Vilniuje, Antakalnyje, juodu audeklu uždengtos sovietinės skulptūros

Vilniuje, Antakalnio kapinėse, ketvirtadienį juodu audeklu uždengtos sovietinės karių skulptūros, tai padaryta laukiant galimybės jas vėliau nukelti.

Sovietų karių memorialo vietoje nuo ketvirtadienio ryto dirbo savivaldybės įmonės „Grindos“ darbuotojai, skulptūros uždengtos priešpiet, patvirtino įvykio vietoje esantis BNS fotokorespondentas.

Šešias Antrojo pasaulinio karo sovietų karius vaizduojančias figūrines pilko granito stelas sostinės savivaldybės politikai vienbalsiai nusprendė nukelti dar birželio pradžioje, prieš tai paveldosaugininkams išbraukus skulptūras iš nekilnojamųjų kultūros vertybių registro, tačiau to padaryti iki šiol nebuvo galima galutinai neperėmus jų savivaldybės nuosavybėn.

LNK reportažas:

Praėjusią savaitę sostinės savivaldybės taryba žengė paskutinį žingsnį, siekiant skulptūras nukelti – perėmė jas savo nuosavybėn.

Tačiau savivaldybės planus atlikti darbus iki lapkričio 1-osios, kai Lietuvoje pagerbiami mirusieji, sujaukė Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komiteto pranešimas apie pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones.

Paaiškinimus komitetui nusiuntė Teisingumo ministerija. Kol vyks susirašinėjimas, savivaldybė nusprendė skulptūras uždengti audeklu. Meras Remigijus Šimašius tvirtino, kad tai bus padaryta ir siekiant „neerzinti žmonių“, ir apsisaugoti nuo galimo vandalizmo – pastaruoju metu fiksuota bent pora incidentų, kai skulptūros buvo apipaišytos.

Planuojama, kad skulptūras nukels bendrovė „Vilniaus BDT“ už 48 tūkst. eurų.

Lietuvoje dalis sovietinių paminklų demontuojami reaguojant į Rusijos invaziją Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
civilizacija Lietuvoje žengia į nebūti

Nieko tokio

Nieko tokio portretas
Konservai pasiūs savo beretes ir jos per naktį nugrauš tas skulptūras savo geležiniais, dar sssr įstatytais už dyką dantim:D)

Faktas kaip blynas- nebuvo jokio "išvadavimo"

Faktas kaip blynas- nebuvo jokio "išvadavimo" portretas
Pamirškime termina "išvadavo". Nieko jie neišvadavo. Jau tais metais taškė tankais taikių civilių. bėgančių nuo fronto kolonas (močiutė pasakojo). Tik tai buvo nauja , žemesnės kultūros okupacija. Tai mus ,mūsų buitį pramonę sustabdė daugeliui metų. Deja, bet ir po nepriklausomybės atkūrimo ,buvę valdžioje socialdemokratai , žalieji - stabdė energetinio savarankiškumo kūrimą, stabdė naujų energetinių objektų statybas. Taip jie prisitaikė, bet kiek galėjo tiek trukdė.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių