo

Isprotejo portretas
Net lempučių gaila įjungti...važiuosiu į JAV ten elektra, kuras,dujos centus kainuoja.

Petras

Petras portretas
Gali pasimokyt iš estu ten jau mokina į kolzeta isidėt politilėno maišus šikimui jei nebutu vandens
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių