Vilniaus savivaldybė prašo 65 mln. eurų paskolos mokėjimams užtikrinti

Vilniaus savivaldybė prašo Finansų ministerijos paskolinti iki 65 mln. eurų.

Trumpalaikės paskolos prašoma siekiant užtikrinti sklandų biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų, pašalpų gyventojams mokėjimą, jei savivaldybė to nebus pajėgi daryti dėl koronaviruso pandemijos įtakos ekonomikai.

Tam trečiadienį pritarė nuotoliniu būdu posėdžiavę sostinės politikai.

Tarybos sprendime nurodyta, kad paskola taip pat būtų naudojama nuostolių dėl keleivio vežimo kompensavimui, miesto tvarkymui, gatvių priežiūrai ir apšvietimui.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sako, kad paskola reikalinga apsidraudžiant dėl laukiamo neigiamo koronaviruso poveikio šalies ir sostinės ekonominei situacijai, „siekiant užtikrinti savivaldybės iždo likvidumą“, jei kiltų problemų. Anot jo, paskola būtų naudojama „tik tuomet kai to prireiks“.

„Šiandien savivaldybė neturi likvidumo problemų, turi ižde lėšų, pirmo ketvirčio pajamų planas yra vykdomas. Tokiu būdu ir užtikrinami numatytų išlaidų apmokėjimai. Tačiau atsižvelgiant į galimą koronaviruso poveikį ekonomikai, karantiną, pokarantininį ekonominio aktyvumo atsigavimo neapibrėžtumą, tikėtina, kad savivaldybės pajamų surinkimas sumažės“, – BNS sakė P. Poderskis.

Atsižvelgiant į galimą koronaviruso poveikį ekonomikai, karantiną, pokarantininį ekonominio aktyvumo atsigavimo neapibrėžtumą, tikėtina, kad savivaldybės pajamų surinkimas sumažės.

Anot jo, konkrečių prognozių kol kas nėra, bet savivaldybės įplaukas gali paveikti ir mokėjimų atidėjimai, gyventojų mokesčių deklaravimo ir mokesčių mokėjimo nukėlimas,

P. Poderskis pabrėžė, kad 65 mln. eurų yra tik maksimali galima paskola, ji gali būti ir mažesnė. Iš paskolos lėšų darbo užmokesčiui numatoma iki 34 mln. eurų, 5 mln. eurų – pašalpoms, 7 mln. eurų – subsidijoms, 16 mln. eurų  - savivaldybės prekių ir paslaugų išlaidoms, 2,5 mln. – įvairiam materialiam ir nematerialiam turtui įsigyti. Dar beveik 0,5 mln. eurų būtų skirta socialinio draudimo įmokoms.

Opozicinės frakcijos „Laimingas Vilnius“ atstovas Žilvinas Šilgalis ragino valdančiuosius iš pradžių peržiūrėti biudžetą bei „rasti nebūtinų išlaidų“ ir tik tuomet svarstyti galimybes dėl paskolos, jos dydį galbūt sumažinant.

Meras Remigijus Šimašius teigė, kad biudžeto perskirstymas galėtų būti svarstomas artimiausiuose posėdžiuose, tuo metu paskolą būtina užsitikrinti kuo skubiau, nes pinigų gali prireikti jau artimiausiomis savaitėmis.

P. Poderskis sako, kad išlaidų gali prireikti įrengiant ir laikinas ligonines, perkant dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatus, apsaugos priemones medikams. Detalesnę sąmatą jis ketina pateikti kitą savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to A

to A portretas
nu gi ten beveik vien arabai sulinde,jiems vienodai sviecia ant lietuviu, juk arabai sukciai savanaudziai

A

A portretas
Imat paskolas,mokat statybininkams desimt kartu daugiau negu priklauso( uz otkatus).Pvz stat. medziagu uzkelimas savivaldybes liftu uz 10000 euru ir t.t..Neeeeeeeee,mokekit is savo kisenes...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių