Vilniaus S. Nėries gimnazija siūlys savivaldybei mokyklą pervadinti Vyčio vardu

Anksčiau Šv. Kotrynos vardu atsisakiusi persivadinti Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazija siūlys mokyklai suteikti Vyčio vardą.

Šis klausimas bus svarstomas trečiadienį vyksiančiame sostinės savivaldybės Istorinės atminties komisijos posėdyje.

„Trečiadienio posėdyje bus šis klausimas, mokyklos direktorė pasijungs ir pristatys mokyklos siūlomą variantą. Galiu pasakyti, kad siūlomas variantas yra Vyčio gimnazija. Kol kas to motyvų nežinome, tikimės išgirsti per komisijos posėdį“, – Eltai teigė komisijos pirmininkė Kamilė Šeraitė-Gogelienė.

ELTA primena, kad vasario viduryje sostinės Salomėjos Nėries ir Sofijos Kovalevskajos gimnazijų bendruomenės pačios kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, prašydamos pakeisti jų pavadinimus. Pastarajai suteiktas Vilniaus „Sostinės“ gimnazijos vardas. Tuo metu Salomėjos Nėries gimnazijos bendruomenė prieš pat posėdį pareiškė nenorintys įstaigos pavadinimo keisti į anksčiau savivaldybės Istorinės atminties komisijos pasiūlytą Šv. Kotrynos vardą.

Nuo praėjusių metų gegužės 1-osios Lietuvoje įsigaliojo dekomunizacijos įstatymas. Jis taikomas bet kokia forma įamžintiems ar atvaizduojamiems asmenims, simboliams, informacijai, propaguojančiai totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

2022 metų gruodį Seimo priimtas įstatymas taip pat sudaro prielaidas pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, kitus memorialinius objektus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus.

Pastaruoju metu desovietizacijos komisija ne vienai savivaldybei pateikė rekomendacijas pakeisti S. Nėries vardo gatves. Taip pat, reaguodamos į komisijos išvadas dėl poetės kūrybos ir biografijos, S. Nėries vardo mokyklos Vilniuje bei Vilkaviškyje inicijavo savo pavadinimų keitimo procesą.

Viešųjų objektų pripažinimą tokiais, kuriais propaguojami totalitariniai, autoritariniai režimai ir jų ideologijos, numatyta atlikti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC) ir savivaldybių institucijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kieno iniciatyva?

Kieno iniciatyva? portretas
Ar tik ne tų, kas save 75 metams apsaugojo nuo net menkiausių padarinių? Net jei jie tada ne aktyvistai, o tik sąrašiniai partiečiai buvo (dėl karjeros)? O jiems karštai padeda, kaip ir anais laikais, taip ir dabar - jaunieji aktyvistai, neokomsomolas?

Respublikoje

Respublikoje portretas
yra Reginos Musneckienės straipsnis: „Ar atsikovosime Salomėją Nėrį?" (Oi. atsiprašau - kaip nešiuolaikiška! Reikėjo rašyti jog publikuojama publikacija)

Cianidas

Cianidas portretas
Pavadinkit žaliaakinio pedofilo konservo vardu
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių